Copii & adolescențiSfaturi pentru părinții care au copii cu hipotiroidism

Sfaturi pentru părinții care au copii cu hipotiroidism

Hipotiroidismul poate să apară și la copii, nu doar la adulți. Glanda tiroidă are un rol important în organism și funcționarea sa normală este esențială pentru sănătatea copiilor. Hormonii produși de această glandă ajută la dezvoltarea corectă a sistemului nervos. Care sunt cauzele, simptomele și tratamentul hipotiroidismului la copii?

Navigare rapidă în articol:

  1. Cauzele și simptomele hipotiroidismului la copii
  2. Vizita la medic
  3. Un regim alimentar sănătos

1. Cauzele și simptomele hipotiroidismului la copii

Hormonii tirodieni sunt importanți pentru sănătatea copiilor, ei ajută la:

  • Reglarea metabolismului, buna funcționare a glandei pituitare
  • Dezvoltarea scheletului, realizarea procesului de termoreglare
  • Dezvoltarea sistemului nervos central
  • Buna funcționare a mușchilor, inimii și rinichilor.

Hipotiroidismul apare ca urmare a producției insuficiente de hormoni tiroidieni. Cauzele bolii pot fi:

  • Lipsa răspunsului receptorilor tisulari la hormonii tiroidieni
  • Genetice, anumite anomalii în procesul de sinteză a tirozinei (T4)
  • Disgeneza glandei tiroide
  • Anomalii ale sistemului hipotalamo-hipofizar, ce afectează activitatea glandei tiroide
  • Infecții, hipoxie de naștere, malformații ale hipotalamusului
  • Boala Hashimoto, boli cronice ale copilăriei
  • Deficitul de iod, obezitatea, tulburările metabolice, deficitul de seleniu, alimentația deficitară și altele.

Simptomele hipotiroidismului

Principalele simptome ale acestei boli la copii sunt:

  • Creșterea bruscă în greutate
  • Căderea părului, pielea devine un pic aspră
  • Senzația de frig, intoleranța la schimbările de temperatură, mai ales la frig
  • Încetinirea procesului de creștere, copilul are o statură mică
  • Schimbările de dispoziție, constipația, probleme de concentrare
  • Ceața creierului, slăbiciunea musculară
  • Stările de oboseală și somnolență.

Medicii spun și despre alte simptome: paloare, menstruații neregulate la adolescente, păr crescut pe corp, ritm cardiac lent. Cu cât boala este mai severă, cu atât și simptomele se agravează. Uneori apare somnolență excesivă, scăderea temperaturii corpului, reducerea tonusului muscular, plâns răgușit, probleme cu dentiția, descuamarea pielii.

Copiii care sunt foarte mici și suferă de hipotiroidism sunt letargici, plâng în mod frecvent când sunt somnoroși sau le este puțin frig. Ei au tendința de a obosi destul de repede, preferă să fie îmbrăcați mai gros din cauza sensibilității la frig și se îngrașă destul de repede în ciuda unei diete sănătoase.

2. Vizita la medic

Părinții care au un copil cu probleme ale glandei tiroide trebuie să-l ducă pe acesta la un medic endocrinolog. Vizita la medic este importantă pentru că în cazuri de hipotiroidism este necesară o abordare medicală și holistică.

Un medic endocrinolog va face o consultație copilului, va discuta cu el, îi va explica simptomele hipotiroidismului. Analizele în acest caz sunt acelea referitoare la glanda tiroidă. Uneori este necesară și o ecografie a glandei tiroide și chiar teste Hashimoto.

Un medicament indicat în cazuri de hipotiroidism este Euthyrox. Recomandat este să întrebați medicul înainte de a utiliza orice medicament și să citiți și prospectul cu foarte mare atenție, pentru a vedea dacă are anumite efecte adverse.

Tratamentul hipotiroidismului la copii se face cu anumite medicamente, pentru normalizarea concentrației de tirozină din sânge. Eficacitatea tratamentului trebuie monitorizată de un medic specialist, prin determinarea nivelurilor hormonale și modificarea dozelor de medicamente. Cu cât analizele sunt mai bune, cu atât cresc șansele de a renunța la tratament.

3. Un regim alimentar sănătos

Părinții care observă la copil o creștere bruscă în greutate și alte simptome pot apela la un nutriționist dietetician pentru ca cel mic să primească un regim adecvat stării lui de sănătate, pentru a lupta cu succes cu obezitatea. În astfel de cazuri, este posibil ca metabolismul copilului să nu se accelereze și de aceea este necesar un regim special.

Alte recomandări în caz de hipotiroidism sunt:

  • Administrarea de surse naturale de iod și de surse de proteine complete (ouă, carne de pasăre, carne de vită, produse lactate)
  • Introducerea în dietă de probiotice, fibre alimentare, acizi grași Omega-3, surse de vitamina A, B12, D, E, zinc, seleniu, fier
  • Evitarea alimentelor procesate din dietă, care ar putea avea aditivi, potențiatori de arome, E-uri și conservanți
  • Activitatea fizică în mod frecvent induce o stare de bine; sunt indicate plimbările în familie, în parc, la pădure, dar și exercițiile fizice realizate la sală
  • Încurajarea copilului pentru ca el să aibă încredere și stimă de sine; acesta nu trebuie certat pentru lucruri ce îl deprimă (ex. pentru că are tendința de a exagera cu dulciurile sau că este vinovat că are hipotiroidism)
  • Antrenarea copilului în activități plăcute, cu rudele sau cu prietenii, pentru a construi relații de empatie și a se bucura mai mult de viață.

Alte sfaturi

Alături de toate aceste metode și adaugă și ajutorul dat de un psiholog. Un copil cu hipotiroidism poate avea în mod frecvent schimbări de dispoziție, iar asta se poate preveni și trata cu ajutorul unui astfel de medic.

Dacă părinții nu duc copilul la medic și acesta nu urmează niciun tratament, atunci la copil pot apărea consecințe precum: dezvoltarea intelectuală slabă, statură mai mică, risc de obezitate, mișcări stângace, dificultăți de coordonare, strabism, scăderea vederii, pubertate întârziată și altele.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.