Zi de zi auzim la televizor din ce in ce mai multe cazuri de tineri dependenti de droguri care isi spun povestea in direct si ii sfatuiesc pe ceilalti sa nu porneasca pe acest drum. Totusi care sunt semnele ca si copilul nostru se drogheaza?
Comportamentul generat de substantele halucinogene difera in functie de clasa din care fac parte, insa in general printre semnele ca si copilul nostru se drogheaza se regaseste mai tot timpul senzatia de a privi un om beat care nici macar nu s-a atins de bautura si care nu miroase a alcool.
Semnele ca si copilul nostru se drogheaza in cazul ierburilor cum sunt hasisul, marijuana etc. sunt reprezentate de o euforie aparuta din senin insotita de un miros placut al hainelor. Ierburile emana un parfum frumos si acesta se impregneaza in haine. Halucinatiile pot aparea si in cazul ierburilor, insa starea de euforie este debordanta. In grupurile in care se fumeaza astfel de ierburi, rabufnirile in ras fara nici un motiv sunt deosebit de frecvente, recunoscandu-se faptul ca este de ajuns ca unul dintre fumatori sa aiba o halucinatie care sa ii provoace rasul pentru ca apoi fiecare dintre partenerii sai sa o impartaseasca.
Semnele ca si copilul nostru se drogheaza in cazul drogurilor din clasa cocainei sunt cu totul altele. Cocainomanul are cu totul alte trairi, intra intr-o stare de panica si este deosebit de antisocial. Starea de panica il poate duce pe cocainoman in stare de orice si poate sa recurga la fapte pe care nu le-ar face in mod normal. Halucinatiile sunt extrem de puternice, cocainomanul nu mai poate face deosebirea intre vis si realitate, are impresia ca este urmarit si toata lumea vrea sa ii faca rau. In rarele cazuri in care cocaina este consumata in grupuri, toti membrii grupului vor fi urmariti de aceeasi panica si aceleasi halucinatii.
Semnele ca si copilul nostru se drogheaza in cazul drogurilor din clasa heroinei sunt din nou diferite. Heroinomanul este volubil, extrem de social, cauta societatea, ii place sa fie in centrul atentiei si vorbeste extrem de mult. In acest caz nu exista un control foarte mare asupra tonului. Consumatorii de heroina vorbesc extrem de mult si foarte tare, iar rasul are aceleasi caracteristici. Un heroinoman se crede centrul universului si isi cauta prieteni care sa ii intareasca aceasta convingere. De asemenea forta fizica a unui heroinoman o depaseste pe cea pe care o are in mod normal, putand sa faca eforturi fizice pe care treaz nu le-ar indeplini nici pe sfert.
Semnele ca si copilul nostru se drogheaza cu etnobotanice (droguri legale) sunt destul de asemanatoare cu cele din cazul cocainei. In urma consumului acestor substante o stare de panica ii cuprinde pe cei in cauza. Au senzatia ca sunt urmariti, ca vine cineva sa le faca rau, stau mai mereu cu ochii pe geam si tresar exagerat de mult la cel mai mic zgomot, ajungand chiar sa tremure de frica.
Oricare dintre drogurile mentionate mai sus dau dependenta fizica si in special psihica. Clinicile de dezintoxicare avertizeaza asupra consumului de etnobotanice (droguri legale), care sunt cele mai periculoase dintre toate. Medicii sustin ca heroina/cocaina le mai ofera o sansa de supravietuire narcomanilor, pe cand etnobotanicele nu. In urma consumului de etnobotanice imunitatea organismului scade, rezultatul fiind predispozitia la cele mai grave infectii de la o bacterie banala. Endocardita este una din cauzele majore de deces in randul consumatorilor de etnobotanice.
Pe langa semnele ca si copilul nostru se drogheaza mentionate anterior se observa si o scadere in greutate acuta, fara nici un fel de motiv, o colorare maronie a tegumentului si o stare psihica extrem de labila. Narcomanii prezinta deasemenea o inexplicabila pofta pentru dulciuri, dar si o stare preponderent lacrimogena, ajungand din oameni care nu au varsat niciodata o lacrima in oameni care plang la cea mai usoara jignire.
Nevoia de administrare a dozei uzuale devine acuta intr-o perioada scurta de timp, narcomanii devenind extrem de agitati, plangand si avand adesea tendinte suicidale. Toate aceste inceteaza insa odata cu administrarea dozei cu care sunt obisnuiti.
Administrarea drogurilor se poate face pe trei cai: prin fumare, inhalare si in cel mai rau caz injectare. Semnele ca si copilul nostru se drogheaza in cazul in care acesta foloseste droguri pe care si le administreaza fumand sunt mai putin vizibile, insa in cazul inhalarii ei au tendinta de a-si trage nasul in permanenta.
Injectarea drogurilor nu este extrem de vizibila, mai ales pentru ca narcomanii isi injecteaza drogul in zone care nu sunt expuse privirilor indiscrete, ajungand pana la injectarea acestora in partile intime. Insa daca observati diverse intepaturi ce nu existau inainte si care au tendinta de a se infecta este foarte posibil ca persoana in cauza sa se drogheze folosind droguri injectabile.
Drogurile sunt unul dintre viciile care nu iarta si care face victime in fiecare an, mii de tineri mor fie in clinicile de psihiatrie, fie prin administrarea unei supradoze, fie in accidente stupide pe care nu sunt capabili sa le evite. Parintii trebuie sa fie extrem de atenti la copiii lor, caci daca afla despre obiceiul de a se droga al copilului prea tarziu, nu mai exista nici o cale de scapare.