Despre bebe…
In saptamana 6 de sarcina, micul embrion continua sa creasca rapid si prinde forma unui C. Se finalizeaza dezvoltarea tubului neural (creierul si maduva spinarii) si inima – de marimea unei bobite de mac, ii bate si pompeaza sange!
Se disting deja niste proeminente mici, ce vor fi ochii bebe-ului si niste linii ce vor fi urechea interna – capul este extrem de mare, comparativ cu restul corpului. Se mai pot observa niste mici proeminente care devin mainile si picioarele. Organele vitale isi continua dezvoltarea: pe langa tubul neural si inima, se dezvolta plamanii, stomacul, ficatul.
…si viitoarea mamica:
In saptamana 6 de sarcina, este cel mai probabil sa te confrunti, in sfarsit, cu acele neplacute greturi de dimineata sau pe parcursul zilei. Urinarea devine foarte frecventa si este posibil sa incepi sa scapi cateva picaturi involuntar – atunci cand razi, tusesti, stranuti… Nu este nimic anormal daca vezi mici pete de sange pe lenjerie – se intampla, dar daca sangerarea e in cantitati mari, mergi la medic.
Te mai poti confrunta cu o stare si mai avansata de oboseala si crampe stomacale – burta incepe sa fie din ce in ce mai rotunda si sanii mai impliniti. Ai in continuare, cel mai probabil, pofte si schimbari bruste ale dispozitiei (nivelul de hormoni este foarte ridicat).
Ce sa faci in saptamana 6 de sarcina:
Greata
Pentru a diminuna starile neplacute de greata poti sa: iei gustari pe parcursul zilei, asa incat sa nu ai deloc stomacul gol; mananci inca dinainte de a te ridica dimineata din pat o gustare: biscutiti, sticks, paine prajita, migdale; consuma moderat ceai de ghimbir; fereste-te de orice miros puternic, inclusiv de vechiul tau parfum sau gel de dus. Daca nu iti e doar greata, ci ai si stari de voma, consuma multe lichide – in jur de 2-3 litri zilnic, pentru a evita deshidratarea.
Urinare involuntara
Deoarece poate fi foarte penibil, pentru a ameliora situatia, mergi foarte des, chiar daca nu simti nevoia, la toaleta si fa cat mai des exercitii Kegel (in caz ca nu le-ai inceput, ce mai astepti?!).
Ce consumi
Ai grija la consumul de dulciuri sau sucuri dulci si controleaza consumul de cafea – o ceasca pe zi, atat (cofeina nu permite absorbtia de fier in organism). Cel mai bine este sa diluezi cafeaua, adaugand mai mult lapte sau sa bei cafea decofeinizata.
Adaptare
Esti fericita? Nu este ingrijorator daca inca te confrunti cu emotii confuze si stari de tristete sau nervozitate. Insa pentru a usura adaptarea la noua ta conditie, este bine sa discuti cu partenerul, cu o alta viitoare mamica si sa iti impartasesti sentimentele. Daca te inscrii la un curs prenatal, va fi de mare ajutor. Nu uita de odihna atat de necesara si meritata si de activitati relaxante!
Primul control medical complet
Intre saptamana 6 de sarcina si cea de-a 10-a (cel tarziu), este necear sa efectuezi primul control complet prenatal. Ti-ai ales un medic obstetrician de incredere? Foarte bine! Il intrebi cand este cazul sa te prezinti la primul control complet ce presupune: testul Papanicolau, analize complete de sange, de urina, controlul tensiunii, al greutatii, testare pentru depistarea unor infectii sau boli transmisibile sexual. Se poate efectua si o ecografie transvaginala, pentru a verifica dimensiunea fatului. Ai grija la primul control medical complet sa: ii oferi medicului un istoric complet al bolilor tale, al bolilor din familia ta si a sotului si al tratamentelor medicamentoase pe care le-ai urmat in ultimul timp! Nu uita sa il intrebi cu ce te poti trata in caz de dureri sau chiar o simpla raceala (de exemplu, aspirina este foarte riscanta).
Grija
Urmareste-ti corpul si starile fizice cu mare atentie – primul trimestru este cel mai greu si riscul aparitiei unor anomalii de dezvoltare este cel mai crescut! Oricand simti ca ceva e in neregula, nu te sfiii sa iti suni medicul.