Anghinarea este o plantă medicinală ce are denumirea științifică Cynara scolymus, cunoscută și cu numele de angină, carcifoi, anghină. Planta înflorește în lunile iulie-august. La maturitate, anghinarea poate fi înaltă de 1,5 m. Frunzele sale lobate, de un verde-gri-cenușiu, sunt pe deplin dezvoltate, acoperite de perișori. Mugurii săi globulari sunt folosiți ca legumă, în gastronomie. Florile sunt mari și de culoare violet.
Navigare rapidă în articol:
1. Anghinarea, beneficii pentru sănătate
Anghinarea este o legumă hrănitoare, care conține apă, proteine, fibre, calciu, fier, potasiu, fosfor, zinc, niacină, acid folic, vitamine A, B6, C, E și altele. Mugurii globulari ajută în caz de boli cardiace, boli de ficat și afecțiuni de stomac. Anghinarea conține și compuși care sunt importanți din punct de vedere medicinal, precum:
- Luteolină, apigenină care reduc calculii biliari și previn bolile de ficat
- Cinarină care îmbunătățește fluxul biliar, ajută digestia, are efect diuretic, reduce nivelul de colesterol din sânge, îmbunătățește funcția vezicii biliare
- Reduce simptomele de greață, balonare, dureri abdominale, scăderea poftei de mâncare, indigestie, flatulență, constipație
- Ajută în caz de icter, sindrom de colon iritabil, edem și retenție de lichide, reumatism, litiază urinară, boli de bilă și ficat.
Anghinarea se consumă fiartă, în diferite preparate culinare. Mugurii sau capetele de anghinare sunt precum o legumă, frunzele se folosesc în sosuri, în amestec cu unt, oțet, suc de lămâie, maioneză, etc. Ceaiul din frunzele de anghinare are numeroase proprietăți terapeutice, benefice mai ales pentru bilă și ficat. Anghinarea se poate păstra pe iarnă, congelată, astfel ea nu-și pierde din proprietăți.
2. Rețetă cu anghinare
Cel mai simplu mod de preparare este în aburi. Se taie cotorul și vârful de la anghinare, iar apoi imediat se unge cu zeamă de lămâie, pentru a preveni oxidarea. Se îndepărtează primele fruze de la bază, care sunt puțin mai tari.
Anghinarea se fierbe în aburi până devine fragedă. Se pune o oală pe foc, se adaugă apă de 7 degete și o lămâie taiată, apoi se așază bucățile de anghinare pe o sită pentru fiert în aburi; se acoperă oala cu un capac și se fierb în aburi timp de 30 de minute. Se verifică anghinarea din când în când pentru a vedea dacă apa nu s-a evaporat, iar dacă este necesar se mai completează cu un pahar cu apă.
După ce au fiert suficient în aburi, se desprind frunzele și se consumă cu un sos la alegere, care se prepară în prealabil. Inima de anghinare se obține prin îndepărtarea frunzelor, care sunt și ele comestibile, bogate în fibre, nutrienți și folosite în preparate culinare. Inima de anghinare este delicioasă, se asezonează cu puțină sare, zeamă de lămâie, ulei de măsline, puțin oțet, miere și usturoi. Acestea se pot servi atât calde, cât și reci, sunt la fel de delicioase.
În ziua de azi se poate cumpăra anghinare la borcan, la care se folosesc conservanți precum acid citric.
3. Salată de anghinare
Inimile fragede de anghinare se pot folosi la diferite rețete de salate. Acestea pot conține și carne sau pește, astfel gustul este mai bogat și delicios. Dacă se renunță la carne, atunci se obține un preparat vegetarian. Acesta se poate realiza în combinație cu diferite legume, leguminoase, câteva exemple fiind: roșii, castraveți, mazăre, fasole, porumb, etc.
Rețetă de salată de anghinare
La salata de anghinare se folosesc următoarele ingrediente: 5-6 anghinare fragede, 4 linguri de parmezan ras pe răzătoare, o lămâie, ulei de măsline extravirgin, pătrunjel verde, puțină sare și piper.
Se prepară astfel:
- Se taie anghinarea în felii subțiri, care apoi se pun într-un castron cu apă și zeamă de lămâie și se lasă să stea timp de 30 de minute
- Se scurge anghinarea de apă pe un șervețel și se pune într-un bol
- Se prepară un dressing din pătrunjel tocat mărunt, zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare și piper
- Se adaugă acest sos peste anghinare în bol și se amestecă
- Deasupra se presară parmezan și se poate servi imediat.
Salata de anghinare se poate realiza și cu alte ingrediente foarte sănătoase, cum ar fi: anghinare, ouă fierte, fasole fiartă, brânză de capră, zeamă de lămâie, sparanghel, mentă proaspătă, ceapă verde, sare, piper. Se pot folosi și alte verdețuri care vor oferi la salată o aromă deosebită: rucola, pătrunjel, mărar verde.
Pentru mai multe beneficii pentru sănătate, se poate realiza o salată din două ingrediente: anghinare și salată romană; acest amestec este un adevărat medicament, ajută la eliminarea pietrelor de ficat și vezică biliară.
Nutriționiștii recomandă consumul de anghinare seara, la cină, pentru că astfel leguma va ajuta peste noapte la detoxifierea ficatului.