Rachetomodelismul reprezinta una dintre cele mai interesante si in acelasi timp complicate ramuri ale modelismului, numarul pasionatilor de rachetomodelism fiind destul de mare in intreaga lume.
Dupa cum spune si numele, rachetomodelismul presupune construirea unor rachete in miniatura care au incorporate un mic sistem care permite pasionatilor sa le lanseze, de obicei la altitudini mici, cuprinse intre 50-500 m. Rachetomodelismul este considerat un adevarat sport aviatic si are o istorie foarte interesanta.
Istoria rachetomodelismului
Inca de la inceputul secolului al XIII-lea chinezii obisnuiau sa foloseasca praful de pusca pentru a propulsa diferite obiecte, aceasta activitate fiind o veritabila forma de amuzament pentru vremea respectiva, insa nu a trecut mult timp pana cand metodele folosite in acest scop au evoluat in adevarate arme – asa numitele “sageti de foc”.
Acesta a fost si punctul de plecare al constructiei a ceea ce numim racheta. Oamenii de stiinta, dupa numeroasele cercetari pe care le-au realizat, au ajuns la concluzia ca tehnica de baza cu ajutorul careia o racheta poate fi propulsata este inspirata fara indoiala de tehnica folosita pentru realizarea “sagetilor de foc”.
A durat foarte mult timp pana cand racheta a progresat. Abia in anul 1804, ofiterul William Congrave a realizat un proiectil complex, care avea greutatea de 15 kg si care putea fi lansat la o distanta cuprinsa intre 2500-3500 m. Aceste rachete mult mai puternice au devenit adevarate arme de razboi, in anul 1806 fiind lansate aproximativ 2000 asupra orasului Boulogne. Din acest moment, rachetele au inceput sa fie perfectionate de catre oamenii de stiinta, ajungand la ceea ce ele sunt in prezent – aparate pentru zboruri spatiale.
Rachetomodelismul s-a dezvoltat impreuna cu rachetele in sine, deoarece oamenii de stiinta care au ajutat la dezvoltarea acestor mecanisme au preferat sa le realizeze si in miniatura. La inceputul secolului XX s-au petrecut numeroase accidente cauzate de confectionarea necorespunzatoare a acestor machete de catre amatori, insa treptat rachetomodelismul a devenit o activitate si o pasiune care poate fi desfasurata in siguranta. Cu toate acestea, rachetomodelismul este o pasiune destul de complicata si cere foarte multa indemanare si atentie din partea pasionatului, mai ales ca de-a lungul timpului au fost infiintate companii care produc echipamentul si instrumentele necesare pentru ca pasionatii de rachetomodelism sa isi desfasoare activitatea in maxima siguranta.
Primul club dedicat rachetomodelismului a fost infiintat in Statele Unite. Incepand cu anul 1957 rachetomodelismul a fost considerat un instrument educational avand in vedere ca tinerii ingineri invatau tehnicile fizicii si matematicii prin intermediul realizarii de machete ale rachetelor. Nu a trecut mult timp pana cand adevarate competitii de rachetomodelism au inceput sa fie organizate.
Rachetomodelismul – o pasiune interesanta
Dupa cum am afirmat si in primele randuri ale acestui articol, numarul pasionatilor de rachetomodelism este foarte mare si nu este de mirare avand in veder ca aceasta activitate este interesanta si prezinta numeroase avantaje pentru cei care o practica. Am spus anterior ca in trecut au avut loc numeroase accidente, insa in prezent nu se mai pune aceasta problema, avand in vedere ca elementele folosite sunt foarte sigure.
Pentru construirea machetelor, pasionatii de rachetomodelism folosesc materiale precum plastic, hartie sau lemn, iar motoarele folosite pentru a le “lansa” in atmosfera nu sunt foarte puternice. Lansarea acestora se face controlat si este foarte important si modul in care rachetele aterizeaza la loc pe pamant, foarte multe dintre modele avand o mica parasuta incorporata.
Rachetomodelismul este un hobby potrivit persoanelor de orice varsta, insa cercetarile au aratat ca este o pasiune potrivita si celor mici. Probabil va ganditi ca ar fi dificil ca un copil sa realizeze macheta unei rachete insa tocmai acesta este si farmecul acestui hobby. S-a demonstrat ca rachetomodelismul reprezinta o cale deosebita prin care interesul celor mici pentru fizica, matematica, tehnica, tehnologie si chiar design creste considerabil. Aceasta activitate ii face pe cei mici sa aplice si sa inteleaga mai bine anumite teorii. Lansarea rachetelor in miniatura poate fi o activitate distractiva pe care cei mici o pot face alaturi de pariniti sau de prieteni.
Este adevarat ca echipamentul destinat celor mici este mult mai simplu fata de cel destinat adultilor pasionati de rachetomodelism. Si kit-urile dedicate pasionatilor incepatori sunt mult mai simple decat cele destinate pasionatilor care au o oarecare experienta.
Ca in cazul oricarui hobby si pasionatii de rachetomodelism se pot inscrie in cluburile dedicate acestei pasiuni, aceasta fiind o ocazie deosebita de socializa si de a afla lucruri interesante despre acest hobby deosebit. Mai mult decat atat, pasionatii pot participa si la concursurile de rachetomodelism. Pentru a castiga, concurentii trebuie sa impresioneze juriul prin machete complexe care sunt lansate la altitudini cat mai mari.
Pare ciudat insa ca fotografii au gasit un real ajutor in micile rachete. Cum? Ei bine, acestea sunt folosite in timpul fotografierii aeriene, acest tip de fotografie fiind unul de-a dreptul spectaculos. Si in cazul in care se doreste filmarea de la o anumita inaltime, camerele video pot fi prinse de aceste rachete special confectionate.
Rachetomodelismul este fara indoiala o pasiune foarte interesanta, relaxanta si nu in ultimul rand complexa.