De unde a pornit teoria distanțelor? Teritorialitatea este importantă nu doar pentru animalele sălbatice, dar și pentru oameni. Ne place să dominăm, jocurile sociale și de negociere sunt jocuri de teritoriu și dominare.
Este primul articol din categoria interesant, voi reveni cu alte articole informatice, interesante și numai bune de citit pentru cultura noastră generală.
Fiecare dintre noi avem un teritoriu social, personal sau intim, fiecare dintre aceste zone aducând un sentiment de siguranță sau de invadare a intimității. Jocurile distanțelor dintre noi și ceilalți sunt jocuri de dominare sau doar de apropiere, mai ales când vorbim de relaționarea dintre un bărbat și o femeie.
Conform Susan Quilliam, sunt orașe precum Puerto Rico, unde oamenii se ating de peste 100 de ori în mai puțin de o oră. Pe când la Londra, este posibil să fie zero atingeri, sau în alte orașe mari doar o atingere, maxim două. Destul de interesant, ar trebui să acordăm o atenție asupra noastră să vedem noi de câte ori interacționăm cu persoanele de lângă noi într-o oră.
Când simți că ai șanse să te apropii de o femeie sau de un bărbat ? Când simți energia, atunci când te lasă să te apropii tot mai mult. Îi arăți ceva pe telefon și stați foarte aproape, stai în spatele ei și îți acceptă apropierea și poziția de dominare, vorbești foarte aproape și simți schimbul de energie. În mod normal, fiecare persoană își protejează spațiul intim și personal dacă nu are alte intenții decât cele colegiale și de birou.
Care sunt însă distanțele potrivite pentru fiecare gen de relaționare?
În perioada anilor 60, Edward Hall a introdus în psiholgie teoria distanțelor, proxemica.
Teoria distanțelor – Zona intimă
0-40 cm : este zona în care pătrund doar cei apropiați, familia, persoană cu care trăim. Este o zona în care ne simțim în siguranță iar încălcarea ei fără dorința noastră ne generează stări de nervozitate și nesiguranță. Dacă o femeie sau după caz un bărbat ne acceptă în zona intimă și nu face un pas înapoi pentru a-și recupera zona, înseamnă că își dorește o apropiere inclusiv posibil sexuală de noi.
Teoria distanțelor – Zona personală
40 -100 cm : arată o familiaritate între interlocutori și o cunoaștere a celuilalt. Nu este o zona intimă dar arată prietenie, apropiere și acceptarea teritorială a celuilalt. Zona personală diferă destul de mult între culturi : de exemplu americanii sau germanii preferă distanțele mai mari pentru zona intimă și personală, în timp ce japonezii sau popoarele latine acceptă o zona personală mai mică, oamenii sunt mai joviali și prietenoși în counicare și mai activi în zona intimă.
Teoria distanțelor – Zona socială
1m-2.5 m : este zona principal pentru relații profesionale, cu șeful sau într-o negociere. Este evident prin acesta distanță că relaționarea dintre cei doi este profesională, de colaborare, de negociere; sunt culturi în care distanțele sunt foarte importante, apropierile exagerate în zona intimă sau personală fiind considerate hărțuire.
Teoria distanțelor – Zona publică
peste 2.5 – 3 m: nu mai vorbim de un interlocutor, vorbim de o audiență și un dialog cu o audiență sau un străin.
Teoria distanțelor, în cuvinte mai simple:
Toate aceste distanțe diferă de la o cultură la altă, dar dacă ne uităm în jurul nostru înțelegem mult mai bine cum relaționează oamenii. Sau care sunt apropierile dintre ei. Te ai gândit de ce preferi să mergi cu mașina personală în oraș decât cu transportul în comun? Pentru că îți protejezi energia ta, distanță intimă și personală. Apoi îți definești un teritoriu de liniște și siguranță.
Jocul distanțelor este important mai ales la birou. De ce? Pentru a ne păstra zona intimă și a impune respect sau – din contra – atunci când dorim să testăm dacă cineva ne acceptă apropierea. Este cel mai simplu mod să vedem dacă un potențial partener ne acceptă sau nu. Interesant este că de multe ori tot acest joc al zonelor intime sau sociale îl facem inconștient. Apoi conștientizarea lui ne facem să vedem multe situații cu alți ochi sau chiar să ne mirăm de propriile reacții față de anumite persoane din jurul nostru.
Voi cât de intimi sunteți la birou față de colegi? V-ați pus până acum această problemă?