Timp liberSurfing - pasiunea iubitorilor de mare și de senzații tari

Surfing – pasiunea iubitorilor de mare și de senzații tari

Surfing-ul este un deosebit sport nautic si in acelasi timp o activitate recreationala interesanta pe care cei care iubesc marea si senzatiile tari o pot incerca de fiecare data cand au ocazia. Pentru pasionatii impatimiti, surfing-ul a devenit un adevarat stil de viata si poate chiar s-a tranformat intr-o meserie interesanta, parte componenta a activitatii desfasurate de salvamari.

Scurta istorie a surfing-ului

Desi nu este un sport chiar atat de popular in toate colturile lumii, surfing-ul este unul dintre cele mai vechi sporturi din intreaga istorie. Dupa cum probabil deja stiti, surfing-ul presupune ca sportivul (surfer-ul) sa isi mentina echilibrul pe placa speciala de surf pe care sta in picioare incercand sa o manevreze in ritmul miscarilor apei si in functie de valuri. Surfing-ul este asemanator skateboarding-ului sau snowboarding-ului, doar ca de data acestea alunecarea se face pe apa.

Istoria acestui sport este cat se poate de interesanta si controversata, avand in vedere ca specialistii sunt de parere ca surfing-ul exista inca de cand oamenii au invatat sa inoate. Insa, in timpurile stravechi, surfing-ul nu era identic cu activitatea practicata in prezent.

Se presupune ca surfing-ul isi are originile in cultura popoarelor antice din Hawaii insa in antichitate surfing-ul nu era privit precum o activitate recreationala, ci ca o arta. Pentru hawaieni, a pluti pe apa sub influenta valurilor reprezenta o adevarata arta care purta numele “he’e nalu”. “He’e nalu” reprezenta o parte deosebit de importanta a culturii caracteristice poporului antic hawaian avand in vedere ca se se considera ca aceasta arta avea un puternic rol pentru “imblinzirea” oceanului, aceasta activitate transformandu-se treptat intr-un adevarat ritual iar partea cu o simbolistica puternica era cea in care placa de surf era construita.

Placile de surf erau confectionate din lemn si hawaienii alegeau cu foarte mare atentie arborii din lemnul carora urmau sa confectioneze placile. Copacul care urma sa constituie materia prima pentru placile de surf trebuia scos din pamant cu totul si in locul sau hawaienii asezau o jertfa pentru zei, de cele mai multe ori un pestisor.

Pentru confectionarea placilor erau alesi cei mai priceputi mesteri; acestia modelau si colorau placa pentru surferii antici, existand trei feluri diferite ca grad de dificultatate in ceea ce priveste manevrarea pe apa. Inainte de intrarea in apa si de practicarea surfing-ului antic, orice aspirant trebuia sa treaca printr-o acerba perioada de pregatiri. Cei mai multi dintre practicanti faceau parte din inaltele clase sociale, iar practicarea acestei activitati sacre ii ajuta sa castige respectul tuturor considerandu-se ca daca au rezistat fortelor oceanului ei l-au imblanzit de-a dreptul.

Prima atestare scrisa a acestei arte apartine lui Joseph Banks si dateaza din anul 1769.

surfing

In anul 1907 George Freeth, considerat pionierul surfing-ului modern, este adus din Hawaii in California pentru a face o demonstratie de surf in scop publicitar. Pe langa faptul ca George Freeth a demonstrat ca este un surfer desavarsit, el a combinat armonios surfing-ul cu tehnicile de acordare a primului ajutor in caz de inec, fapt pentru care si in prezent surfing-ul este foarte des atribuit salvamarilor. Acesta a fost momentul in care surfing-ul a inceput sa fie raspandit in intreaga lume, fiind inceputul surfing-ului modern.

Nu a trecut mult timp de la cresterea popularitatii acestei activitati pana cand surfing-ul a fost declarat in mod oficial sport. In jurul anului 1960, surfing-ul era raspandit in lumea intreaga si a reprezentat subiectul a numeroase documentare, filme, seriale si chiar melodii. Dupa cum am spus si anterior, surfing-ul s-a transformat treptat intr-un adevarat stil de viata, in jurul sau dezvoltandu-se o adevarta cultura.

Surfing-ul – un hobby pentru iubitorii de senzatii tari

Pe langa faptul ca surfing-ul este un sport, el poate fi practicat si ca o activitate recreationala pe care cei care adora marea si senzatiile tari o pot incerca de cate ori au ocazia. Numarul persoanelor care practica surfing-ul din pura pasiune si pentru a se relaxa nu este deloc mic. Spre deosebire de oricare alta activitate care poate fi practicata “pe pamant”, surfing-ul este o activitate mult mai interesanta, mai palpitanta si mai plina de adrenalina, o activitate pe care nu oricine o poate practica.

Pasionatii de surfing afirma ca, in momentul in care se afla in largul marii incercand sa duca o lupta acerba cu valurile, se simt eliberati de orice apasare, se simt liberi si puternici si uita pentru cateva clipe de stresul si de rutina zilnica. Mai mult decat atat, surfing-ul a reprezentat inca din cele mai vechi timpuri o activitate benefica pentru minte si suflet, nu doar pentru organism, reprezentand o cale inedita de a va apropia de natura.

Surfing-ul este o activitate benefica pentru intregul organism. Inainte de toate, pentru a putea practica surfing-ul, trebuie sa stapaniti foarte bine tainele inotului. Surfing-ul presupune antrenarea tuturor muschilor pentru a va putea mentine echilibrul pe placa de surf care nu este chiar atat de simplu de manevrat. Aceasta activitate va ajuta sa va mentineti in forma, sa va imbunatatiti sistemul circulator, respirator, va ajuta sa pierdeti calorii si poate fi o activitate placuta si pentru persoanele de sex feminin.

Surfing-ul este un hobby ideal pe care cei care locuiesc intr-un oras aflat langa mare dar si pentru cei care isi petrec concediile la mare si doresc sa isi petreca timpul intr-un mod cat se poate de inedit. Surfing-ul poate fi o actvititate potrivita si pentru adolescenti, conditia fiind ca acestia sa fie atent supravegheati.

Comunitatea surferi-lor este una destul de bogata, iar practicarea acestei activitati poate lega numeroase prietenii. Practicarea surfing-ului va poate ajuta sa imbinati armonios pasiunea pentru calatorii cu cea pentru senzatiile tari, deoarece surferii impatimiti nu ezita sa calatoreasca in colturi ale lumii renumite pentru valurile potrivite pentru practicarea acestei activitati.

Surfing-ul nu este un hobby foarte ieftin, acesta fiind dezavantajul principal. Placa de surf este destul de costisitoare, insa echipamentul special este si mai costisitor, acesta fiind singurul dezavantaj al acestui hobby.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.