Copii & adolescențiProblemele cu care se confruntă orice mămică cu primul născut

Problemele cu care se confruntă orice mămică cu primul născut

Primul copil reprezinta prima noastra confruntare cu maturitatea. Desi ne consideram persoane mature atunci cand luam hotararea de a da nastere unui copil, venirea lui pe lume ne prinde extrem de nepregatiti. Cresterea unui copil este o sarcina deosebit de grea, iar primul copil este cel care ne va demonstra asta.

Deodata realizam ca viata noastra nu mai este a noastra, pentru ca de viata noastra depinde viata celui mic. Un copil fara parinti nu are aceleasi sanse la o viata frumoasa asa cum o are un copil care este inconjurat de dragostea parinteasca. Bineinteles, exista cazuri in care viata de acasa este plina de abuzuri si in aceste situatii celui mic ii este mult mai bine fara parinti, insa aceste cazuri nu le trateaza prezentul articol.

La sfarsitul celor 9 luni de viata, primul copil isi face aparitia in vietile noastre. Este mult mai mic si mult mai fragil decat ni-l inchipuiam si de cele mai multe ori ne temem sa nu ii facem rau atunci cand il luam in brate. Usor – usor vom invata cum sa il tinem, cum sa ii sustinem capul in primele luni, cum sa il linistim pe parcursul reprizelor de plans.

Este foarte important ca in cresterea copilului sa fie implicati ambii parinti, pentru ca daca acest lucru va fi lasat numai in grija mamei, de cele mai multe ori aceasta va fi extrem de stresata si va ajunge sa regrete momentul in care s-a decis sa aiba primul copil. Cei mici sunt extrem de sensibili la trairile mamei, la certurile din casa si la mediul ce ii inconjoara. Daca mama este suparata, cel mic isi va exprima supararea plangand, nestiind sa gestioneze situatia, se manifesta cum stie mai bine.

Pentru o mama care isi creste singura primul copil, plansul acestuia poate deveni un cosmar, mai ales in clipele in care si ea este agitata si are nevoie de afectiune. In timp, mama va intelege ca cel mic este alaturi de ea si plansul lui este datorat tocmai starii pe care o are mama lui.

Alaptarea primului copil trebuie invatata, medicul neonatolog va arata pozitia in care trebuie tinut copilul, de asemenea tot el va indica mutarea copilului de la un san la altul pentru a evita deformarea pieptului.

Odata cu venirea sa pe lume, primul copil se confrunta cu probleme de adaptare, dezvolta icterul nou – nascutilor, trece prin durerile colicilor, apoi prin durerile generate de aparitia primilor dinti. Toate acesta trairi ale sale se manifesta prin plans. Medicamentele existente pe piata nu sunt eficiente in majoritatea cazurilor, asa ca totul tine de parinti si de rabdarea pe care trebuie sa invete sa o aiba cu cel mic.

primul nou nascut

Asadar odata cu venirea sa pe lume, primul copil schimba total prioritatile parintilor. Obiceiul de a fuma in casa trebuie sa inceteze, certurile trebuie sa inceteze, toata atentia trebuie oferita celui mic care este in primele etape de dezvoltare. De asemenea, cheltuielile sunt mai mari, pentru ca cel mic are nevoie pe langa scutece si de diferite accesorii cum ar fi cadita, apoi scaunelul de baie, olita, sterilizatorul s.a.m.d. Acest aspect trebuie luat in calcul, primul copil este indicat sa vina pe lume atunci cand aveti o baza materiala solida, pentru ca unul din membrii familiei nu va mai putea munci, fiind angajat in cresterea celui mic, iar celalalt parinte va trebui sa sustina intreaga familie.

Noptile petrecute in baruri, restaurante, discoteci, cluburi sau in fata calculatorului vor fi petrecute fie dormind, in cel mai fericit caz, fie incercand sa il linistiti pe cel mic care nu vrea sa adoarma. Insa sa nu credeti ca odata cu trecerea timpului si cu inaintarea in varsta a celui mic problemele vor fi mai mici, pentru ca nu este asa. Meseria de parinte este cea mai grea si are cele mai mari responsabilitati. Totul depinde de dumneavoastra, educatia pe care i-o dati va duce la aparitia unui om cu valori morale deosebite sau mai putin deosebite, daca nu va implicati indeajuns.

Gradinita isi are rolul sau, trebuie sa va interesati unde inscrieti copilul, pentru ca mediul de acolo isi are si el implicatiile sale. Trebuie sa alegeti gradinita cu grija si mare atentie, trebuie sa va asumati riscul de a nu putea sa va prezentati la serviciu pentru ca cel mic nu se simte bine sau trece printr-una din bolile copilariei.

Scoala este, de asemenea, importanta, trebuie sa il supravegheati pe cel mic indeaproape si trebuie sa il ajutati la indeplinirea temelor, chiar daca si dumneavoastra aveti proiecte de facut pentru serviciu. In scoala generala marea majoritate a parintilor se implica, insa in liceu inceteaza sa o mai faca, lucru extrem de gresit.

Adolescenta este perioada in care cel mic isi definitiveaza personalitatea, deja realizeaza ca poate lua decizii si de cele mai multe ori deciziile dumneavoastra sunt cele mai contestate. Tot in aceasta perioada apar primele tentatii legate de sex si toate lucrurile interzise. Mare grija la tendinta de a incerca drogurile in aceasta perioada.

Cresterea unui copil este o sarcina extrem de grea, iar primul copil va fi cel care ne va responsabiliza si ne va demonstra ca din momentul venirii sale pe lume toate prioritatile se schimba si se orienteaza numai catre el. Sacrificiul nu este mare, daca avem in vedere ca vrem sa fim mandri de copiii nostri si vrem sa le insuflam valori morale. Va recomandam sa nu luati hotararea de a aduce pe lume un copil intr-o clipa, ci sa puneti in balanta in primul rand sentimentele ce va leaga, abia apoi situatia financiara, ajutorul bunicilor si nu in ultimul rand timpul liber pe care il aveti la dispozitie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.