Scrima este, inainte de toate, un sport cu o istorie indelungata, insa poate fi practicat si ca hobby, fiind o activitate complexa si foarte relaxanta, preferata de catre foarte multe persoane din lumea intreaga.
Scrima moderna, practicata in perioada contemporana, este diferita de scrima practicata in timpurile stravechi, cea din urma fiind folosita in scopul de aparare, reprezentand in trecut principala forma de lupta. Scrima poate fi practicata in prezent atat ca un sport, cat si ca o activitate recreationala complexa, cu foarte multe beneficii pentru minte si organism, care poate fi practicata de catre oricine, indiferent de varsta.
Scurta istorie a scrimei
Regulile scrimei moderne isi au originile in Spania, din aceeasi tara datand si primele documente referitore la scrima moderna. Prima carte al carui subiect principal consta in explicarea regulilor care stau la baza acestei activitati nobile apartine lui Diego de Valera, si a fost scrisa intre anii 1458-1471, la putin timp dupa ce duelarea, confruntarea dintre doua persoane, a fost interzisa de catre biserica catolica. Spania a devenit treptat puterea centrala a Europei, acesta fiind un moment important pentru acest sport deosebit care a fost raspandit in intreaga Europa si in intreaga lume.
Scoala Italiana de Scrima din Italia din secolul al XVIII-lea a avut o mare importanta pentru dezvoltarea tehnicilor specifice scrimei moderne. In acest fel au luat nastere mai multe scoli de scrima, urmatoarea fiind in Franta. Desi originile scrimei moderne se regasesc in cultura spaniola, Scoala de Scrima din Spania nu a devenit foarte cunoscuta pana in secolul al XIX-lea. Si in prezent aceste trei scoli sunt cele mai importante scoli de scrima din intreaga lume.
Duelarea a cunoscut un real declin la sfarsitul Primului Razboi Mondial, pentru ca sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial sa insemne disparitia acestui tip de confruntare de pe teritoriul European. In acest moment, scrima a inceput sa fie practicata doar ca sport si ca activitate recreationala, nicidecum ca modalitate de lupta.
Nu a trecut mult timp pana cand adevarate campionate de scrima au inceput sa fie organizate. Participantii erau antrenati in scolile speciale de adevarti maestri, iar acest sport este considerat unul dintre cele mai complexe si in acelasi timp stricte sporturi. Scrima a fost introdusa treptat si in categoria jocurilor olimpice tocmai datorita complexitatii sale. Principalele arme folosite in scrima sunt floreta, spada si sabia.
Scrima – intre sport si hobby
Scrima poate fi privita si precum un hobby foarte interesant, antrenant si cu multe beneficii atat pentru organism, cat si pentru minte. Mai mult decat atat, scrima este un hobby ideal si pentru cei mici avand in vedere ca este o activitate foarte educativa in sensul ca ii invata pe cei mici ce inseamna responsabilitatea, respectul de sine si respectul fata de ceilalti, precum si importanta respectarii regulilor. Scrima este o activitate potrivita persoanelor de orice varsta, insa in special tinerilor care doresc sa realizeze o activitate deosebita.
Scrima reprezinta o activitate solicitanta care antreneaza intregul sistem muscular, imbunatateste flexibilitatea, reflexele, viteza de reactie si agilitatea, devenind in acest fel un desoebit exercitiu pentru trup si minte. Respectarea regulilor si tehnicilor aplicate in timpul practicarii acestei activitati chiar si ca hobby presupune o gandire logica, deoarece fiecare miscare trebuie gandita.
Cei care practica scrima sunt capabili sa reactioneze mult mai usor la factorii care ii influenteaza zi de zi, sa gaseasca mai rapid solutii pentru rezolvarea problemelor si sa comunice mai usor cu persoanele din jur. Mai mult decat atat, orice pasionat de scrima care practica aceasta activitate ca pe o activitate recreationala este capabil sa ia mult mai usor decizii si sa aiba o gandire strategica. Scrima imbunataste capacitatea de concentrare si memoria, de aceea este o activitate benefica si pentru cei mai mici.
Practicarea scrimei ca hobby va poate ajuta sa va mentineti in forma, sa ardeti calorii, sa va antrenati intregul sistem muscular, sa va imbunatatiti sistemul cardiovascular si sistemul respirator.
Unde puteti practica scrima?
Scrima poate fi practicata la orice club sportiv, iar echipele sunt realizate in functie de varsta. Scrima nu este deloc un hobby costistitor. Este necesara achzitionarea unui costum de protectie care cuprinde masca, protectia pentru piept, costumul special, incaltamintea speciala. Scrima se practica sub atenta indrumare a unui instructor, iar respectarea regulilor stricte ale acestui sport este esentiala.
Asadar, scrima poate fi un hobby foarte interesant si o activitate cu multe provocari pentru cei care doresc sa isi petreaca timpul liber intr-un mod inedit si relaxant, care sa ii ajute in acelasi timp sa se mentina in forma.