Timp liberPescuitul ca sport de relaxare: Catch & Release

Pescuitul ca sport de relaxare: Catch & Release

Pescuitul Catch&Release este o tehnica de prindere si eliberare a pestilor care a aparut pentru prima data in Statele Unite in anii 1970.

La inceput, pescuitul Catch&Release limita doar recoltarea unor specii de pesti care-si aveau habitatul in rezervatii protejate cu strictete in S.U.A. Cu trecerea anilor, aceasta a capatat proportii globale, fiind influentata de mai multi factori, printre care si miscarea anti-pescuit, poluarea si presiunea asupra resurselor piscicole.

In ceea ce priveste miscarea anti-pescuit, initial au aparut diferite ONG-uri care au influentat parerea generala asupra acestui sport. De pilda, unele dintre acestea militau pentru interzicerea pescuitului competitional in afara legii. Din acest considerent, eliberarea pestilor de indata ce erau capturati a devenit un gest foarte apreciat.

Din punctul de vedere al poluarii, cel putin in Statele Unite, Departamentul de Mediu si cel de Sanatate au facut un apel catre cetateni pentru a-i convinge pe acestia sa nu manance pestii din apele continentale, adica din balti, lacuri, fluvii si rauri. Aceasta masura a fost luata din cauza cantitatii uriase de materiale toxice existente in aceste ape.

Pe termen scurt, consumul de peste din aceste surse nu are o actiune foarte negativa asupra corpului uman, insa pe termen mediu si lung pot aparea complicatii foarte serioase. De aceea, incepand cu anii 1970, in S.U.A s-a redus considerabil consumul de peste din apele continentale, crescand in schimb cel de peste oceanic. Astfel, pescuitul catch&release a inceput sa fie din ce in ce mai incurajat in Statele Unite, acest lucru venind logic daca este sa ne ne gandim la aspectele mentionate mai sus.

pescuit

Nu in ultimul rand, presiunea asupra resurselor piscicole a avut un rol foarte important in ceea ce priveste pescuitul de tip catch&release. Nu trebuie sa uitam faptul ca in fiecare an exista zeci de milioane de pescari sportivi care invadeaza lacurile, raurile sau fluviile din lumea intreaga. Astfel, fiecare exemplar de peste care este eliberat dupa ce este prins conteaza.

In ciuda celor expuse mai sus, atat in Europa, cat si in America exista legi care limiteaza cantitatea de peste care poate fi pastrata de catre pescar in fiecare zi. In aceste conditii, multi dintre dumneavoastra se pot intreba care mai este rostul pescuitului catch&release. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca regulile ce trebuie urmate in cazul pescuitului cathc&release sunt foarte stricte, in sensul in care pescarii trebuie sa se asigure de faptul ca pestii sunt eliberati in conditii foarte bune si ca nici unul dintre acestia nu sunt pusi in pericol. In caz contrar, ei sunt pasibili de amenzi si chiar de pedepse mai severe.

In lume exista unele ape in care se aplica regula no kill, adica oamenii au voie sa pescuiasca, insa le este interzis orice captura de peste. Desi cele mai multe astfel de locuri sunt in Statele Unite, in decursul ultimilor ani, au aparut ape si de pe celelalte continente unde a fost introdusa aceasta regula. Acest lucru a fost posibil datorita amplelor campanii ale producatorilor de ustensile de pescuit, dar si datorita derularii unor programe de educatie ecologica.

In ceea ce priveste continentul nostru, in tari precum Anglia se practica cu strictete pescuitul catch&release, in special in cazul crapilor. In alte state, in special cele din partea de vest a Europei, exista o limita clara de peste care poate fi pastrat intr-o zi de pescuit. De asemenea, aici pestii de apa dulce pot fi comercializati numai daca se face dovada faptului ca apele din care provin sunt controlate si nu prezinta semne de poluare.

In tara noastra, exista doar o singura zona unde este aplicata de lege regula no kill. Este vorba despre bratul Sfantu Gheorghe, din Delta Dunarii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.