Timp liberPești de acvariu de apă sărată: Synchiropus splendidus, peștele mandarin

Pești de acvariu de apă sărată: Synchiropus splendidus, peștele mandarin

Synchiropus splendidus sau pestele mandarin este un deosebit peste exotic de apa sarata care apartine familiei Caliionymidae, genul Synchiropus. Este originar din Oceanul Pacific, mai precis din regiunea insulelor Ryukyu, ajungand chiar pana in Australia.

Pestele mandarin este un peste de mici dimensiuni cu un colorit aparte, ceea ce face ca el sa fie indragit de foarte multi acvaristi. Prima atestare stiintifica referitoare la acest peste apartine ihtiologului american Albert William Herre care, in jurul anului 1927 a numit aceasta specie Callionymus splendidus. Numele a fost mai tarziu schimbat din “callionymus” in “synchiropus” care provine din limba greaca. Numele comun de “peste mandarin” i-a fost atribuit datorita coloritului sau vioi si incantator, asemanator cu robele unui mandarin.

Insa nu doar coloritul este deosebit, ci si forma corpului. Corpul pestelui mandarin are o forma aparte, capul este alungit si turtit, inotatoarele sunt foarte dezvoltate si la fel de colorate precum restul intregului corp. Dimensiunea maxima pe care o pot atinge acesti pesti este de 7 cm, masculii fiind vizibil mai mari decat femelele.

Specialistii sunt de parere ca, in ceea ce priveste coloritul, acesta este dat de catre pigmentul celular, ceea ce face ca pestele mandarin sa fie a doua specie la care acest lucru este posibil, cealalta fiind Synchiropus picturatus sau “pestele LSD”. Desi albastrul predomina, portocaliul contrasteaza intr-un mod armonios cu acesta, oferindu-i mandarinului un aspect cu adevarat unic. Corpul este brazdat de mici linii si desene rosii, galbene si verzi care completeaza intregul cocktail de culori.

Pestele mandarin secreta un mucus care nu miroase tocmai placut. Corpul este acoperit de celule saciforme care produc toxine pentru a-i feri pe mandarini de pradatori.
Pestele mandarin este un peste calm, insa in captivitate devine agresiv fata de exemplarele care fac parte din aceeasi specie. De aceea este de preferat ca mandarinul sa fie tinut singur. Fiind un peste de apa sarata, este necesar ca acvariul sa fie amenajat in asa fel incat sa imite pe cat posibil mediul natural.

Synchiropus splendidus

Acvariul trebuie sa fie destul de spatios pentru a oferi pestelui posibilitatea de a inota. Temperatura trebuie mentinuta intre 22-28º C, iar pH-ul nu trebuie sa depaseasca 8,4. Sunt pesti lenti si retrasi care, in timpul zilei, prefera sa stea ascunsi, de aceea ascunzatorile si plantele nu trebuie sa lipseasca din acvariul lor.

Foarte multi acvaristi evita sa creasca pestii mandarin din cauza alimentatiei. Este foarte adevarat ca hrana din mediul natural este foarte diferita de cea din captivitate, insa si in captivitate acestia se pot obisnui cu diferitele tipuri de hrana. In mediul natural, pestii mandarin se hranesc fie cu viermi si mici crustacee, fie cu piatra vie.

Din acest motiv, piatra vie nu trebuie sa lipseasca din acvariul acestor pesti, avand in vedere ca aceasta le va asigura o mare parte din hrana. Este posibil ca piatra vie sa fie singura sursa de hrana pentru multi dintre pestii mandarin din captivitate, deoarece unii dintre ei refuza orice alt tip de hrana. Reproducerea este si ea dificila.

In mediul natural, pestii mandarin pot trai pana la aproximativ 15 ani, insa in captivitate speranta lor de viata este redusa la 4-5 ani, in special din cauza alimentatiei. Insa daca sunt respectate toate conditiile si pestii mandarini sunt feriti de pestii foarte agitati, sanatatea lor nu va fi pusa in pericol.

Desi nu sunt foarte usor de intretinut, pestii mandarin sunt apreciati pentru coloritul lor aparte, fiind potriviti in special pentru acvaristii mai experimentati.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.