Un proaspat parinte doreste sa afle totul despre plansul bebelusului – normal, doar unul dintre cele mai stresante si chiar infricosatoare situatii este cea cand micutul plange si plange si voi nu aveti nici cea mai vaga idee ce vrea! Plansul bebelusului este o reactie automata, instinctiva, ca raspuns la un stimul deranjant sau o nevoie neindeplinita. Singura problema este ca plansul este si singura modalitate prin care micutul comunica – deci cum aflati voi exact ce vrea el sa transmita?…
Dificil, insa nu imposibil – trebuie doar sa retineti totul despre plansul bebelusului – mai exact, toate posibilele cauze si sa o aflati pe cea corecta prin eliminare… Plansul bebelusului este o reactie naturala si exista tocmai cu scopul precis de a naste o reactie din partea parintelui. Asadar, a raspunde la plansul micutului si a-l ingriji este reactia naturala – si cea care are sens. Nu ascultati de cei care va sugereaza ca uneori e bine sa ignorati un bebe care plange – pentru micuti nu exista prea multa atentie!
A raspunde la plansete si a acorda grija si afectiune este exact raspunsul natural, instinctiv si normal (plansul micutului declanseaza reactii fiziologice in trupul unei mame). Asadar, primul lucru – cei care va sfatuiesc arogant sa va invatati sa ignorati cateodata plansetele ar trebui sa fie cei ignorati! Intr-adevar, se poate intampla ca un micut sa nu mai planga, sa se linisteasca singur daca este ignorat si nu i se raspunde la plansete – insa asa micutul invata ca semnalele lui sunt ignorate, ca nu conteaza ceea ce incearca sa comunice, ca parintii au alte treburi si poate ajunge sa nu mai anunte cand are nevoie de ceva (chiar in primul an, in acest fel de interactiune, comunicarea este distrusa).
Deci, concluzia este: raspundeti intotdeauna micutului cand plange – el nu vrea sa va deranjeze sau saboteze, ci cere pur si simplu ceea ce ii trebuie. Amintiti-va: plansul este reflex, este reactie instinctuala si normala, nu una voluntara cu scopul de a va sabota… Problema este acum – cum reactionati, cum raspundeti, ce doreste bebe sa va transmita?
Inca un lucru important cand discutam despre plansul bebelusului: da, este normal ca micutul sa ceara prin plansete ceea ce are nevoie si este cat se poate de normal ca un parinte sa raspunda cu grija si afectiune la acest semnal (fara a incerca sa ignore). Insa cateodata, pur si simplu nu stiti cum sa raspundeti: ii oferiti atentie, va asigurati ca nevoile ii sunt indeplinite, verificati daca exista vreun stimul deranjant si micutul tot plange. Ce este important sa retineti: nu este vina parintilor.
Daca bebe plange si acestia nu stiu ce sa faca, asta nu arata ca ei nu se descurca! Se intampla uneori si nu este cazul sa obsedati si sa credeti ca nu v-ati ridicat la nivelul asteptarilor. Totul este sa acordati atentie cererilor bebelusului – insa, totusi, nu ii puteti mereu intelege limbajul… Trebuie sa priviti plansul bebelusului nu ca pe un obicei de care trebuie sa scapati – ci ca pe o reactie complet naturala si sanatoasa (cu timpul, bebe va invata alte cai de a cere ce doreste, acum aceasta este singura). Studiile arata ca atunci cand bebelusilor li se acorda imediat atentie la plans, acestia isi vor dezvolta mai rapid limbajul – contrar opiniei generale ca daca raspunzi la plansete, bebe va plange mai mult si mai des.
Nu – realitatea arata ca daca mama (si tatal) raspunde cu afectiune la fiecare semnal, la fiecare planset, bebe e mai atasat de parinti, se simte intr-un mediu sigur si isi dezvolta aptitudinile de comunicare mai usor. Asadar: teoria ce spune ca nu trebuie sa rasfeti un bebelus este invechita si ridicola – nu exista a rasfata un bebelus, acesta are in mod natural nevoie de atentie si afectiune, iar mama este la fel de natural ”programata” sa raspunda acestei nevoi. Cei care spun altceva – care sustin principiul fals ca daca ignori un bebe, acesta va deveni mai independent si cuminte, nici macar nu sunt parinti!
Revenind, este normal sa raspundeti indata cu grija si afectiune la plansul bebelusului – insa de ce oare plange acesta, ce incearca sa transmita? Ei bine, verificati pe indelete – acestea sunt cauzele majore pentru plansul bebelusului:
Foame
Ar fi cam primul pe lista. Bebelusii in primele luni au nevoie foarte des de mancare, cam la trei ore. Iar daca nu a primit suficient la ultima masa, este foarte sigur ca ii va fi foame mult mai rapid (ganditi-va ca bebe isi dubleaza greutatea in primele luni si are nevoie de mult lapte pentru a-i indeplini nevoile nutritive). Semnale ca ii este foame – in afara de plansete – sunt si agitatia, suptul degetului sau ducerea manii la gura, linsul buzelor.
