Urmeaza sa aveti tripleti? Felicitari! Este o veste uimitoare, ce vine cu un pic de soc, fericire, dar si multe, multe griji… Griji despre sarcina, dar si griji despre ce urmeaza dupa… Ce trebuie sa stiti despre o sarcina multipla cu tripleti? Precautiile si riscurile sunt aceleasi ca in cazul unei sarcini gemelare.
Semnele unei sarcini cu tripleti:
Veti fi anuntata ca urmati sa dati nastere la tripleti atunci cand medicul detecteaza mai multe ritmuri cardiace in timpul ecografiei; si screeningul din trimestrul doi confirma sarcina multipla.
Anumite simptome ale sarcinii pot fi mult mai intense daca urmeaza sa aveti tripleti – insa nu este o regula! Multe mamici sanatoase si norocoase nu au decat simptome usoare, ca in cazul oricarei sarcini. Totusi, este de asteptat sa observati urmatoarele simptome:
Greturi mai intense – nu este, dupa cum s-a spus, o regula: puteti fi una dintre norocoasele care „scapa” de aceasta neplacere sau puteti fi una dintre ghinionistele ce se confrunta cu stari intense si frecvente de greturi chiar daca e vorba de un singur bebe!
Oboseala accentuata – este adevarat ce se spune: mai multi bebe, mai mare oboseala…
Crestere rapida in greutate. Acesta este un semn mai sigur al sarcinii cu tripleti – daca acumulati rapid in greutate in primul sau al doilea trimestru, poate fi vorba de sarcina multipla (totusi, in primul trimestru, acesta nu este un indicator de incredere, deoarece cresterea in greutate poate fi stopata de greturi si vomitat). Si marimea uterului este un simptom.
Care sunt factorii ce influenteaza sarcina multipla?
In ultimul timp, multe femei au dat nastere la gemeni sau tripleti – desi se pare ca acest fenomen este acum in descrestere. Se considera ca unul dintre factorii principali ce duc la sarcina multipla il constituie tratamentele de fertilitate la care apeleaza femeile atunci cand doresc o sarcina – pentru ca varsta la care raman insarcinate este in crestere si din ce in ce mai multe femei sunt pregatite doar dupa 30 de ani, ele apeleaza inainte la tratamente ce cresc sansele de a ramane insarcinate, stimuland eliberarea mai multor ovule.
Alti factori tin de:
Varsta – asa cum s-a spus, daca multe femei se decid sa ramana insarcinate la o varsta de peste 30-35 de ani, sarcinile gemelare si multiple cresc: nu e vorba doar de tratamentele urmate, ci chiar si de varsta – o varsta mai inaintata creste sansele sa aveti gemeni sau tripleti.
Greutatea – se pare ca supraponderalitatea creste sansele sarcinii multiple.
Tehnicile de reproducere asistata – daca ati fost nevoita sa apelati la tehnici de reproducere asistata – fertilizarea in vitro, atunci mai multi embrioni sunt implantati in uter, pentru a mari sansele unei sarcini; si se intampla des ca mai multi sa evolueze.
Sarcini anterioare. O femeie care a mai dat nastere are sanse crescute sa aiba sarcina multipla; aceasta cu atat mai mult, cu cat a mai avut o sarcina multipla inainte.
Genetica – daca rudele apropiate ale femeii au dat nastere la gemeni sau tripleti, sansele cresc.
Ingrijirea mamicii ce urmeaza sa dea nastere la tripleti
Masurile de precautie si ingrijirea viitoarei mamici sunt in general aceleasi – numai ca, asa cum se spune in popor, la un copil ai grija, la doi, ai de doua ori mai multa grija, la trei, ai intreit grija! Ce trebuie sa stiti:
Regimul alimentar
Aveti grija sa studiati un tabel al alimentatiei cu alimente necesare si alimente ce trebuie evitate si integrati in regim toate alimentele recomandate – bineinteles, in special fructe si legume! Niciodata nu va infometati, respectati un program de mese regulate (4-5), cu mici gustari (cat de sanatoase se poate) intre mese. Intrebati medicul cam cate calorii in plus trebuie sa consumati – in loc sa consumati mai mult la o masa, luati mai multe mese pe zi. Daca sunteti vegetariana sau nu puteti consuma anumite alimente – de exemplu, din cauza intolerantei la lactate, discutati cu medicul ce suplimente nutritive va completeaza alimentatia.
Suplimente alimentare
In cazul unei sarcini cu tripleti, va trebui probabil sa cresteti cantitatea de suplimente: in special acid folic si calciu. Aveti grija si la fier – efectuati regulat teste pentru a verifica nivelul de fier in organism (deficienta de fier duce la anemie).
Odihna
Mare atentie la epuizare – epuizarea fizica aduce cu sine probleme ale sarcinii, ducand si la epuizarea psihica si la stres. Incercati sa o luati cu usurelul, lasati sarcini gospodaresti obositoare pe seama altcuiva, daca aveti cum, luati-va in timpul zilei o pauza prelungita de pranz, pentru a va bucura de o mica fiesta. O baie relaxanta si un mic masaj de la sot/alte rude este un rasfat util. Dupa saptamana 20, necesitatea de a va odihni este deja obligatorie – lasati alte preocupari si probleme deoparte si ganditi-va doar la sanatatea copilasilor!
