Sarcină & BebeSăptămâna 34 de sarcină, ce neplăceri pot apărea pentru viitoarea mămică

Săptămâna 34 de sarcină, ce neplăceri pot apărea pentru viitoarea mămică

Despre bebe…

In saptamana 34 de sarcina, bebe masoara in jur de 46 de centimetri si cantareste cam 2 kilograme jumatate. Peretii uterului sunt intinsi, ceea ce permite trecerea luminii printre ei, iar vazul bebelusului devine mai bun, el inchizand si deschizand ochii des. Daca iti expui burtica unei lumini puternice – de exemplu, razele soarelui sau in timpul ecografiei, bebe isi va feri privirea, punandu-si manuta la ochi!

Stratul de grasime care ii va asigura o temperatura corporala buna inca se acumuleaza. Plamanii sunt singurele organe care inca se dezvolta, bebe exersand respiratia inhaland lichid amniotic. Daca inca nu s-a pozitionat adecvat pentru nastere, cu capul in jos, medicul iti poate recomanda nasterea prin cezariana, caci prezinta mai putine riscuri. Nasterea naturala daca bebe iese cu picioarele este foarte dificila atat pentru tine, cat si pentru micut. Lucrul important este ca bebe sa se nasca cat mai usor si sa fie sanatos!

…si viitoarea mamica:

In saptamana 34 de sarcina, ai inceput sa ai contractii usoare, fie ca le simti sau nu – muschii uterului se pregatesc. Presiunea cauzata de greutate iti provoaca atat indigestii, arsuri la stomac, nevoia de urinare, cat si anumite furnicaturi in zona pelviana. Uterul apasa si pe diafragma, afectandu-ti respiratia.

Retentia de apa poate determina umflarea mai vizibila a mainilor, picioarelor si chiar a fetei. Cam in aceasta perioada, in functie de cat de obosita esti si cat de intense sunt simptomele sarcinii, iti poti incepe concediul de maternitate.

Control

Respecta fiecare control la medic si spune-i medicului despre orice noi simptome sau despre intensificarea altora. Poti efectua un test de stres al contractiilor, care va verifica bataile de inima ale bebelusului si prezenta contractiilor. O ecografie iti va arata si miscarile bebe-ului, cat lichid amniotic exista, cresterea bebe-ului si pozitia sa.

Dupa cum s-a spus, daca nu este pozitionat corect pentru nastere, se poate pune problema nasterii prin cezariana. Informeaza-te cu atentie asupra riscurilor unei nasteri naturale si ale unei nasteri prin cezariana si alege dupa o discutie cu medicul si cu sotul tau. Trebuie sa iei un singur lucru in considerare: ce procedura prezinta cel mai scazut risc!

Astm?

Problemele cu respiratia sunt normale pentru orice femeie insarcinata si poti diminua neplacerea facand mai putin efort din trimestrul trei al sarcinii, sprijinindu-ti partea de sus a trupului cu perne cand dormi, folosind un inhalator. Daca, insa, suferi de astm, intreaba-ti medicul prin ce metode poti diminua neplacerea fara risc.

Aciditate si arsuri stomacale

Din pacate, nu prea ai ce face pentru a scapa de aceasta neplacere. Respecta programul cel mai bun, de 5-7 mese mici pe zi, in loc de 3-4 mai consistente. Evita orice mancare grasa, picanta, sau care provoaca gaze (fasole, conopida, varza). Chiar daca persoane bine intentionate – mama, bunica, vor sa te indoape cu platouri pline de mancare, explica-le politicos ca ai un program stabilit de medic si ca nu este bine sa mananci decat cate o jumatate de portie. Nu folosi decat cu acordul medicului ceaiuri calmante pentru stomac!

Retentia de apa si umflarea extremitatilor

Este normal sa ti se umfle picioarele, mainile, chiar fata. Daca, insa se umfla foarte mult, ai dureri de cap si stari de ameteala, odihneste-te si suna-ti medicul. Umflarea fetei combinata cu stari de ameteala poate fi un indiciu al preeclampsiei si este necesar sa te consulti cu medicul.

Vei alapta?

De acum ar fi bine sa te gandesti cu atentie ce varianta preferi: alaptarea la san, pomparea laptelui matern si alaptarea cu biberonul sau alaptarea prin lapte formula? Nu tine cont de prejudecati si gandeste-te la ceea ce vrei tu si ce ti se potriveste! Dar nu uita: daca anumite conditii fiziologice nu te impiedica, cel mai sanatos este laptele matern, in special in primele luni de viata (si iti aduce si tie beneficii daca alaptezi).

Asadar, variantele principale sunt alaptarea la san sau pomparea laptelui matern. Pentru a enumera doar cateva dintre beneficiile alaptarii cu lapte matern: este calea naturala, sigura, sterila si…gratuita! Te ajuta la formarea legaturii cu bebe si la pierderea kilogramelor in plus dupa nastere. Scade riscul ca bebe sa se confrunte cu anumite infectii. Scade riscul ca tu sa dezvolti cancer mamar. Laptele matern contine aproape toti nutrientii necesari bunei dezvoltari a micutului.

De aceea, daca se poate, macar in primele luni, asigura-i lui bebe o hrana sanatoasa. Daca ai temeri si dubii cu privire la alaptarea la san, alege metoda pomparii – nu inseamna ca nu esti o mama buna! Poti alege alaptarea la san in primele doua luni si trecerea apoi la biberon. Totusi, in cazul in care nu poti alapta din cauza unor afectiuni, trebuie sa stii ca, in pofida a ceea ce auzi, si laptele formula ii asigura lui bebe o dezvoltare buna. Totul este sa alegi cu grija formula ce i se potriveste si sa respecti cantitatile (urmeaza sfaturile pediatrului in aceasta privinta).

Vitamina D

Medicii atrag atentia asupra nevoii de vitamina D a bebe-ului, nevoie pe care alaptarea nu o satisface pe deplin. Asadar, intreaba-ti medicul daca si cand este cazul sa iei anumite suplimente de vitamina D, care va ajunge in laptele matern. Medicul pediatru, in caz ca, asa cum este bine, l-ai ales deja, te poate sfatui in aceasta privinta (vezi articolul Saptamana 32 de sarcina).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.