O relatie se schimba intotdeauna cu timpul: care sunt diferentele vizibile intre o relatie la inceputul sau si intre o casnicie? Nimeni nu ar putea spune cu mana pe inima ca relatia sa de cuplu dupa cativa ani este la fel ca la inceput – intotdeauna relatia evolueaza, uneori in bine, alteori in mai putin bine…
Cu timpul, o relatie de cuplu poate deveni mai puternica, mai stabila, mai solida, atasamentul, cunoasterea si increderea dintre parteneri se intaresc. Insa aceasta evolutie aduce si schimbari mai putin dorite: romantismul, pasiunea, entuziasmul, noutatea – toate acestea scad putin cate putin odata cu trecerea inevitabila a timpului. Ironic, insa cu cat doi parteneri se cunosc mai bine, cu atat entuziasmul, pasiunea scad; cu cat au incredere unul in altul si se bazeaza unul pe altul, pierd din emotii si din acea intensitate a inceputului…
Atentie: articolul este mai degraba o exagerare crasa menita sa evidentieze alb pe negru ce se schimba cu timpul intr-o relatie; bineinteles ca in viata nu este totul alb si negru si bineinteles ca idealizarea inceputului relatiei si „demonizarea” casniciei sunt doar exagerari (si ca orice exagerare, cu partea sa de realitate)…
Relatia la inceput vs. casnicia: ce se schimba cu timpul intre parteneri?
Romantismul: flori vs. paine! La inceputul unei relatii de cuplu, micile surprize precum un biletel de dragoste sau daruirea unui buchet de flori arata romantism si apreciere; intr-o casnicie, de multe ori speri macar ca partenerul nu uita (iarasi) sa cumpere paine, iar daca aduce acasa neasteptat mancare comandata, este romantic si atent… De la o lume roz in care indragostitii plutesc pe norisori la o lume nuantata, in care partenerii ajung cu picioarele pe pamant, acordand atentie mai degraba aspectelor practice decat celor ideale…
Afectiunea: „te iubesc mai mult decat orice pe lumea asta” vs. „pup, noapte buna draga”! Exprimarea afectiunii, a iubirii este deosebit de importanta si de pasionala la inceputul unei relatii; intr-o casnicie, partenerii nu mai simt nevoia sa isi spuna zilnic te iubesc, nici chiar sa isi arate iubirea unul fata de celalalt; se limiteaza la micile alinturi de cuplu si la un sarut (mai putin pasional)… Cand vedem un cuplu la inceputul relatiei intr-un restaurant: se privesc ochi-in-ochi, se tin de mana, se ating discret si se saruta pasional; un cuplu cu „vechime”: privesc mai degraba lumea din jur si mancarea, stau fata in fata si se saruta doar cand se vad…
Conversatiile: „ador sa te ascult” vs „stai asa, am niste treaba”. La inceputul unei relatii, conversatiile sunt interesante, vrei sa afli cat mai multe despre celalalt si l-ai asculta ore in sir; intr-o casnicie, ai cam aflat deja in mare tot ce trebuia sa afli si preferi sa fii cel ce vorbeste sau…preferi putina liniste! Conversatiile trec de la discutii profunde despre idealuri, vise, principii la discutii despre ce s-a mai intamplat la serviciu si ce trebuie cumparat…
Viata intima: extaz si pasiune vs. „iar nu ai chef?” (o exagerare, bineinteles). La inceputul unei relatii de cuplu, totul este nou si incitant – inclusiv in pat; intr-o casnicie, pasiunea si dorinta se domoleste – insa nu este totul rau: cunoasterea intima dintre parteneri le poate garanta o viata mai satisfacatoare, atat timp cat incearca sa nu uite de flacara dintre ei…
Aprecierea persoanei iubite: „esti cea mai buna persoana pe care o cunosc” vs. „esti cea mai enervanta persoana pe care o cunosc”. La inceputul unei relatii, idealizezi persoana iubita si-i vezi in mare parte calitatile; vrei sa ii arati cat de mult o apreciezi si valorizezi. Intr-o casnicie, uiti din pacate sa ii arati aceasta apreciere partenerului si te lasi uneori iritat de micile sale lipsuri – care par acum mult mai evidente…
Certurile in cuplu: impacare dulce vs. resentimente si priviri urate zile intregi. Oricat de urata este o cearta la inceputul unei relatii, ea se sfarseste intotdeauna cu scuze si cu o impacare dulce si (uneori) pasionala; intr-o casnicie, o cearta nu se sfarseste prea usor: continua mult timp, fiecare tinand cu dintii de propria perspectiva si fiecare acumuland resentimente fata de partener, aruncandu-i priviri sarcastice si incarcate de venin…
Politetea si atentia: atent si manierat: „vrei sa iti fac o cafea iubi?” vs. nepasator: „vezi ca nu mai e cafea draga”. La inceputul unei relatii de cuplu, acorzi atentie persoanei iubite si ai grija la bunele maniere (nici nu ai visa sa o lasi sa te vada in ipostaze „compromitatoare” si ai grija sa nu faci nimic social jenant). Intr-o casnicie, persoana iubita este persoana in fata careia nu te mai jenezi sa faci cam orice-ti vine, in fata careia uiti cateodata si de maniere… Si din pacate careia ii acorzi mai putina atentie cu timpul, desi stii ca o merita…
Ingrijirea personala: rochia cea mai sexy sau blugii cei mai frumosi vs.tricoul de casa cu o gaura. La inceputul unei relatii ambii parteneri se straduiesc sa arate cat mai bine pentru persoana iubita, aranjandu-se si imbracandu-se cu grija (ar fi o oroare pentru o domnisoara sa isi lase proaspatul iubit sa o vada nepieptanata, nemachiata, neepilata si imbracata in vechiul tricou murdar de sos de rosii!). Intr-o casnicie, atat timp cat acel vechi tricou este spalat recent, nu exista mari griji legate de aspect…
Distractii: „noi” vs. „eu cu fetele/ cu baietii”. La inceputul unei relatii de cuplu, nimic nu pare mai distractiv decat sa iti petreci timpul cu persoana iubita (chiar la intalnirile cu prietenii ai prefera sa o ai alaturi). Intr-o casnicie, sotia/ sotul si distractia nu se impaca la fel de bine: seara de distractie este tipic seara in care iesi fara partener!
Cadouri: „ am cautat un cadou original special pentru tine” vs. „am vreo 200 de lei, ce vrei sa iti iau; nu vrei sa ti-i dau, e mai simplu”! La inceputul unei relatii, vrei sa impresionezi persoana iubita si sa o surprinzi placut cu daruri atente si venite din inima, daruri special gandite pentru ea. Intr-o casnicie, aspectul practic domina: cati bani exista; de ce are nevoie si ce vrea persoana iubita…