Pentru masa de Pește românii pregătesc mâncare din carne de miel și uită de carnea de porc sau de vită. Unii preferă diferite rețete culinare din carne de berbecuț ușor de realizat acasă. Această carne este diferită de cea de miel, după cum spun crescătorii de oi. Berbecuțul este mai mare decât un miel, are cam 8-12 luni și conformația unui animal adult.
Care sunt cele mai apreciate rețete din carne de berbecuț?
Navigare rapidă în articol:
- Berbecuț cu sos picant
- Rețetă de berbecuț oriental
- Tocană din carne de berbecuț
- Rețetă din berbecuț și fasole
- Berbecuț cu măsline și praz
1. Berbecuț cu sos picant
Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 kg carne de berbecuț, 5 căței de usturoi, 50 g slănină, 4-5 cepe, 2 morcovi, 100 g țelină, 150 g ulei de floarea-soarelui, 100 g castraveți în oțet, 40 g făină de grâu, 100 ml vin, 3 linguri de muștar, 4 linguri de oțet, sare și piper.
Se prepară astfel:
- Se pregătește carnea de berbecuț, se taie în bucăți potrivite, se condimentează cu sare, piper, se împănează cu usturoi și bucățele de slănină
- Se lasă carnea de berbecuț să stea o oră, apoi se unge cu ulei și se pune în tavă
- Se adaugă puțină apă și ulei în tavă, apoi se dă la cuptor
- Se unge carnea cu sosul din tavă, din când în când
- Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se pune la călit în ulei încins, într-o tigaie la foc mic
- Se spală și se taie mărunt morcovii și țelina, se adaugă peste ceapă, pentru a se căli
- Se adaugă puțină făină în ceapa călită, se stinge cu puțină apă și se mai fierbe 10 minute
- Se pasează acest sos, se adaugă sare, piper, vin, oțet, muștar și castraveții tocați mărunt
- Se amestecă și se mai fierbe 3 minute
- Se servește carnea de berbecuț rumenită cu acest sos picant.
2. Rețetă de berbecuț oriental
Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 carne de berbecuț, 4 fire de ceapă verde, 4 căței de usturoi, 200 g orez, 300 g ardei gras, 5 linguri de bulion, 75 g unt, o legătură de pătrunjel verde, 200 ml ulei de floarea-soarelui, 4 linguri de oțet, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se pregătește carnea de berbecuț, se taie în bucăți potrivite, se condimentează cu sare, piper, usturoi și puțin oțet
- Se lasă carnea de berbecuț să stea o oră, apoi se unge cu ulei și se pune în tavă împreună cu ceapa verde
- Se adaugă puțină apă și unt în tavă și se dă la cuptor
- Se unge carnea cu sosul din tavă, din când în când
- Se spală, se taie mărunt ardeii și apoi se călesc în ulei
- Se spală orezul, se adaugă peste ardei, se pune puțină apă și se fierbe
- Se adaugă puțină apă și bulion la ardei și orez, apoi se lasă la fiert 20 de minute
- La final se adaugă și pătrunjel verde tocat mărunt
- Se servește carnea de berbecuț cu garnitură de orez și ardei.
3. Tocană din carne de berbecuț
Se folosesc următoarele ingrediente: 750 g carne de berbecuț, 300 g smântână, 4-5 cepe, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 1 kg cartofi, 5 roșii sau 5 linguri de bulion, o lingură de cimbru, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se pregătește carnea de berbecuț, se taie în bucăți potrivite, se condimentează cu sare, piper și se prăjește în ulei
- Se scoate carnea pe un platou
- Se curăță cartofii, se spală și se taie cuburi
- Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt
- În uleiul de la berbecuț se călește ceapa, se adaugă cartofii, se condimentează cu sare, piper și cimbru
- Se adaugă roșiile sau bulionul, se pun și bucățile de carne, se lasă la fiert 20 de minute
- Se servește cu smântână deasupra și verdeață tocată mărunt.
4. Rețetă din berbecuț și fasole
Se folosesc următoarele ingrediente: 800 g carne de berbecuț, 500 g fasole albă, 4 cepe, 50 g slănină, 150 g ulei de floarea-soarelui, 5 căței de usturoi, 5 linguri de bulion, o lingură de cimbru, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se pregătește carnea de berbecuț, se taie în bucăți potrivite, se condimentează cu sare, piper, usturoi și se împănează cu bucățele de slănină
- Se lasă carnea de berbecuț să stea o oră, apoi se unge cu ulei și se pune în tavă
- Se adaugă puțină apă și ulei în tavă și se dă la cuptor
- Se unge carnea cu sosul din tavă, din când în când
- Se spală fasolea, se pune la fiert și se schimbă apa la fasole în timpul fierberii de 2-3 ori
- În ultima apă de la fasole se pune și sare
- Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se pune la călit în ulei încins într-o tigaie, la foc mic
- Se adaugă bulion peste ceapa undită, se condimentează cu cimbru, sare și piper și se fierbe 5-10 minute
- Se adaugă acest sos delicios la fasole
- Se servește carnea de berbecuț cu garnitură de fasole și sos de bulion.
5. Berbecuț cu măsline și praz
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg carne de berbecuț, 1 kg praz, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 5 linguri bulion, 250 g măsline, o lămâie, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se pregătește carnea de berbecuț, se taie în bucăți potrivite, se condimentează cu sare, piper și se prăjește în ulei
- Se scoate carnea pe un platou
- Se spală și se taie mărunt prazul
- În ulei se pune la călit prazul, apoi se stinge cu apă și se lasă la fiert 20 de minute
- Se adaugă măslinele, bulionul și se potrivește gustul la sosul de praz cu sare și piper
- Se pune carnea și sosul într-o tavă, se pun felii de lămâie deasupra și se dă la cuptor timp de 25 de minute.
Poftă bună!