Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoare a anului, pe care o petrecem în familie. De Crăciun ne bucurăm de datinile și obiceiurile din străbuni, de colinde și de colindat. În unele zone ale țării grupurile de colindători se numesc rânduri sau cete de colindători. Pentru ca seara de Crăciun să fie perfectă trebuie să simți muzica și bucuria colindelor din Ajun.
Înainte de Crăciun timp de 7 săptămâni creștinii țin post deoarece consideră că trebuie să se pregătească spiritual pentru această Sărbătoare a Nașterii Domnului. Ei nu mănâncă de dulce, produse din carne, brânză și ouă, nu beau vin, și încearcă să renunțe și la gândurile rele.
Un obicei la români și care încă se păstrează pe meleagurile țării noastre, mai ales pe la sate, este tăierea porcului de Ignat și care arată faptul că se apropie Crăciunul.
Copiii aveau înainte obiceiul să ia beșica de porc și să se joace cu ea, era un fel de jucărie care le aducea bucurie și motiv de distracție. Pentru a fi iertați, oamenii rosteau după tăierea porcului ,,Ignat, Ignat/ Porc umflat. Doamne ajută să-l mâncăm sănătoși.ˮ Preparatele tradiționale din carne de porc sunt delicioase și nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun a oricărei familii.
Cea mai frumoasă tradiție este împodobirea bradului de Crăciun în familie, se spune că aduce iubire, noroc și prosperitate. Faptul că știi că vei primi un cadou sub brad îți trezește emoție în suflet și abia aștepți să descoperi ce ai primit, să desfaci fundița cadoului ambalat în hârtii colorate, aurii sau argintii.
Bradul de Crăciun nu trebuie să lipsească din casă! Pentru o seară plină de magie trebuie să împodobești bradul în Ajunul Crăciunului. Dacă vrei să ai unul pe care să-l folosești de Crăciun mai mulți ani, poți cumpăra un brad artificial din magazinele online. Oferta de brazi de Crăciun artificiali este avantajoasă în perioada din afara sezonului de iarnă, poți avea reduceri mari, de 30%, iar transportul coletului este gratis.
Adu bucuria la tine în casă! Agață în pomul de Crăciun mici răvașe argintii și vei vedea ce bucuroși vor fi cei dragi ție, din casă, când le vor citi. Cumpără un brad de Crăciun artificial deosebit care va impresiona și pe adulți și pe copii, ca de exemplu: un brad argintiu împodobit cu globuri albe și beteală argintie, un brad albastru sau auriu cu coroana bogată și strălucitoare, un brad cu fibră optică cu decorațiuni transparente, globuri din sticlă, clopoțeii aurii și fundițe din organiza, un brad verde cu multe conuri care imită bradul natural de la munte.
Decorează casa cu obiecte în spiritul Crăciunului care parfumează! Lumânările parfumate sunt romantice, ne duc cu gândul la magie și iubire. Lumina intimă a acestora poate îmbunătăți atmosfera magică a Sărbătorii de Crăciun.
Poți folosi tot felul de suporturi de lumânări decorative, din metal, plastic, sticlă, ceramică sau lemn, care să creeze un aspect deosebit pe mobila din casă. Globurile din ceramică cu parfumuri de portocale, pin, măr, scorțișoară, eucalipt sau ambră sunt minunate, oferă o stare de bine și armonie.
Pentru a-i impresiona pe cei din familie, pe prieteni sau pe invitați, poți folosi decorațiuni din sticlă pentru brad care adaugă un plus de glamour în casă. Globurile, clopoțeii și steluțele decorative, ghirlandele și instalațiile de pom completează decorul în brad, în seara de Crăciun.
Stai cu prietenii sau cu cei din familie la povești, la gura sobei în seara de Crăciun sau în fața unui șemineu pentru a auzi trosnetul butucului ce arde, vei vedea că va fi un moment magic, relaxant, de neuitat. Pe polița de la șemineu poți agăța ghirlande cu figurine realizate din materiale textile: inimioare, steluțe, brăduți colorați decorați cu nasturi, reni și căluți din lemn, ciorapi cu motive tradiționale și altele.
Oferă prietenilor o coroniță de Crăciun, un aranjament pentru masă, din crenguțe și conuri de brad. Acestea le poți face și manual cu diferite materiale: globuri din plastic, din sticlă colorată sau transparentă, fructe de pădure (nuci și alune), conuri de brad, mere, portocale, flori și pietricele colorate, lumânări parfumate, hârtie creponată, beteală, dopuri de plută, crenguțe verzi de brad, pahare și boluri din sticlă, fundițe roșii, albe, aurii, strălucitoare, etc.
De asemenea le poți oferi diferite cadouri pe care consideri că și le doresc: articole vestimentare, accesorii de orice fel, cărți, gadget-uri, jocuri noi interesante, clăpari, schiuri și alte articole pentru sporturile montane (dacă sunt pasionați de acestea) și așa mai departe.
Aranjarea mesei de Crăciun este importantă deoarece și de ea depinde farmecul serii de Crăciun. Folosește nuanțe plăcute care să se armonizeze cât mai bine și să ofere o stare plăcută, simplitatea și echilibrul sunt cele care amplifică frumusețea.
Nu trebuie să lipsească vinul de calitate, șampania, cocktailurile de iarnă dulci și aromate, coniacul și vișinata. Așează pe masă măcar un șfeșnic cu lumânări, șervețele cu inele decorative, seturi de masă elegante.
Distracția de Crăciun nu trebuie să lipsească, colindele și melodiile tradiționale, filmele și poveștile de Crăciun. Unul dintre adulți se poate costuma în Moș Crăciun și poate dărui cadouri celor din casă, și astfel distracția pentru copii dar și pentru adulți este gata.