Casă și grădinăPlante de apartament decorative - Pachypodium (Palmierul spinos/Palmierul de Madagascar)

Plante de apartament decorative – Pachypodium (Palmierul spinos/Palmierul de Madagascar)

Planta de apartament – Pachypodium (Palmierul spinos/Palmierul de Madagascar) sau Pachypodium lamerei este originara, asa cum sugereaza si numele, din partea de est a coastei Africii, din zona Madagascarului (insula din Oceanul Indian). Are un trunchi acoperit cu tepi, in varful caruia, ca o umbrela, sunt localizate frunzele drepte, de un verde proaspat. Pachypodium inseamna “picior spinos” (gr. “pakhus”- “tepi”, “podos” – “picior”). Nu este un palmier in adevaratul sens al cuvantului, ci doar are o forma asemanatoare acestuia.

Cultivare si ingrijire

Planta de apartament – Pachypodium (Palmierul spinos/Palmierul de Madagascar) poate fi crescuta intr-un ghiveci amplasat langa o fereastra dinspre sud sau est, pentru a beneficia din plin de lumina solara. Daca va fi plantat in gradina, trebuie facuta tranzitia cu grija, de la lumina moderata din interior, la lumina puternica, pentru ca Palmierul de Madagascar sa se poata adapta.

Anumite plante, ca Dracaena draco, Cycadele, Cactusii pot fi crescuti intr-o locatie insorita, in exterior, inca de pe vremea cand sunt doar “pui”, pentru ca, in aceasta maniera, vor avea un start foarte bun, unde, daca le mai adaugi si muschi, vei vea parte de cele mai frumoase plante, deoarece umezeala in sol se pastreaza in conditii optime si plantele vor fi protejate de aparitia putregaiului. In anotimpul rece este absolut necesar sa fie transplantate in ghiveci, pentru ca nu rezista la temperaturi mai mici de 8-10 grade Celsius.

Palmierul de Madagascar are nevoie de un vas pe dimensiunea sa. Nu alege un ghiveci urias, in  speranta ca planta va creste mai repede, pentru ca nu se va intampla acest lucru. Majoritatea plantelor vor creste foarte bine in vase de 8-10 centimetri, daca sunt de dimensiuni mici, iar daca sunt medii, vor avea nevoie de unele de 12-14 centimetri.

In momentul in care achizitionezi  planta sau cand o transplantezi, ai grija sa introduci radacinile intr-o solutie de apa cu sare de mare pentru o perioada de cateva minute. Anumite plante suculente sau care au radacini carnoase (asa cum este ,de exemplu, si Dracaena draco), au nevoie de aceasta procedura, pentru a evita putrezirea radacinilor.

Din punctul de vedere al solului de plantare, planta de apartament – Pachypodium (Palmierul spinos/Palmierul de Madagascar) necesita un pamant de foarte buna calitate, in general, unul care pastreaza umezeala, dar asigura si o drenare corespunzatoare. Este solul comun pentru cactusi, cicade sau plante suculente (pamant de frunze, turba si nisip), care poate fi procurat din orice florarie.

Pachypodium
Pachypodium

Din punctul de vedere al fertilizatorului, cel mai indicat este unul cu eliberare lenta, care adauga si o cantitate mare de materie organica solului. Planta de apartament -Pachypodium (Palmierul spinos/Palmierul de Madagascar) trebuie udata constant si foarte bine, in functie de dimensiunea vasului de plantare. Cea mai buna metoda prin care poti verifica daca planta are nevoie de apa, este sa introduci degetul aratator in solul din ghiveci si sa testezi daca este umed sau uscat.

Este indicat ca udarea sa de faca mai rar, dar eficient, decat in cantitati mici si dese, pentru ca, in primul caz, vei incuraja dezvoltarea rapida a radacinilor. Udat in exces, acest palmier se va usca, din cauza aparitiei mucegaiului si a putrezirii radacinilor. Incepand cu luna noiembrie, scade gradual cantitatea de apa adaugata, pentru ca, in timpul anotimpului rece, Pachypodium – Palmierul spinos/Palmierul de Madagascar are nevoie de mult mai putina apa.

Inflorire

Odata ajunsa la maturitate (dupa 5-6 ani), Planta de apartament – Pachypodium (Palmierul spinos/Palmierul de Madagascar) va produce flori mari, albe, parfumate, cu petale asimetrice) care se deschid la inceputul verii.

Inmultire

Inmultirea Palmierului de Madagascar se poate face prin desprinderea “puilor” care apar la baza plantei. Acestia se lasa 1-2 zile, pentru a se usca usor, dupa care se planteaza intr-un ghiveci, in solul potrivit pentru cactusi. Este posibila si inmultirea prin seminte (care trebuie lasate sa se inmoaie in apa, 24 de ore), dar planta rezultata din seminte creste mult mai greu.

Daunatori si erori de ingrijire

Odata ce temperaturile diurne incep sa creasca, la inceputul primaverii, este bine sa se aplice plantei un tratament preventiv, cu un insecticid, cu spectru larg de actiune. De asemenea, pentru ca  Pachypodium este sensibil la cantitatea de apa administrata, trebuie evitate excesele. Daca se intampla totusi ca, din pricina umiditatii prea mari, sa fie atacat de ciuperci, folositi un fungicid.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.