Timp liberUn hobby cu potențiale efecte negative: jocurile PC pentru copii

Un hobby cu potențiale efecte negative: jocurile PC pentru copii

Jocurile PC nu vor pleca nicăieri – sunt pe primele locuri în preferinţele copiilor și acest lucru nu se va schimba. Aproape orice copil se joacă din când în când pe computer și o mare parte au ca hobby preferat această activitate. De la copiii mici la adolescenți, toți sunt seduși de varietatea generoasă de jocuri.

Lumea virtuală este mai interesantă și mai palpitantă decât cea reală. Este deseori și mai ușoară, iar un copil este atras de acțiunea, noutatea și aventura oferită de PC.

Specialiștii atrag însă atenția asupra unor posibile efecte negative asupra copilului, efecte dintre cele mai diverse. De aceea, aceștia recomandă ca părintele să nu lase mână liberă copilului la PC de la vârste prea mici. Dacă este posibil, recomandă chiar ca până la o vârstă de 8 ani, copilul să nu joace decât rareori. Şi recomandă ca timpul petrecut în fața PC-ului să fie limitat, în special la copiii de vârste mici și mijlocii.

Ce efecte negative pot avea jocurile PC asupra copiilor?

Condiție fizică proastă și supraponderalitate. PC-ul este una dintre primele cauze ale sedentarismului la copii. Câți copii nu preferă astăzi să-și petreacă timpul în fața computerului, în loc să iasă afară și să fie activi fizic? Supraponderalitatea în rândul copiilor devine o problemă din ce în ce mai îngrijorătoare și aceasta și din cauza preferinței celor mici pentru activitatea sedentară.

Abilități sociale scăzute. S-a vorbit despre noile „generații autiste”, care își petrec majoritatea timpului la PC și au relații online și nu „face-to-face”. În parte adevărat – se poate observa că mulți copii astăzi au abilități sociale slabe atunci când vine vorba de interacțiunea directă, față-în-față. Copiii preferă să discute online cu prietenii și să se joace cu aceștia tot online, în jocuri interactive.

prea mult stat la pc dauneaza

Capacități cognitive scăzute. Poate că cel mai îngrijorător este faptul că, în loc să stimuleze capacitățile cognitive, se pare că petrecerea unui timp exagerat cu jocuri pe computer le inhibă. Un studiu efectuat la o universitate americană (Denison) a arătat că acei copii care se joacă zilnic mai multe ore au performanțe școlare scăzute. Și aceasta nu doar pentru că nu își fac temele pierzând timpul la calculator, ci pentru că acești copii nu mai au interes și nu mai pot depune un efort adecvat pentru îndeplinirea unor sarcini intelectuale precum calcul, citit, memorat.

Un nivel crescut de agresivitate. Un alt studiu demonstrează că jocurile PC îi învață pe copii să gândească și să reacționeze mai agresiv și în realitate. Este, bineînțeles, vorba de jocurile cu un conținut violent – însă din păcate, o mare parte dintre jocuri presupun lupte și alte acte violente.

Cercetătorii de la Universitatea de stat din Iowa arată că acei copii care joacă regulat jocuri violente dezvoltă patternuri agresive de gândire și de comportament, patternuri care rămân și la vârstă adultă. Aceste jocuri învață copilul să fie vigilent la orice pericol potențial și să răspundă prin agresivitate. Ei sunt recompensați pentru agresivitate – câștigă jocul; în plus, agresivitatea din jocuri are ca efect o desensibilizare față de agresivitatea reală. De aceea, copiii, odată provocați, vor reacționa agresiv și în viața reală.

Bineînțeles, nu este totul negru. Jocurile PC adecvate vârstei pot stimula imaginația, dar și logica unui copil. Jocurile fără conținut violent pot fi atât informative, cât și relaxante. Cea mai importantă distincție în ceea ce privește jocurile pe computer rămâne, de altfel, în ceea ce privește conținutul de violență – este un joc antisocial sau prosocial?

Părinții nu-i pot interzice copilului, în special de la o vârstă încolo, să se joace la PC. Pot însă să verifice dacă jocurile sunt adecvate vârstei sale și să încerce să limiteze timpul petrecut zilnic în fața computerului. Pentru aceasta, copilului trebuie să i se ofere alternative atractive de petrecere a timpului liber, căci a-i interzice pur și simplu să se joace este o tactică ineficientă.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.