Animale de companieSpecii de pești foarte populari și ușor de întreținut - Barbus conchonius

Specii de pești foarte populari și ușor de întreținut – Barbus conchonius

Pestele Barbus conchonius este unul dintre cei mai populari pesti de acvariu. In mediul natural traieste in apele curgatoare lente, cu temperatura de 18-22ºC, din partea de nord-est a Indiei. In anul 1903 specia a fost introdusa si in Europa, iar din 1920 si in Rusia.

Pestele are forma corpului ovala, alungita si turtita pe partile laterale. Este un peste mic, cu lungimea de 15 cm, foarte interesant si viu colorat. Daca este crescut in acvariu nu depaseste lungimea de 8 cm, uneori nici de 5 cm. Masculul are culorile mai frumoase, de un verde masliniu lucios pe partea dorsala, iar pe partea ventrala si flancuri de un rosu-argintiu. In dreptul inotatoarei anale si a pedunculului codal, are cate o pata mare, neagra, de forma rotunda, caracteristica acestei specii.

Aripioarele ventrale sunt alungite si au culoare rosiatica-rozie, iar inotatoarea dorsala are marginea neagra. Inotatoarea codala este putin bifurcata, transparenta, cu nuante rosiatice. La femela coloritul este gri-maroniu-deschis, toate inotatoarele si aripioarele sunt incolore, doar cea dorsala este marginita cu negru. Ambele sexe au corpul acoperit cu solzi mici, femela are zona abdominala mai proeminenta.

Speranta de viata la pestele Barbus conchonius este de aproximativ 5 ani. Pentru cei care doresc sa-l aiba in acvariu, este recomandat sa cumpere cel putin sase exemplare. El va inota mai ales in partea de mijloc si de jos a acvariului si nu il va deranja prezenta altor pesti asemanatori lui.

Barbus conchonius
Barbus conchonius

Acvariul trebuie sa fie incapator, sa aiba cel putin 50-60 de litri, cu lumina difuza, cu un fundal intunecat pentru a se observa mai bine culorile frumoase si luminoase ale pestisorilor. Se pot folosi adaposturi diferite pe fundul acvariului, plante plutitoare, unele dintre ele cu scopul de a oferi noi ascunzatori si umbra, dar trebuie sa existe si un spatiu relativ mare pentru inot. Apa trebuie sa aiba urmatorii parametri: duritatea de 15, pH-ul de 7, iar temperatura de 16-26ºC.

Acest peste este foarte sensibil la lipsa de oxigen de aceea sistemul de aerare si filtrare este necesar, dar si inlocuirea a 30% din apa o data pe saptamana este obligatorie. Pestele Barbus conchonius mananca hrana vie – dafni, tubifex, bloodworms, koretra, dar si alge marine, fulgi uscati speciali pentru pesti.

Pentru reproducere, acesti pesti au nevoie de acvarii separate de 50 litri si iluminare slaba, duritatea apei de 6, pH-ul de 6,5-7, iar temperatura de 24-26ºC. In acvariu se pune o femela si doi masculi, dar in prealabil femela trebuie hranita separat timp de 14 zile cu hrana vie. Dupa imperechere femela depune un numar de 200-500 oua, pe plantele din apa, care sunt incubate timp de 36-48 ore.

Destul de repede, dupa 3-4 zile din oua ies puii care incep sa inoate si sa caute hrana. Acestia trebuie alimentati cu hrana speciala pentru pui de peste, foarte variata. In perioada de reproducere apa trebuie bine filtrata si schimbata in mod regulat. Puii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 8 luni. In mediul lor natural pestii Barbus conchonius se hranesc cu viermi, insecte, mici crustacee si plante.

Pestele Barbus conchonius face parte din ordinul Cypriniformes, familia Cyprinidae.

Video – Pestele Barbus conchonius:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.