Văduvița aurie este un pește de apă dulce din familia Cyprinidae, ordinul Cypriniformes. Această specie a fost crescută în lacuri artificiale, ea fiind realizată prin selecție atentă în scop ornamental și distribuită în bazine din grădini publice, parcuri, fântâni arteziene, iazuri și acvarii de dimensiuni mari.
Văduvița aurie este un pește cu un colorit impresionant, care a fost introdus în multe țâri ale Europei, îndeosebi în Germania și Marea Britanie, dar și pe alte continente, în Australia, America de Nord, apare chiar și în Noua Zeelandă. În prezent, poate fi găsită și în râurile din regiunile joase, de câmpie, în ape dulci, iazuri și lacuri.
Ca aspect general se aseamănă puțin cu o specie de la noi din țară – cleanul – doar că are corpul mai puternic comprimat pe părțile laterale. Are ochii mari, negri, rotunzi, cu irisul strălucitor, auriu. Sunt poziționați pe părțile laterale ale capului. Poate fi comparat ca aspect și cu văduvița de la noi din țară, care este un pește de apă duce, de apă curgătoare. Văduvița aurie are corpul acoperit cu solzi deși, destul de mari, strălucitori, ce lucesc puternic la lumina soarelui și se remarcă prin coloritul roșcat-auriu, gri-verzui cu reflexii aurii pe părțile laterale.
Înotătoarea dorsală este poziționată la mijlocul distanței dintre cap și pedunculul caudal. Coloritul ei este gri, roșiatic. Înotătoarele ventrale și pectorale sunt alungite, în pereche, au nuanțe deschise. Înotătoarea anală este puțin roșiatică și apare chiar înainte de pedunculul caudal.
Înotătoarea caudală este adânc bifurcată, foarte bine dezvoltată și are coloritul asemănător celorlalte înotătoare. Masculul are coloritul puțin mai viu decât femela, mai ales în perioada de reproducere. În acest fel, pe baza coloritului, masculul și femela pot fi diferențiați mai ușor unul de altul.
Ca pește de acvariu, văduvița aurie este preferată de crescătorii pasionați de pești de apă dulce deoarece are un aspect foarte atractiv. În acvariu nu crește foarte mult, dar în lacuri, iazuri și bazine din grădini publice poate avea dimensiuni mai mari.
Cei care doresc să achiziționeze un astfel de pește se pot orienta spre exemplare mici, care nu au ajuns la maturitatea sexuală și au lungimea corpului de 7-8 cm. Acest pește se reproduce abia la vârsta de 3 ani, când femela și masculul ajung adulți. Este o specie prolifică, femela depune icrele pe plantele acvatice de pe fundul apei.
Hrana sa constă din moluște, crustacee, tricoptere, chironomide, râme, viermi, insecte acvatice și larve de insecte. Are carnea gustoasă dar plină de spini.