Rasa snowshoe este printre cele mai noi si rare rase de pisici, aparand dintr-o simpla intamplare. Apreciata pentru frumusete si pentru una dintre cele mai placute personalitati din lumea felinelor domestice, aceasta rasa castiga tot mai mult teren, extinzandu-se din tara sa de origine, SUA, pana in mai multe tari din Europa, trezind interesul crescatorilor profesionisti, dar si a iubitorilor de animale pur si simplu.
Povestea rasei cu papucei de zapada, dupa cum ii spune numele, incepe in anul 1960, cand o pisica din rasa siameza a dat nastere mai multor pisoi. Insa acesti pisoi nu erau nicidecum obisnuiti din punct de vedere al culorii, avand labutele perfect albe. Crescatoarea Dorothy Hinds-Daugherty, proprietara acestei pisci, a fost atat de incantata de noii veniti pe lume, incat a decis sa inmulteasca aceste trasaturi pe cat posibil.
Prin incrucisari repetate a obtinut mai multe exemplare, insa, in ciuda eforturilor, rasa snowshoe nu a putut fi omologata. Dupa implicarea altor crescatori si depunerea uni efort consistent, rasa a fost acceptata cu statutul de rasa experimentala, putand fi prezentata la competitii.
Insa ce anume are atat de special aceasta rasa de pisici? In primul rand, uimeste prin aranjamentul culorilor, extrem de placut vederii, combinand cele mai bune trasaturi ale rasei siameze si a celei americane cu par scurt, cele folosite pentru obtinerea acestor pisici. Blana este plusata, extrem de placuta atingerii, fiind de obicei scurta si deasa. Caracterisitca principala este reprezentata de labutele albe, care contrasteaza cu restul corpului, care are alta culoare mai inchisa, si mai ales cu semnul in forma de “V” intors de pe frunte.
Insa, desi mai multe nuante sunt recunoscute in cadrul competitiilor de domeniu, si anume ciocolatiu, liliachiu, negru, roscat, maroniu scortisoara sau bej, felul in care sunt dispuse acestea este cel mai important. Astfel, daca picioarele sunt albe pe o suprafata prea mare sau dimpotriva, nu au decat pete mici albe, atunci se pot obtine mult mai putine puncte la concursuri. Iar obtinerea unui exemplar perfect din rasa snowshoe nu e deloc lucru usor, genele recesive responsabile de aspectul deosebit fiind destul de greu de controlat.
In plus, imperechearea dintre un showshoe si o pisica de alt fel nu va produce un pui cu trasaturile primului. Astfel, crearea unui exemplar care sa respecte regulile poate fi un proces destul de frustrant, mai ales ca pisicile nu trebuie incrucisate prea des intre ele atunci cand e vorba de un grup restrans, pentru a nu le face susceptibile la boli genetice.
Aceasta rasa este una de dimensiuni des intalnite, atingand o greutate de maximum 6 kilograme, masculii fiind putin mai mari decat femelele. Capul este rotunjit, cu ochi mari albastri, extrem de expresivi. Rasa snowshoe este caracterizata si de un corp musculos si flexibil, mentinut prin activitatile fizice pe care le intreprinde mereu.
Ca personalitate a fost declarata printre cele mai placute din lumea pisicilor domestice, fiind combinatia perfecta intre o pisica docila si afectuoasa si una energica si gata mereu de cate un giumbusluc. Este activa, dar nu exagerat, acceptand cu aceeasi placere sa doarma torcand in bratele unuia din stapani. Sufera mult daca este lasata singura , asa ca se recomanda cumpararea unui partener felin.
Daca in schimb in casa sunt copii, vor fi cu totii bucurosi, aceasta pisica fiind un partener ideal de joaca, avand si foarte multa rabdare. Se va impaca si cu unii caini, mai ales cu cei de talie mica. Va alerga dupa jucarii, va invata trucuri si mai ales se va catara pe oriunde va putea, lucru de care e bine sa se tina seama. In unele cazuri chiar inoata destul de bine, acceptand uneori sa mearga si in lesa. Insa odata invatat un truc nou, se va etala imediat in fata oricui e pregatit sa vada.
Din punct de vedere al ingrijirii rasa snowshoe nu cere foarte multe de la proprietari. Mananca hrana obisnuita de pisici, mieunand mereu daca are nevoie de ceva. Desi in general isi ingrijjeste singura blana, va aprecia un periaj din parte stapanaului ca act de creare a unei legaturi. In general nu sufera de boli specifice, insa dupa depasirea varstei de 8 ani se recomanda vizitarea veterinarului. Desi in general media de viata este de 10 ani, aceste pisici pot sa ajunga si la 15 ani, ingrijite corespunzator.
In prezent, la noi in tara este foarte greu de obtinut un exemplar, in prezent gasindu-se in Marea Britanie, SUA, Danemarca, Belgia, Franta, Polonia, iar in curand si in Croatia. Pretul este la randul sau destul de ridicat, pornind de la 400 de lire sterline pentru un pisoi, iar un mascul folosit pentru imperecheat poate ajunge si la 1200 de lire. Un exemplar mai batran poate fi insa achizitionat pe sume mai mici. Insa, trecand de toate aceste dificultati, crescatorii si proprietarii spun ca merita din plin, rasa snowshoe fiind printre cele mai placute.