Ce facem daca bebelusul vomita des in primul sau an de viata? Inainte de a suna medicul, trebuie sa observam despre ce fel de vomitat este vorba: poate fi simpla regurgitare normala la varsta lui sau episoade de voma cu forta, care pot arata prezenta unei infectii. In special in prima luna, toti bebelusii vomita, deoarece organismul lor se adapteaza mediului extern si se invata cu digestia.
Pentru a raspunde la intrebarea ce facem daca bebelusul vomita, trebuie sa invatam sa distingem intre doua situatii: regurgitarea si vomitatul proiectil. Prima, regurgitarea, este absolut normala si apare imediat dupa ce ai hranit bebelusul, care da afara aerul inhalat odata cu laptele si odata cu acesta, o mica cantitate de lapte. In schimb, vomitatul proiectil are mai multa forta si este vorba despre o cantitate mai mare, aproape tot ce a mancat bebelusul inainte.
Cand nu este vorba de regurgitare, situatia se complica. Episoade de vomitat proiectil pe parcursul unei zile pot fi legate de infectii bacteriene sau o schimbare a dietei mamei (care a transmis noul aliment bebe-ului prin laptele matern). In primul rand, daca ai consumat ceva nou, poate i-ai provocat indigestie sau alergie bebelusului, asa ca fereste-te de acel produs in viitor. Apoi, prima zi in care ai observat episoadele de vomitat proiectil, ai grija sa il mentii hidratat folosind solutii de rehidratare din farmacie. Daca in urmatoarea zi apar alte episoade de voma, suna medicul. Iar daca observi ca apare si diareea alaturi de vomitat, poate fi vorba de o infectie bacteriana, deci suna medicul.
Ce facem daca bebelusul vomita? Daca nu este vorba de mai multe episoade de voma intr-o zi, ci el vomita uneori dupa alaptare toata cantitatea mancata, poate fi din cauza ca ii oferi prea mult dintr-o data! Asadar, schimba programul de alaptare si ofera-i mai putin lapte, insa de mai multe ori pe zi. Daca ii oferi dintr-o data o cantitate prea mare pentru stomacul sau micut, atunci acesta o va expulza!
Dupa ce a mancat, asaza-l in pozitie verticala, cu capul in sus, pentru a nu favoriza vomitatul si nu il agita. Ai grija, daca s-a intamplat de mai multe ori ca el sa vomite toata cantitatea de lapte, la deshidratare: urmareste daca urineaza normal, daca are gura uscata, daca se comporta normal sau este letargic, daca are pielea uscata, daca plange mai mult – in caz ca presupui ca poate fi deshidratat, suna medicul.
Insa de obicei cand proaspetele mamici intreaba „ce facem daca bebelusul vomita”, ele se refera la procesul de regurgitare – numit reflux gastroesofagian. Uneori, regurgitarea inseamna eliminarea unei cantitati mici de lapte odata cu aerul inhalat si este absolut normala. Alteori, cand el elimina mai mult lapte, valva dintre stomac si esofag permite intoarcerea cantitatii ingurgitate inapoi pe gat. In general, aceasta situatie nu este grava si trece dupa primele sase luni de viata, cand sistemul digestiv se adapteaza complet mediului si hranirii.
Ce facem daca bebelusul vomita – regurgiteaza? Il asezam intr-o pozitie semiverticala dupa masa si ne asiguram ca este linistit. In nici un caz nu il tine in brate si nu il legana. Este bine sa te consulti cu medicul tau care iti poate da sfaturi si iti poate indica in ce pozitii este recomandat sa asezi bebelusul dupa masa. Daca dupa primele sase luni de viata, el inca regurgiteaza la fiecare masa, atunci este bine sa il duci la un consult medical. Uneori, este nevoie de o usoara operatie pentru a vindeca muschiul dintre stomac si esofag.
Cel mai important: urmareste intotdeauna semnele de deshidratare sau de scadere in greutate: daca observi asemenea semne, suna imediat medicul! Pentru a preveni deshidratarea, apeleaza dupa episoade de voma la solutia electrolitica pentru rehidratare din farmacii. Daca vezi ca s-a calmat si nu vomita solutia, lasa-l sa doarma si apoi ofera-i lapte. Daca incepe iarasi sa vomite (nu sa regurgiteze), suna medicul.
Situatii de risc cand bebelusul vomita
- In unele situatii, raspunsul la „ce facem cand bebelusul vomita” este clar: sunam medicul:
- Urmareste cantitatea si momentul cand vomita: daca da afara o cantitate mica imediat dupa masa, este regurgitare; nu te ingrijora;
- Daca nu este imediat dupa masa si cantitatea este mare, urmareste alte simptome si la un al doilea episod, apeleaza la rehidratare;
- Urmareste culoarea vomei: daca este verzuie (contine fiere) sau observi firisoare de sange, suna medicul;
- Daca vomitatul este insotit de diaree, febra, iritatii ale pielii, respiratie zgomotoasa, suna medicul;
- Daca incepe sa refuze alaptarea, suna medicul;
- Daca are abdomenul umflat, suna medicul;
- Daca este letargic, doarme mai mult decat de obicei, doarme inclusiv la ora mesei si cand il trezesti este agitat si plange, suna medicul.