Reteta de bob bograci pe care o prezint mai jos ar putea fi considerata de catre romani ca fiind ungureasca. Sunt convinsa ca daca vom intreba un ungur el va spune ca e romaneasca :).
Cel mai important este insa gustul pe care nimeni nu il uita dupa ce mananca un gulas facut ca la Pista bacsi acasa.
E drept ca sunt combinate aici mai multe retete de gulas dar aromele si modul de preparare sunt inconfundabile.
Ingrediente Bob Bograci – o reteta cobinata din bograci si bab gulyas
- 2 ardei capia galben
- 2 ardei capia rosu
- 8 cartofi medii
- 8 cepe mici/medii sau 6 medii/mari
- jumatate de telina
- 3 morcovi mari sau 5 mici
- foi de dafin
- frunze de patrunjel
- 500 gr bulion sau 300 gr pasta de tomate 24% ( cantitatile pot varia )
- pasta gulas
- 2 conserve de fasole boabe
- 200 gr carne de manzat
- 200 gr carne de vita
- 200 gr carne de porc ( carne de gulas )
- 500 gr costita cruda de porc
- sare, piper, boia
Mod de preparare
Se curata si se spala legumele. Ceapa se taie cubulete, la fel si ardeii capia apoi morcovii. Intr-o tigaie cu putin ulei se pun la calit ceapa si morcovii pana cand ceapa devine transparenta si morcovii se inmoaie. Apoi se adauga carnea taiata cubulete si se prajeste impruna cu legumele pana cand devine alba. La final se adauga ardeii capia in amestec si se calesc pana cand devin mai moi.
Se condimenteaza cu sare, piper si boia – eu am folosit un amestec al acestor condimente care s-a dovedit a fi foarte practic – se amesteca bine si apoi se adauga apa dupa cat de mult gulas doriti sa pregatiti 🙂. Se adauga pasta de gulas si foile de dafin care dau o aroma specifica oricarui fel de gulyas.
Atunci cand legumele si carnea sunt fierte, se adauga cartofii si se lasa inca 20 de minute la fiert.
Cand si cartofii sunt gata se pune pasta de rosii intr-un bol mai mare care sa permita adaugarea catorva polonicuri de supa fierbinte. Se amesteca bine supa cu pasta de rosii dupa care se adauga in oala. Eu am folosit conserva de fasole cu boabe albe pe care le-am adaugat la final un bob bograci, ele fiind deja fierte.
Se lasa gulasul pe foc pana mai da cateva clocote si apoi e gata de servit.