Animale de companieVânătăi, echimoze, vezi ce produce sângerarea sub piele la câini și pisici

Vânătăi, echimoze, vezi ce produce sângerarea sub piele la câini și pisici

Deși ne iubim foarte tare animalele de companie – câinii, pisicile – și avem grijă de ele, oricât de atenți am fi, ajungem și în situația când acestea pot suferi anumite probleme de sănătate, la fel ca și noi oamenii. Este suficient să observăm că animalul a devenit agitat, preocupat de a-și stopa disconfortul creat de o anume afecțiune și să devenim preocupați de modul cum să-l ajutăm. În acest articol ne vom referi la anumite probleme de la nivelul țesuturilor pielii – vânătăi, echimoze, sângerare locală sub piele.

La câini pot să apară echimoze, vânătăi, acumulări de sânge sub piele ca niște beșicuțe, toate acestea fiind modificări de culoare, consecințe ale unor traumatisme, leziuni și deteriorări ale țesuturilor de la nivel cutanat, care duc la sângerare locală. O hemoragie minoră sub piele poate duce la acumulări de sânge sub piele și formarea unor beșici roșiatice sau violete ce se pot oberva cu ochiul liber pe pielea animalului. Astfel de probleme pot să apară in urma unor accidentări, traumatisme, lovituri pe care le-a suferit patrupedul în anumite situații.

Principalele simptome care apar sunt specifice beșicilor, echimozelor și vănătăilor, ușoară durere locală și aspectul decolorat al pielii. În cazuri mai grave, când există traume în interiorul corpului, animalul are și alte simptome mai greu de suportat.

Pentru tratament este important ca aceste leziuni să fie văzute de un medic, deoarece doar în urma unui examen fizic complet se poate spune cu exactitate care sunt cauzele apariției unor astfel de semne în piele. Uneori pot exista anumite afecțiuni mai grave: infecții, tulburări congenitale, reacții la anumite medicamente, otrăvire, o boală de sânge, scăderea numărului de trombocite, dereglări ale funcției măduvei osoase, boli hepatice, boli renale, hematurie și altele.

În funcție de factorii care au contribuit la apariția acestor leziuni ale pielii cât și de gravitatea lor se stabilește un tratament corespunzător. Dacă este scăzut numărul de trombocite din sânge se fac transfuzii de sânge pentru creșterea acestora și normalizarea coagulării săngelui, iar în plus animalul va fi și hidratat. Pentru vindecarea echimozelor se aplică un tratament local, iar animalul va trebui să aibă o activitate fizică limitată pentru evitarea altor traumatisme, până când starea lui de sănătate va fi restabilită.

La pisică pot să apară probleme asemănătoare, și acest animal este expus la astfel de probleme de sănătate. Medicul veterinar va stabili și în acest caz natura simptomelor și cauza apariției lor. Leziunile vor fi observate cu atenție de către medic, iar în plus se vor face și anumite teste pentru stabilirea diagnosticului. Analiza sângelui și a sumarului de urină vor fi principalele teste care se fac în astfel de cazuri.

Analiza sângelui poate duce la identificarea unei boli de sânge, a coagulării anormale a sângelui datorate scăderii numărului de trombocite în fluxul sanguin. Trombocitele realizează coagularea normală a sângelui si dacă numărul lor este mic se pot produce hemoragii în tot organismul animalului. Prin analiza sumarului de urină se pot depista bolile renale, hematuria, proteinuria. În anumite cazuri se iau și probe din măduva osoasă deoarece doar așa poate fi analizată funcționaea normală a măduvei și stabilirea existenței anumitor boli la nivelul ei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.