Relații de familieMotivele insesizabile pentru care unele cupluri ajung la divorț uneori

Motivele insesizabile pentru care unele cupluri ajung la divorț uneori

De ce ajungem la divort uneori? De ce totul se poate narui, in pofida iubirii, a atasamentului, a anilor petrecuti impreuna? Cand va declarati iubirea in fata preotului, a ofiterului starii civile, a lumii, sunteti cat se poate de sinceri si de indragostiti. Insa intr-o zi, dupa un timp, totul poate fi distrus parca prea rapid. O relatie de cuplu construita prin compromis, adaptare si timp pare ca se naruie intr-o clipita.

In realitate, relatia se deterioreaza incet-incet, pe parcurs, iar raspunsurile la intrebarea de ce ajungem la divort trebuiesc cautate de-a lungul timpului. Apar diverse motive, pana ce o criza intensa va duce inevitabil la separare.

Sa vedem de ce ajungem la divort

Plafonare si distanta emotionala. In timp, daca luati relatia de cuplu ca fiind ceva sigur, mereu acolo, de la sine-inteles, ajungeti sa nu ii mai acordati atentia, aprecierea si afectiunea necesare partenerului si invers. Zi dupa zi, luna dupa luna, an dupa an – aceeasi rutina, aceeasi persoana. Uitati sa il mai apreciati pe celalalt, sa il mai cuceriti, sa va mai distrati impreuna.

Ce activitati distractive ati facut in ultimii ani, doar voi ca un cuplu? Partenerii uita sa mai lucreze la relatia lor, sa ii dea un aer de prospetime; uita sa mai comunice, crezand ca este de ajuns sa fie acolo. Dar incet-incet, se ajunge la o departare si se formeaza o anumita distanta emotionala intre cei doi. Este ceea ce se intampla cand nu mai gasiti despre ce sa vorbiti niciodata si cand te gandesti deseori ca nu iti mai recunosti partenerul.

Infidelitatea. Este, probabil, numarul 1 daca ne intrebam de ce ajungem la divort. Desi mai frecvente sunt cazurile in care el insala, exista si destul femei infidele. De ce se ajunge aici, toate aceste persoane au fost mereu infidele de la natura? Nu! Pentru ambii parteneri, infidelitatea este un raspuns tocmai la plafonare, la rutina plicticoasa si obositoare, la nevoia acuta de ceva nou, ceva distractiv. Pentru barbati, relatia sexuala joaca in general un rol important: daca in cadrul casatoriei partidele de sex devin rare, monotone, planificate strict, rutiniere, orice barbat ajunge sa isi doreasca o viata sexuala mai activa.

Insa nu sexul este singurul motiv: lipsa aprecierii, a atentiei din partea partenerei il poate face mult mai sensibil si influentabil la aprecierea, complimentele, admiratia unei alte femei! Pentru femei, este vorba tot de nevoia de apreciere si de comunicare; daca sotul este absent – fie fizic, fie emotional si femeia ajunge sa se simta singura, neapreciata, va raspunde extrem de favorabil la admiratia unui alt barbat, care pare ca o asculta si vorbeste cu ea cu adevarat!

Conflicte. Cat timp partenerii sunt indragostiti, parca si certurile sunt pasionale, trec rapid, iar sexul de impacare este grozav. Insa cu vremea, pasiunea se domoleste, iar partenerii calmati pot descoperi ca nu au nimic in comun – mai mult, ca nici macar nu se plac! Din pacate, iubirea singura nu poate sa sustina mult timp un cuplu. Trebuie ca partenerii sa fie compatibili si sa aiba in domeniile importante idealuri, credinte, opinii similare sau compatibile. Trebuie sa se placa si mai ales sa se accepte din toate punctele de vedere si sa aiba anumite interese comune.

Aceste interese comune stau la baza construirii relatiei, a comunicarii, a activitatilor. Daca personalitatile si interesele lor sunt diferite si deloc compatibile (unele personalitati opuse se pot completa, in schimb, de minune), o simpla discutie se transforma in cearta. Nu te poti intelege cu celalalt, nu poti sa privesti lucrurile din perspectiva lui. Lipsa empatiei va provoca inmultirea certurilor in timp. Iar certurile frecvente din aproape orice creeaza un mediu insuportabil si ostil. Inca un raspuns la intrebarea de ce ajungem la divort!

divort

Agresivitate. O alta cauza frecventa a separarii partenerilor cuplului conjugal e reprezentata de violenta domestica – in majoritatea cazurilor, violenta sotului. Desi separarea se produce extrem de dificil, femeii fiindu-i teama (de sot si de schimbare), cand actele agresive devin foarte frecvente, imprevizibile sau violente, divortul are loc. In special daca violenta se abate si asupra copiilor, sotia va pleca impreuna cu acestia. Agresivitatea este de multe ori doar al doilea element al unei scheme din pacate frecvente: alcool + violenta. Alcoolismul duce la separare, caci aceasta dependenta schimba total persoana, facand-o de nerecunoscut.

Insa poate mai important decat de ce ajungem la divort este cum gestionam situatia. Iata cateva idei:

Optimism. Scapa de ideea: “nu poti fi fericit si intreg decat in pereche”! O persoana singura poate fi cat se poate de satisfacuta de viata sa, daca o savureaza in loc sa caute motive de ce este singura! Doar pentru ca ai divortat, nu inseamna ca vei fi mereu singur(a)!

Doliu. Nu te astepta sa fie totul dintr-o data bine, sa poti sa uiti, sa treci peste. Nu te astepta sa poti sa fii optimist(a) din prima. Trebuie sa accepti si sa treci printr-o perioada de doliu: plangi, suferi, insa ai grija sa nu ramai blocat(a) in aceasta etapa. Zi dupa zi, plangi mai putin si concentreaza-te si pe alte lucruri.

Prieteni. Nu te izola total! Izolarea nu face decat sa iti nasca idei negative, emotii negative si sa incurajeze depresia. Sigur, ai nevoie de timp singur(a), insa tine-ti prietenii aproape si vorbeste deschis cu ei! Dupa o perioada, incepe sa iesi in oras si sa incerci sa te simti bine.

Stima de sine. Dupa un divort, poti sa dai vina pe tine, sa crezi ca ceva nu este in regula cu tine. Nu te invinovati si ai grija sa iti stimulezi increderea in tine. Gandeste-te la partile bune si la ceea ce este bine la aceasta schimbare.

Serviciul. Nu te arunca in munca: a-ti tine mintea ocupata poate fi o solutie o vreme, insa daca devii obsedat(a) de serviciu, ajungi sa nu mai ai practic o viata. Nu uita cine esti si ce iti place sa faci: intr-o zi, vei savura iarasi ca inainte diversele activitati.

Copii. Daca exista copii, fii alaturi de ei, chiar daca tu esti cel/cea care a parasit casa. Explica-le copiilor de ce este mai bine asa, ca nu este vina lor, ca ii veti iubi mereu. Nu da vina pe celalalt partener, nu da vina pe nimeni!

A 2-a sansa. Nu te gandi ca ai avut doar o sansa la fericire! Nimeni nu iti spune sa incerci sa iesi cu oameni noi imediat, insa pastreaza in gand ideea ca mai ai o sansa. Nu exista o singura persoana potrivita pentru fiecare, ci mai multe!

Ajutor. Daca nu poti trece pur si simplu peste depresie, peste gandurile negative, nu te sfiii sa ceri ajutor! Un psiholog te va ajuta sa iti pui ordine in emotii si sa construiesti un adevarat plan de a-ti continua viata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.