Animale de companiePisica norvegiana de padure - cu o istorie de mai bine de...

Pisica norvegiana de padure – cu o istorie de mai bine de o mie de ani

Cu o istorie de mai bine de o mie de ani, rasa de pisici norvegiana de padure pare o intrupare perfecta a tarii sale de origine. Asociata vikingilor, iar mai apoi iubitorilor de animale din toata lumea, aceasta pisica a uimit mereu prin inteligenta, agilitate si frumusete, fiind printre cele mai scumpe si mai apreciate din lume. In prezent sunt crescute in tari de pe tot globul, fiind adaptate oricarui camin si oferind mereu o companie de cea mai buna calitate.

Rasa norvegiana de padure este caracterizata de o blana foarte deasa, cu fir lung, dezvoltata ca adapatare la clima extrem de dura din Norvegia, tara sa de origine. Culorile sunt foarte diverse, ajungand de la un alb pur la nuante de negru, maroniu, gri, liliachiu sau roscat. Alte caracteristici tin de corpul musculos, adaptat efortului fizic de orice natura, dar si de firele lungi de par dintre degetele picioarelor, care formeaza un fel de pernuta, folosita probabil pentru a opri pisica din a se scufunda in zapada.

Aceste insusiri sunt cat se poate de firesti tinand cont ca aceasta rasa s-a dezvoltat singura, fara aportul omului, traind multa vreme fara contactul cu acesta. Cel mai probabil au fost aduse de vikingi undeva prin anul 1000 e.n. si lasate libere pe teritoriul statului scandinav. Trasaturile cele mai importante pentru supravietuire s-au transmis urmasilor, in general blana lunga si pufoasa. Tot din aceasta perioada s-a mentinut si abilitatea rasei norvegiene de a se catara in copaci cu cea mai mare usurinta, fiind printre cele mai agile rase. Tocmai de aceea are nevoie de loc suficient pentru a se desfasura corespunzator.

De unde anume au fost insa aduse ramane un mister destul de mare, fiind vehiculate des persanele ca fiind cele aduse prima data in statul nordic. Origini turcesti sau sud-europene au fost la randul lor vehiculate, insa adevarul va ramane probabil necunoscut. Multa vreme aceste pisici, dezvoltate in mod firesc, fara interventia omului, au fost tinute pe langa case multumita calitatilor excelente de vanatori. Insa norvegienii din acele vremuri nu s-ar fi gandit nicodata ca animalul util de langa casele lor s-ar putea transforma in rasfatatul concursurilor specifice.

Schimbarea a venit in anii 1930, atunci cateva exemplare au fost aduse in Germania, oamenii indragostindu-se imediat de rasa norvegiana de padure. Desi un program de inmultire a fost pus imediat la punct, acesta a fost dat uitarii in scurt timp din cauza izbucnirii celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Cand conflagratia s-a terminat, iar Europa si-a revenit pe toate planurile, crescatorii de pisici au putut in sfarsit sa revina la pasiunea lor si sa reinceapa investirea in aceasta rasa, cu adevarat speciala. In prezent este crescuta intensiv in Europa, dar si in SUA sau Japonia.

Este perfect adaptata vietii de familie, putand fi crescuta si in curte, dar si in apartamente. Se recomanda insa un oarecare acces la exterior, intrucat este o pisica ce ajunge la dimensiuni destul de mari si are mare nevoie de activitate, mai ales cand vine vorba de catarare.

Pisica norvegiana de padure
Pisica norvegiana de padure

Ajunge pana la 9 kilograme, masculii fiind mai ososi decat femelele. Active si foarte inteligente, pisicile din rasa norvegiana de padure vor fi mereu in cautare de ceva de facut. Se vor juca atat cu copiii, cat si cu alte animale, avand foarte multa rabdare in acest sens. Desi de obicei miauna putin si nu foarte intens, crescute impreuna cu un caine, aceste pisici pot deveni mult mai zgomotoase atunci cand au nevoie de ceva.

Insa daca nu sunt invatate cu alte animele de mici, exista riscul ca la maturitate sa dezvolte o oarecare agresivitate fata de un companion nedorit. Au nevoie de destul de multa atentie, dar nu o vor cersi, asteptand sa li se ofere, motiv pentru care se adapteaza bine concursurilor de frumusete, unde toti ochii sunt pe ele.

Rasa norvegiana de padure nu este foarte pretentioasa, dar cateva lucruri sunt foarte importante si trebuie tinute minte. In primul rand un exemplar proaspat cumparat trebuie verificat de un veterinar intrucat exista riscul sa mosteneasca boli la inima sau rinichi, desi nu neaparat foarte grave.

Este insa de preferat sa se sterilizeze aceste exemplare, pentru a nu transmite aceste trasaturi mai departe. Trebuie hranite cu hrana speciala, insa in cantitatile recomandate. Lasata libera in acest sens, o pisica din aceasta rasa va fi predispusa exceselor, si deci obezitatii. Trebuie periate o data pe saptamana pentru ingrijirea blanii dese, folosindu-se in special o perie cu dintii lungi. Tocmai din cauza acestui aspect nu se recomanda alergicilor sa aiba o astfel de pisica, rasa norvegiana de padure naparlind abundent primavara.

Per total, aceasta rasa de pisici este una mereu iubita de proprietarii lor, care le adora pentru inteligenta, energie si devotament. Nici nu surprinde faptul ca vechii scandinavi le-au inclus in mitologia lor, unde zeita Frya, a dragostei, calatorea intr-un car tras de doua pisici. Sunt cu adevarat niste animale incantatoare.

Video – Rasa de pisici norvegiana de padure: 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.