Animale de companieGriffonul de Bruxelles - iată câtă atenție va trebuie să-i oferiți pentru...

Griffonul de Bruxelles – iată câtă atenție va trebuie să-i oferiți pentru a vă întelege de minune

Generalitati – temperament

Griffonul de Bruxelles a fost folosit din cele mai vechi timpuri la vanatoarea viermilor si a altor daunatoare de talie mica insa in prezent sunt caini care beneficiaza de multa dragoste in cadrul unei familii, fiind buni caini de companie. Desi este in general un patruped sanatos, Griffonul de Bruxelles poate fi predispus unor boli precum buza de iepure, probleme uterine, congenitale, care trebuie tratate ca atare si nu ignorate iar inainte de vaccin anuntati medicul ca acest caine este sensibil la vaccinul impotriva leptospirozei.

Griffonul de Bruxelles este practic rezultatul incrucisarilor dintre Affenpinscher si Pugs cu alti caini care s-au stabilit pe teritoriul Belgiei. Se spune ca soferii de taxiuri aveau nevoie de un caine micut si inteligent care sa le pazeasca masinile in timp ce acestia erau plecati si astfel sa goneasca strainii.

Au o duritate incredibila si o inteligenta superioara, mostenita de la rasele anterior mentionate, iar in cele din urma, cainele a fost incrucisat cu spanieli pentru a i se da un aspect mai estetic, nefiind exclusa varianta ca si Yorkshire Terrierul sa fie un oarecare amestec pentru acest scop. Griffonul de Bruxelles a fost stabilizat ca si rasa pe la sfarsit de secol XIX, fiind ulterior exportat in Anglia si apoi in Statele Unite ale Americii.

Aspect fizic

Griffonul de Bruxelles este disponibil in doua variante: Griffonul de Bruxelles care mai poarta numele de Griffon Belgian, acesta avand blana dura si ascutita si Petit Brabancon, care are blana moale si intinsa. Griffonul de Bruxelles se deosebeste prin nasul sau mic si putin carn, pe care ii fornaie mai mereu, fiind vesnic activ, neoprindu-se din adulmecat mirosurile din preajma sa.

Au ochii mari si putin iesiti din orbite, rotunzi, acestia fiind o alta trasatura definitorie a rasei care ii face sa semene oarecum cu o maimuta. La maturitate cainii din aceasta rasa pot atinge inaltimea de 20 de centimetri si greutatea de maxim 5 kilograme, insa sunt cunoscute si exemplare care depasesc cu mult aceste cifre sau sunt cu mult sub media lor. Masculii sunt de regula mai dezvoltati si mai puternici fata de femele.

Cum ii place sa traiasca

Griffonul de Bruxelles
Griffonul de Bruxelles

Griffonul de Bruxelles nu are prea multe mofturi la mancare, iar intretinerea sa nu presupune mari costuri. Are insa nevoie de o dieta echilibrata, fara cantitati de hrana prea mari. Desi se poate obisnui si cu mancarea de la masa stapanului sau, indicat este sa-i oferiti mancare speciala pentru patrupede deoarece aceasta rasa este si ea una mai speciala. Este un caine aparent scump la achizitionare iar in functie de calitatea exemplarului cumparat, se poate ajunge la preturi uluitoare.

Avand in vedere si problemele sale de sanatate care de asemenea pot implica costuri mari putem spune ca ingrijirea acestui caine nu este potrivita pentru un om cu un buget mediu, chiar daca mancarea pe care o consuma reprezinta o cheltuiala modica. Sunt caini care traiesc destul de mult, avand media de viata situata intre 12 si 14 ani, iar daca va achizitionati o femela din aceasta rasa va puteti astepta ca ea sa aduca pe lume la nastere aproximativ doi pui, desi au fost multe cazuri in care s-au nascut si mai multi catelusi.

Griffonul de Bruxelles este un caine inteligent, desi poate manifesta o oarecare incapatanare in cadrul unui dresaj riguros, motiv pentru care este mult mai indicat sa-i educati pentru a fi buni paznici sau pentru a practica diferite sporturi, decat sa-i educati pentru a face jonglerii simpatice. Trebuie sa-i invatati de mici cum si cu cine sa se poarte frumos sau agresiv, pentru ca atunci cand vor fi mari tind sa fie timizi fata de straini si invatati-i sa se lase manevrati de dumneavoastra deoarece spre exempu cand le veti taia unghiile sau ii veti tunde se vor face un pachet de nervi, avand atitudini greu de controlat.

Griffonul de Bruxelles se poate adapta cu usurinta la viata de la bloc, fiind si un caine micut, si nu va cauza mari probleme daca este scos afara cam o ora pe zi, timp in care sa-si consume energia. Griffonul de Bruxelles este un caine foarte iubitor si inteligent, iar in dresajul sau veti avea succes doar in cazul in care adoptati o atitudine pozitiva. Laudati-l si dati-i cate-o recompensa, iar rezultatele vor fi pe masura. Dat fiind ca este un caine sensibil, atunci cand este corectat negativ sau cand va fi agresat chiar si putin din punct de vedere fizic, se va speria, situatii care-l pot face sa devina timid si sperios, lucru deloc indicat pentru un patruped.

Din acest motiv nu este nici indicat pentru copii mici care tind sa fie agresivi in jocurile lor, deoarece cainele va lua acele jocuri si le va trata tot ca pe un comportament rautacios si astfel isi va dezvolta frica fata de copii. In momentul in care ii lasati singuri se pot transforma in adevarate fiare distructive, deoarece apreciaza foarte mult compania stapanului si nu le place deloc singuratatea.

Urmareste acest video cu neastamparatul caine din rasa Griffonul de Bruxelles:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.