Controale medicale
Medicul este seful – stabiliti impreuna cu el ce teste sunt necesare, ce teste nu sunt necesare, dar utile si cat de des sa le efectuati (de 2 ori pe luna in trimestrul doi si in fiecare saptamana in trimestrul trei – chiar mai des). O sarcina cu tripleti creste riscul de diabet gestational – asadar, unul dintre testele frecvente necesare va fi cel de glucoza – incepand, de obicei, din trimestrul doi, dar si testarea presiunii sangvine pentru a detecta preeclampsia.
In ultimul trimestru, veti efectua probabil teste nonstres combinate cu ecografie, pentru a verifica starea bebelusilor. Discutati si despre nastere – cu tripleti, o nastere naturala este dificila si vi se poate recomanda interventia cezariana. Alegeti din timp maternitatea si asigurati-va ca aveti incredere in specialistii care va vor asista.
Cursuri prenatale
Mergeti din timp la aceste cursuri pregatitoare – daca aveti posibilitati, alegeti o varianta extinsa, in care sa se abordeze pe larg anumite probleme. Faceti cunostinta si discutati cu alte mamici – cautati si pe Internet comunitati de mamici, in special cu sarcini gemelare si multiple. Este important sa nu va simtiti singura, sa aveti cu cine impartasi experienta si sa aveti cu cine sa discutati despre griji.
Miscare fizica
Fiti mult mai precauta, cand urmeaza sa dati nastere la tripleti, cu activitatile fizice. Faceti doar miscare fizica usoara, care nu va oboseste si nu va expune riscului de accidente. Sporturile in echipa sunt excluse, la fel exercitile de fitness, exercitiile ce presupun sarit, aplecat, solicitarea abdomenului. De fapt, orice exercitiu care solicita mult si oboseste ar trebui evitat! In schimb, plimbarile pe jos, inotul, gimnastica acvatica, exercitiile usoare de gimnastica, exercitiile cu mingea de gravida si exercitiile Kegel nu trebuie ignorate! Aveti grija si cu miscarile obisnuite – nu ridicati obiecte grele si nu urcati si coborati scari des, daca puteti evita asta.
Pregatire
Griji peste griji, planuri peste planuri. In primul rand, aveti grija sa va incredeti, sa va simtiti in siguranta in mana specialistilor alesi, care va asista pe parcursul sarcinii si la nastere – urmati-va intuitia. Faceti planuri pentru ziua nasterii si nu uitati ca aveti un risc oarecum crescut de travaliu prematur – deci pregatirea este cu atat mai importanta.
Chiar daca alegeti o nastere naturala, trebuie sa stiti ca in cazul unui travaliu greu, poate fi totusi necesara cezariana. Dupa aceste precautii, vin aspectele practice legate de ingrijirea tripletilor – alaptarea, dar si aspecte precum camera, patuturi, trusourile, obiectele necesare de igiena. Cu cat mai pregatita, cu atat mai bine! In plus, a va implica in pregatirea unui cuib frumos si cald pentru copilasi va ajuta sa mai lasati deoparte alte griji…
Primele zile
Cereti cat mai mult ajutor! Tripletii cer multa atentie si pana ce va obisnuiti, va fi greu. Somn pe apucate, program de mese frecvent – si pentru trei bebe, nu unul!, scutece, baite, leganat… Cand mai apucati sa va intindeti cateva minute?! Insa e important pentru recuperare sa aveti timp de putina odihna – asa ca apelati la oricine poate ajuta – parinti, prieteni, alte rude…
Alaptare sau hranire cu biberonul?
Este alegere strict personala! Si indiferent ce spun unii, este posibil sa ii alaptati – insa o varianta ar fi sa alaptati doi bebe in acelasi timp, in timp ce al treilea este hranit de catre tata cu biberonul… Sau ii puteti alapta pe toti trei, dar separat, insa asta ar putea implica plansete indignate ale celor „ignorati”… Rezerva de lapte este de obicei suficienta – cu cat se cere, cu atat se produce! Insa tineti cont si de starea dumneavostra, nu va solicitati si daca alaptatul nu va convine, puteti sa apelati la pomparea de lapte si hranirea cu biberonul.
Dar si laptele formula este hranitor – nu la fel de complet ca laptele matern, insa asigura nevoile micutilor. Totul depinde de starea dumneavostra si de cat de pregatita va simtiti pentru aceasta provocare! Cautati sa discutati cu o moasa despre cum sa procedati, dar si cu alte mamici care au tripleti – ati fi uimita ca mamici inventive si energice hranesc in acelasi timp toti trei bebelusii! In schimb, nu toata lumea este o eroina – nu va fortati, daca totul este prea coplesitor – hranirea cu biberonul poate fi o alegere mai buna…