Animale de companieDe ce să ai o pisică din rasa Orientală ca animal de...

De ce să ai o pisică din rasa Orientală ca animal de companie

Orientala este o pisica ce poate trai linistita, daca este ingrijita adecvat, pana la varsta de 15 ani. Se apreciaza ca a aparut odata cu interesul oamenilor asupra noilor rase, prin anii 1950, cand crescatorii britanici si cei americani si-au indreptat atentia catre siamezele de culori diferite.

Astfel prima variata pe care acestia au selectionat-o a fost de culoarea ciocolatei, rezultatul unor incrucisari cu alte rase cu par scurt. In anul 1960, in Marea Britanie apare albul pur si i se da denumirea de Foreign White, rasa bucurandu-se de o mare primire, mai ales pentru faptul ca acesti crescatori au reusit sa elimine si surditatea, o afectiune care aparea destul de frecvent mai ales la pisicile albastre.

Astfel mai urmeaza cateva succese in cadrul acestei rase, cand in anul 1968 este recunoscuta felina cu blana albastra, in 1970 este recunoscuta cea cu numele de Chesnut Brown Foreign si multe altele. Asadar, se poate spune ca englezii sunt marii creatori ai acestei rase, care incepand cu anul 1950 si-a dat silinta sa vada lumina zilei intr-o forma tot mai complexa.

Pisica Orientala are ascendente asiatice dar se poate spune ca are istetimea unui englez. In cele din urma pisicile din aceasta rasa au fost importate si in Statele Unite ale Americii, acolo unde au fost inregistrate de catre CFA in anul 1972, purtand numele de Oriental Shorthair, adica Pisica Orientala cu par scurt, iar cinci ani mai tarziu felina a fost admisa si in campionat.

Insa nu toate pisicile aveau parul scurt, iar crescatorii incepusera sa faca selectii riguroase intre varietatile cu par semi-lung prin anii 70, ajungandu-se ca in anul 1995, rasa orientala cu par semi-lung si cea in doua culori sa fie acceptate si ele de CFA, fiind in prezent cunoscute tot ca si rasa Orientala.

Aspect fizic

Pisica Orientala intruneste caracteristicile Siamezei si anume: este o felina eleganta, longilina, cu un corp lung si musculos, dar zvelt totodata. La maturitate o felina din aceasta rasa de sex feminin atinge greutatea de 3.2 kilograme iar un mascul ajunge chiar si pana la 4.5 kilograme. Capul sau este de dimensiuni mijlocii, avand o forma triunghiulara. Din profil pisica pare sa aiba un bot alungit si drept, insa usor convex si lipsit de stop. Urechile sale sunt mari, distantate armonios si late la baza. Are ochii migdalati, asezati oblic, in pozitie cu linia nasului, aceasta fiind lunga.

Ochii sunt tot timpul de culoare verde smarald, exceptie facand pisicile ce au culoarea alba sau cele din doua culori care au ochii fie verzi, fie albastri, fie unul albastru si unul verde. Pisica orientala are gatul lung si deosebit de subtire, elegant, armonios si musculos totodata, iar picioarele sale sunt slabe si lungi, terminate cu labute ovale si mici.

pisică din rasa Orientală

Coada acestor feline este mereu lunga, ascutita mult spre varf si subtire. Parul acestor pisici este scurt sau semilung si foarte matasos, lucios si aderent spre corp. Nu are substrat. Are toate culorile care nu au fost acceptate in stadardul pisicilor siameze, iar multe asociatii au ajuns sa accepte si blana in doua culori.

Astfel blana pisicii orientale poate sa fie impartita in culori cu nuante uniforme, care sunt fie de baza, fie diluate, printre acestea regasindu-se albul, rosul, negrul, liliacul, scortisoara, albastrul, ciocolatiul, crem argintiu, fiecare dintre aceste varietati fiind si cu umbre ale acestor culori. Totodata sunt acceptate si alte tipuri de blana precum tortie, cea ca un fel de carapace alba de broasca testoasa, sau rosu cu negru, crem cu albastru si multe altele.

In cazul in care blana are culoare uniforma atunci pisica orientala va trebui sa aiba aceeasi culoare de la radacina pana la varful firului si pe toata suprafata trupului. Pisicile din aceasta rasa nu trebuie periate des, ceea ce nu va rapi mult timp. Sunt foarte usor de ingrijit avand un singur strat de blana, insa trebuie sa aveti grija sa nu le expuneti temperaturilor scazute deoarece nu au puful acela care ar trebui sa le tina de cald.

Temperament

Pisicile Orientale au preluat totul de la pisicile Siameze, avand un comportament asemanator si cum spuneam anterior, si o infatisare identica, doar ca difera textura blanii si culoarea. Orientalele, in concluzie, sunt pisici care nu vor accepta sa fie ignorate, trebuie sa fie mereu in atentia stapanului, care trebuie sa le arate toata dragostea, mangaindu-le.

Le place foarte mult sa se joace, asadar nu vor rata nici o sansa in care au ocazia sa participe la actiune. Pot fi foarte geloase si posesive cu stapanii, deci daca aveti si alte animale de casa nu este tocmai indicat sa va luati o orientala, insa in unele situatii poate fi chiar sociabila si prietenoasa, in special cu copiii sau cu alte pisici.

Daca aveti si un caine si animalele se respecta reciproc intre ele, nu vor aparea probleme. Cand este pui, Orientala nu are probleme de adaptare, insa daca ii mutati locul atunci cand este adult, s-ar putea sa va cauzeze ceva probleme, pentru ca nu suporta sa-si schimbe teritoriul sau tabieturile. Finalmente putem spune ca Orientala este o pisica capricioasa, face multa galagie si este mereu in alerta, ii place sa stie ce se intampla in jur, putand fi si usor de dresat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.