Fertilitatea scade odata cu varsta – este fapt dovedit stiintific, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Sigur, fertilitatea depinde si de alti factori, cum ar fi ereditatea, stilul de viata, afectiuni fiziologice, tratamente medicamentoase, insa varsta isi joaca rolul ei important. De aceea, pentru ca in ziua de astazi varsta la care persoanele formeaza un cuplu stabil si o familie a inaintat pana in jur de 30 de ani, exista multe cupluri ce se confrunta cu probleme de fertilitate, de a avea un copil. Din fericire, progresul medical si noile tratamente de fecunditate le poate ajuta pe aceste cupluri sa aiba un copilas sanatos, insa nu intotdeauna si nu mereu cu succes.
Fertilitatea scade odata cu varsta, iar dupa 30 de ani, sansele de a avea un copil scad cu aproximativ 5% (aceasta depinzand si de sanatate si stil de viata), aceste sanse diminuandu-se treptat, dar sigur odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, odata cu varsta apar diverse riscuri legate de sarcina, riscuri de malformatii ale fatului, nastere prematura si chiar pierderea sarcinii.
De ce fertilitatea scade odata cu varsta la femei? Pentru ca fiecare femeie este nascuta cu un anumit numar de ovule eliminate lunar, conform ciclului. Te nasti cu 1-2 milioane de ovule, dintre care, in fiecare luna, aproximativ 1000 se maturizeaza si doar unul este eliberat spre fecundare.
Cele ramase vor muri treptat, pana in jurul varstei de 50 de ani. La menopauza, tot acest ciclu lunar se termina. Insa la o varsta inaintata, cu ani buni inaintea menopauzei, ovulele eliberate au risc sa prezinte anomalii cromozomiale. Dupa varsta de 40 de ani, chiar daca o femeie ajunge insarcinata, riscul de a pierde sarcina este aproximativ de 50%! Dar de obicei, dupa varsta de 35-40 de ani, este extrem de dificil sa ai un copil si sunt necesare indelungate tratamente de fecunditate.
Anumite statistici arata ca o femeie de 30 ani are sanse de 20% sa ramana insarcinata, insa o femeie de 40 de ani are sanse undeva sub 5%! Pana la 30 de ani, in jur de 85% dintre femei sunt fertile, pana la 40 de ani, aceasta proportie scade la 70%, iar dupa 40 de ani, doar 50% sunt fertile.
De ce fertilitatea scade odata cu varsta la barbati? Se spune ca barbatii pot avea copii si la varste foarte inaintate, chiar si la 80 de ani! Desi nu este imposibil ca un barbat de 80 de ani sa ajunga tata, studiile arata ca si la barbati, dupa varsta de 35 si in special dupa 40 de ani, capacitatea de procreere scade semnificativ. Un barbat de 40 de ani ar avea, conform unor studii, fertilitatea diminuata pe jumatate!
In plus, chiar daca spermatozoizii fecundeaza ovulul si se dezvolta un embrion, exista riscuri marite in evolutia sarcinii, determinate de anomalii cromozomiale ale embrionului. Calitatea genetica a spermatozoizilor depinde astfel de sanatate, stil de viata, dar si de varsta barbatului – pe scurt, si spermatozoizii au o varsta! Fecundarea unui ovul cu spermatozoizii unui barbat de peste 50 de ani poate chiar duce la pierderea sarcinii, indiferent daca varsta mamei este mai mica.
Un barbat produce intotdeauna sperma, insa cantitatea si calitatea (viteza, motilitatea spermatozoizilor, materialul genetic) acesteia se modifica. Dupa 40 de ani, cantitatea spermei scade cu apoximativ 30%, deci exista mai putine probabilitati de fertilizare a ovulului. Cat despre calitatea genetica a spermei si aceasta joaca un rol important daca spermatozoizii sunt alterati (materialul genetic), fatul se poate dezvolta cu anomalii congenitale. Statisticile arata ca exista un anumit risc de pierdere a sarcinii in functie de varsta tatalui si anume: 20% risc pentru o varsta intre 35 si 40 de ani, 30% risc pentru o varsta de peste 40-45 de ani.
Ce puteti face
Aveti peste 35 de ani (varsta la care se estimeaza ca fertilitatea incepe sa scada considerabil si ca riscurile cresc), insa va doriti foarte mult un copil al vostru? In primul rand, planificati sarcina! Inainte de a incerca tratamente de fecunditate, este necesar sa va asigurati amandoi ca aveti un stil de viata sanatos, un program regulat de munca, leasure si somn, un regim alimentar sanatos si ca nu sunteti sedentari! Atat femeia, cat si barbatul trebuie sa renunte la unele obiceiuri nesanatoase, sa scada drastic consumul de alcool si sa renunte la fumat.
In plus, suplimente de vitamine si minerale sunt necesare pentru amandoi. Aceasta chiar cu un an inainte sa incercati sa concepeti un bebelus, caci toate acestea favorizeaza fertilitatea voastra, insa joaca si un rol esential in evitarea unor riscuri odata ce apare sarcina. Deci, pasul nr.1: nu treceti direct la conceptie, ci asigurati-va o viata sanatoasa! Puteti sa integrati in regimul alimentar anumite alimente si ingrediente care cresc natural fertilitatea.
Pasul nr.2: efectuati o serie completa de analize medicale, care sa arate daca vreunul dintre voi sufera de vreo conditie sau afectiune fiziologica in masura sa creasca riscul sarcinii. Nu neglijati acest pas, caci orice conditie a unuia dintre voi poate afecta sever dezvoltarea fatului si evolutia sarcinii.
Pasul nr. 3: efectuati o serie de teste pentru a va evalua fertilitatea, pentru a verifica daca sperma este viabila si daca ovulele sunt apte de fecundare. Daca testele arata ca nu aveti probleme de fertilitate scazuta (mai mult decat este normal la varsta voastra), treceti la pasul nr. 4 si anume, incercati sa concepeti. Nu va speriati daca nu apar rezultatele asteptate prea curand: dureaza uneori intre 6 luni si un an sa aveti succes!
Daca insa testele au confirmat ca fertilitatea scade odata cu varsta si unul dintre voi sau amandoi aveti probleme de fertilitate drastic scazuta, treceti la tratamentele disponibile de fecunditate. Exista medicamente care ajuta ovulele sa se dezvolte si cresc sansa de a fi fertilizate. Insa, deoarece aceste tratamente costa, intrebati intai medicul daca aveti sanse cat de cat realiste. Daca vi se spune ca sansele sunt slabe, puteti incerca fertilizarea in-vitro, caci in ziua de astazi rezultatele sunt uimitoare, rata de succes a acestei proceduri medicale fiind semnificativa.