Somn
Bebelusii au la fel de mare nevoie de somn: ei nu stau treji mai mult de 2-3 ore in primele luni. In general, ei adorm destul de usor – insa cand adorm, ei stau ceva vreme in faza somnului usor. Ei bine, daca vreun stimul deranjant: lumina, zgomote, caldura, frig apare, ies rapid din faza somnului usor, trezindu-se si plangand. La fel daca il tineti in brate si incercati sa il asezati jos prea repede – trebuie sa asteptati pana ce intra in faza somnului profund, urmarindu-i respiratia adanca si regulata caracteristica. Bebelusii au probleme sa adoarma si atunci cand sunt obositi – au avut o zi plina si ceva in jurul lor ii deranjeaza.
Scutec
Uneori, bebelusii anunta cand scutecul este murdar, insa in primele luni de viata, multi accepta fara probleme un scutec ud sau murdar. Totusi, este un lucru ce trebuie verificat cand micutul plange si nu e vorba de alaptat sau somn.
Atentie
Nevoia de atentie, de a se sti in siguranta si protejat este esentiala. Un bebelus trebuie tinut in brate, trebuie sa ii vada si sa ii auda pe parintii sai aproape. Cand se simte ignorat, bebe resimte frica intensa ca va fi parasit, abandonat si are nevoie de reasigurare – asadar, plange… Retineti: NU exista prea mult rasfat in primul an de viata! Pentru a-i asigura nevoia aceasta, foarte util e un port-bebe.
Plictiseala
Nu e vorba numai de nevoia de atentie – bebe are nevoie si de stimulare, de activitati. Plimbarile cu bebe in carucior sau in port-bebe ajuta – atat afara, cat si prin casa; la fel, un carusel atractiv deasupra patutului; un scaun balansoar; sa ii cantati sau sa ascultati un CD cu melodii speciale pentru bebelusi.
Probleme de stomac
Colicile si gazele sunt cauze frecvente ale plansului bebelusilor. Daca plange fara a putea fi alinat mai mult de 2-3 ore, poate fi vorba de colici. Daca se agita nervos si plange dupa masa, stomacul il deranjeaza. Daca banuiti ca are gaze, un exercitiu simplu il face sa se simta mai bine: bicicleta – il asezati pe spate, ii tineti piciorusele in sus si i le miscati ca si cum ar merge pe bicicleta. Un masaj bland si circular pe abdomen poate fi la fel de bun. Daca nu se calmeaza si plange o perioada indelungata, iar voi banuiti ca ar fi probleme de stomac, mergeti la pediatru – ar putea fi vorba de intoleranta la lapte.
Temperatura, lumina, zgomotul
Cand vreti sa stiti totul despre plansul bebelusilor, ideea este sa luati in considerare orice posibil stimul deranjant. Daca ii este putin frig sau putin cald, logic ca bebe va plange! Pastrati o temperatura adecvata si nu faceti greseala sa supraincalziti camera lui bebe sau sa il infofoliti gros – micutul e mai deranjat de caldura decat de racoare. Incercati sa stingeti orice lumina, nu lasati nici macar o lampa si nu lasati TV-ul deschis cand bebe doarme – il deranjeaza uneori. Nu faceti zgomote puternice (in afara de asa-numitele zgomote albe: ventilator, masina de spalat, care il relaxeaza).
Dintii
In general, dintii incep sa creasca dupa 4 luni (intre 4 si 7 luni). Daca bebe plange, este iritat, verificati si aceasta pipaind gingiile – cresterea dintilor este foarte dureroasa.
Eliminarea aerului
Daca este nervos dupa mese, nu uitati de eliminarea aerului – in timpul alaptarii, bebe inghite si mult aer. Plimbati-va cu el incet si bateti-l pe spate usor pana ce elimina aerul.
Fire de par sau ate prinse
Situatie destul de frecventa: cand il imbracati sau infasati, o mica ata sau un fir de par il poate deranja, fiind prins intre degete sau alte zone. Verificati atent daca exista o astfel de problema.
Stres si iritare
De ce poate fi micutul strestat? Tocmai de stresul vostru. Chiar un micut de cateva luni va resimti daca in casa tensiunea este negativa si daca va certati. Niciodata nu ridicati tonul de fata cu un bebelus si incercati sa pastrati o atmosfera afectiva, calma si reconfortanta. Daca voi va certati sau aveti relatii tensionate, bebe o simte si simte nevoia sa se manifeste si el tensionat.
Zi obositoare
Daca a avut o zi mai plina – plimbari mai lungi in afara casei, vizitatori care l-au stimulat, atunci foarte posibil bebe este obosit. Si cand e foarte obosit, in loc sa adoarma mai repede, adoarme mai greu! Deci frustrarea il face sa planga… Inchideti lumini, zgomote puternice, leganati-l putin, cantati-i, infasati-l, dati-i suzeta – incercati sa il linistiti.
Sanatate
Inca un motiv pentru plansul bebelusului poate fi legat de starea de sanatate a micutului. Daca nimic nu merge si tot plange de ceva timp, verificati in primul rand temperatura. Cautati si alte semne ale imbolnavirii (letargie, somnolenta, agitatie, culoarea pielii, deshidratare). Inca ceva: uneori, cand este bolnav, bebe are un plans cumva diferit, des mai ascutit, asadar ascultati de instinctele parentale!