Xiphophorus maculatus sau pestele platy este un deosebit peste de acvariu, apreciat de catre majoritatea acvaristilor deoarece nu este deloc pretentios. Este intalnit cu precadere incepand din nordul Americii pana in America Centrala. Acest peste face parte din familia Poecillidae, genul Xiphophorus.
Aceasta specie de pesti de acvariu foarte populara in prezent a fost descrisa pentru intaia oara de catre Gunther in anul 1866. Numele acordat la acel moment a fost Platypoecilus maculatus, insa in timp numele a fost schimbat. Nu doar numele a suferit modificari de-a lungul timpului, ci si specia in sine datorita numeroaselor hibridizari care au avut loc.
Pestele platy are un aspect aparte.
Corpul sau este alungit, iar inotatoarea dorsala este dezvoltata. Dimensiunea maxima pe care o poate atinge un mascul de platy este de 5 cm, in timp de femela este putin mai dezvoltata, atingand chiar si 7 cm. Exista mai multe varietati coloristice insa, in mod obisnuit, spatele acestui peste este de un verde-olive inchis, lateralele sunt albastrui, iar abdomenul este alb. Insa exista si exemplare galbene, portocalii sau cu diferite combinatii de culori. Inotatoarele sunt transparente si putin dezvoltate.
Pestele platy este foarte calm si prietenos cu alte specii, de aceea cresterea lui este foarte simpla. Este bine ca acvaristul sa creasca mai multe exemplare deoarece si in mediul natural pestii platy traiesc in grupuri destul de mari. Poate fi crescut alaturi de alti pesti la fel de calmi care sa nu ii streseze. Acvariul trebuie sa le ofere toate conditiile necesare, chiar daca acesti pesti nu sunt foarte pretentiosi. Un acvariu cu un volum de 100 l este mai mult decat suficient. Plantele nu trebuie sa lipseasca din acvariul in care sunt crescuti pesti platy, si nici ascunzatorile, deoarece sunt oarecum timizi si uneori acestia vor sta ascunsi.
Cele mai potrivite plante pentru acest acvariu sunt Cabomba, Egeria si Ceratopteris, insa acestea necesita o buna iluminare pentru a se dezvolta corespunzator. Apa trebuie sa fie cat se poate de calma de aceea este bine ca acvaristul sa nu exagereze in ceea ce priveste filtrarea acesteia. Insa apa trebuie sa fie curata pentru a evita aparitia problemelor de sanatate. PH-ul trebuie sa fie cuprins intre 7.0-8.0. Platy prefera apa dura, de aceea duritatea apei din acvariu trebuie sa fie cuprinsa intre 9-19 dGH, iar temperatura optima se incadreaza intre 20-25º C.
Alimentatia pestilor platy nu ridica niciun fel de probleme pentru crescatori. Acestia sunt omnivori si este de preferat ca dieta sa fie cat se poate de diversificata. Platy pot fi hraniti cu larve, artemia, viermi tubifex, iar algele sunt foarte importante pentru sanatatea acestor pesti.
Reproducerea pestilor platy nu este nici ea dificila, ci din contra, este foarte usoara. Acesti pesti sunt ovovipari. Este bine ca acvaristul sa mute femela gestanta intr-un acvariu special amenajat. Perioada de gestatie dureaza aproximativ 30 de zile, insa dupa nasterea puilor este de preferat ca femela sa fie scoasa din acvariu deoarece poate manca alevinii.
Este bine ca pe toata perioada gestatiei femelei sa i se ofera o cantitate mai mare de hrana. Nu se recomanda consangvinizarea in cazul acestei specii deoarece este mult mai predispusa la aparitiile malformatiilor decat altele. Alimentatia puilor trebuie sa fie bogata in proteine, acestia fiind hraniti de mai multe ori pe zi cu mici cantitati de hrana.
Avand in vedere aceste caracteristici nu este de mirare ca cei mai multi dintre acvaristii incepatori aleg sa creasca cel putin o pereche de pesti palty. Sunt prietenosi, au un aspect interesant si nu sunt deloc pretentiosi, ceea ce ii face pesti ideali pentru cei care vor sa invete treptat secretele acvaristicii.