Sarcină & BebeCare sunt lucrurile importante pe care trebuie să le știi despre făt

Care sunt lucrurile importante pe care trebuie să le știi despre făt

Ce este de stiut despre fat? Cum se dezvolta si creste el acolo, inauntru, unde tu nu il poti vedea si nu poti stii daca este bine? In-utero, ovulul fecundat ce devine un embrion uman care se dezvolta in fat trece prin schimbari ce par o adevarata minune, de aici si tratarea femeilor insarcinate din vechime ca pe fiinte sacre. Ce se intampla acolo, cum ajunge un mic embrion o fiinta umana, cum isi dobandeste caracteristicile psihologice si fizice cu care se va naste?

Ce este de stiut despre fat in primul trimestru al sarcinii? O intrebare care a preocupat de mult timp oamenii si al carei raspuns poate cauza importante schimbari in moralitate si practici (este vorba despre operatia de intrerupere a sarcinii) este: e fatul fiinta umana imediat ce ovulul fecundat se implanteaza in mucoasa uterina si se dezvolta intr-un embrion sau este deocamdata doar „o aglomerare de celule”?

Fiecare isi gaseste raspunsul in propriile credinte si conceptii. Biserica declara ca odata cu conceptia, cu fecundarea ovulului, viitorul bebelus este o fiinta, are un suflet. Medicii prefera sa fie mai putin fermi si declara embrionul fiinta umana odata cu dezvoltarea inimii si a creierului fatului, spre sfarsitul primului trimestru de sarcina.

Deci, ce este de stiut despre fat in primul trimestru? Prima luna este o luna cu risc mare de pierdere a sarcinii, daca femeia insarcinata nu este precauta si nu are grija sa aiba un stil de viata sanatos, rational si regulat. Acum se formeaza practic organele vitale ale fatului: desi el arata fix ca un mic mormoloc, inima si plamanii se formeaza spre sfarsitul primei luni si primele batai de inima apar. Tot acum se dezvolta creierul si maduva spinarii, deci mare grija la necesarul de acid folic pe care trebuie sa il ia femeia insarcinata.

In luna a doua, organele vitale continua sa se dezvolte si se formeaza mainile si piciorusele, urechile si pleoapele bebelusului. Spre sfarsitul acestei luni, fatul capata aspectul unei mici fiinte umane, masurand in jur de 2-3 cm. De-abia in luna a treia putem sa il numim (medical vorbind) fat si nu embrion! Acum poti auzi la consultul medical cum ii bate inimioara, i se formeaza unghiile si mici protuberante care vor deveni dintii. Desi inca este micut, in jur de 6 cm, de aici incolo, fatul incepe sa se dezvolte intr-un ritm mai rapid.

Ce este de stiut despre fat in al doilea trimestru al sarcinii? Acum, in jurul lunii a patra, cordonul ombilical este pe deplin maturizat si capabil sa hraneasca fatul, placenta este si ea maturizata. Micutul incepe sa se miste si chiar sa dea din picioruse (uneori poti simti aceste lovituri usoare).

A crescut acum pana la vreo 17-18 cm si in jurul acestui termen i se poate recunoaste sexul; insa in functie de pozitia sa in-utero, acesta poate sa nu fie vizibil in cadrul ecografiei. In luna a cincea si a sasea, fatul va creste intr-un ritm mai accelerat, ajungand pana la in jur de 30-35 cm, i se deschid ochisorii, la suprafata pielii sensibile apare un puf fin, unghiile sunt deplin formate si apar amprentele. Deja ii poti simti clar miscarile in-utero, fatul fiind mai agitat. Interesant este ca chiar de acum, micutul isi formeaza un program regulat de somn si de „activitate”.

Spre sfarsitul acestui trimestru, in jurul saptamanii a 24-a de sarcina, fatul este viabil, ceea ce inseamna ca in cazul nasterii premature, el are sanse de supravietuire. Datorita progresului medical, foarte multi bebelusi nascuti in jurul saptamanii 28 si odata cu trimestrul al treilea, pot supravietui si se pot dezvolta relativ normal.

Ce este de stiut despre fat in al treilea trimestru de sarcina? De acum, fatul se misca mai mult, poate sa deschida si sa inchida ochii voluntar, percepe luminile si sunetele din jur, deci nu este caraghios sa ii canti sau sa vorbesti cu el. In luna a opta apare o dezvoltare accelerata a creierului si mamica ii poate observa foarte bine miscarile, caci se simt piciorusele sau coatele apasand pe interiorul burticii.

El devine prea mare sa se simta confortabil, de aceea poate lovi des si poate fi foarte agitat – are deja in jur de 300 cm si peste 2 kilograme! Singurii ramasi inca incomplet dezvoltati sunt plamanii, de aceea bebelusii nascuti inaintea lunii a noua intampina dificultati respiratorii. In luna a noua, insa, plamanii sunt formati si bebelusul se va pozitiona, pregatindu-se pentru marea iesire.

Ce este de stiut despre fat? El depinde in totalitate in-utero, ca si in primele luni dupa nastere, de mamica lui. Daca ea are grija sa aiba o viata sanatoasa, sa respecte recomandarile medicilor, sa asigure necesarul de vitamine, sa evite stresul, oboseala si efortul, atunci fatul se va bucura de o dezvoltare armonioasa si va deveni un bebelus frumos si sanatos! Nu este adevarat ca trebuie sa „mananci pentru doi”, insa te poti gandi ca „traiesti pentru doi”, deci ai grija de sanatatea si starea ta psihica mai mult ca oricand!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.