Sarcină & BebeMotivele principale pentru care apar poftele din timpul sarcinii - Iată ce...

Motivele principale pentru care apar poftele din timpul sarcinii – Iată ce pot experimenta femeile

Aproape orice femeie insarcinata (dupa unele statistici, aproximativ 90%) experimenteaza diverse pofte din timpul sarcinii, pofte uneori surprinzatoare: se poate intampla ca o femeie care nu s-a atins vreodata de carne, o vegetariana deci, sa se trezeasca ca viseaza doar la fripturi gustoase! Alteori, o gurmanda care inainte savura fripturi se trezeste deodata ca i se face rau doar la ideea de carne, dar ca pofteste la salata si fructe!

Poftele din timpul sarcinii apar de obicei dupa-amiaza sau seara, uneori chiar in miezul noptii si este foarte greu pentru femeia insarcinata sa si le refuze! A experimenta o asemenea pofta este ca o obsesie: odata aparuta ideea unui anumit aliment, imaginea iti ramane in minte, ii simti mirosul, iti inchipui ca il gusti si nu poti scapa de gand pana nu iti satisfaci dorinta!

De ce apar poftele din timpul sarcinii?

Medicii spun ca aceste pofte, uneori irationale, apar datorita actiunilor hormonilor, insa exista si opinia conform careia psihicul poate influenta intensitatea dorintei. Actiunea hormonilor insa nu poate fi contestata – modificarile hormonale aduc dupa sine evidente schimbari, inclusiv in dorinte, ceea ce este evident si in timpul menstruatiei sau la menopauza.

O alta explicatie este cea psihologica, sub forma teoriei de „profetie autocreatoare”: datorita faptului ca femeia insarcinata se asteapta si este sigura ca va pofti la anumite alimente precum ciocolata si inghetata, aceasta profetie de care ea este sigura devine realitate prin insusi faptul de a fi crezuta drept o realitate! Insa aceasta interesanta teorie nu explica de ce poftele se modifica uneori pe parcursul evolutiei sarcinii: de exemplu, pofta de amar apare dupa primul trimestru, niciodata inainte.

Unii medici coreleaza poftele din timpul sarcinii cu semnalul transmis de catre organism, care resimte o lipsa in alimentatie si induce astfel dorinta pentru alimente ce contin ingredientul lipsa: asadar, pofta de fructe sau lactate poate semnala o deficienta de vitamina C sau calciu. Pofta de ciocolata, o lipsa de calorii, pofta de carne poate semnala o deficienta de proteine si asa mai departe.

Ce pofte experimenteaza femeile insarcinate

De obicei, poftele cele mai frecvente sunt legate de gusturile sarat, acru, amarui, picant si dulce. Alimentele cele mai dorite sunt dulciuri, lactate, fructe, muraturi si diverse snacks-uri. „Norocoasele” vor avea o pofta obsesiva pentru fructe – ceea ce este benefic si te scapa de o acumulare excesiva de kilograme. Insa deseori, se intampla sa visezi doar la torturi de ciocolata si munti de inghetata sau la gramezi de chipsuri cu sos…

Uneori se manifesta pofta de carne si unele alimente acrisoare-amarui precum muraturile. Insa exista uneori si pofte irationale, pentru produse necomestibile: de gheata, pamant, chistocuri de tigari sau scrum, pasta de dinti, lipici, var… Medicii spun ca acestea se coreleaza cu aspectul sau mirosul substantei dorite si recomanda, bineinteles, sa nu te atingi de asemenea substante. Orienteaza-ti poftele prin concentrare, asa incat sa te gandesti la un aliment comestibil atunci cand te apuca dorinta sa mananci niste var!

Cum te controlezi

Motivele principale pentru care apar poftele din timpul sarcinii

Atunci cand experimentezi pofte din timpul sarcinii spre alimente sanatoase sau fara risc precum fructe, legume sau muraturi, nu trebuie sa iti reprimi aceste pofte. Avand in vedere ca trebuie sa fii relaxata, este inutil sa te chinui si sa iti refuzi o dorinta inofensiva! Retine ca in perioada sarcinii si dupa nastere, starea ta psihica este fragila, multe femei fiind depresive fara motiv, asadar, fereste-te de orice factor stresant!

Insa ce te faci cand doresti des, prea des, alimente precum dulciuri, chipsuri, fripturi, care pot contribui atat la acumularea excesiva de kilograme, dar afecteaza si starea de sanatate? In primul rand, retine ca nu trebuie sa mananci pentru doi (este doar o vorba straveche), ci trebuie sa mananci atat timp cat simti foamea. Daca nu iti este foame, ci doar simti o pofta obsesiva si iritanta, initial nu poti decat sa iti faci pe plac – a iti reprima dorinta poate sa te streseze si sa te indispuna, ceea ce cauzeaza stres, ceea ce poate duce la o depresie.

Insa pe masura ce iti satisfaci pofta si ea tot revine, incearca sa te inveti sa o controlezi, satisfacand-o cu o cantitate mica din produsul dorit. Apoi, pe masura ce inveti sa o controlezi, incearca si sa substitui pe cat se poate alimentul dorit cu altele asemanatoare, insa mai putin riscante. De exemplu, daca visezi la inghetata, incearca sa o substitui cu salate de fructe reci si putina frisca. Daca visezi la ciocolata, incearca batoane de cereale cu fulgi de ciocolata. Daca visezi la munti de chipsuri, incearca alune sarate. Si controleaza, pe masura ce pofta reapare din ce in ce mai frecvent, cantitatea in care mananci. Pofta poate sa dispara dupa cateva inghitituri, ceea ce iti poate permite sa te opresti!

Ce este bine sa retii

Nu te chinui si nu iti inhiba toate poftele – aceasta poate cauza stres si frustrare;

Incearca sa iti controlezi treptat si rational poftele, nu sa le anihilezi – mananca alimentul dorit in cantitati mici si incearca sa il substitui cu altele similare, dar mai sanatoase;

Daca nu functioneaza sa te convingi ca substitutul este la fel de bun (de exemplu, mananci alune sa iti pacalesti pofta de chipsuri, insa tot la chips te gandesti sau mananci o salata de fructe incercand sa uiti de inghetata), incearca sa folosesti un truc si sa urmaresti, de exemplu, o reteta de pe Net cu alune sau o reclama la acest produs – care sa te influenteze spre aparitia poftei si a placerii pentru produsul respectiv si sa te ajute sa il uiti pe cel nesanatos.

Incearca sa iti pacalesti mintea prin asociere: daca creierul tau asociaza o activitate foarte placuta cu un anumit comportament, fie el alimentar sau nu, placerea se va asocia nu numai cu activitatea iubita, ci si cu comportamentul alimentar. De exemplu, daca iubesti sa urmaresti un anumit serial, fa-ti un ritual ca in timpul vizionarii lui sa mananci un anumit aliment sanatos (fructe, cereale, alune, migdale, fistic). Mintea ta va asocia placerea serialului cu placerea pentru alimentul respectiv, ceea ce va face mai usor cand apare o pofta nesanatoasa sa o substitui cu acel aliment!

Poftele din timpul sarcinii sunt absolut naturale, uneori fiind insotite de aversiuni intense fata de alte alimente. Chiar daca experimentezi pofte surprinzatoare pentru alimente care inainte nu te atrageau sau pofte irationale (precum cele pentru obiecte necomestibile), nu este cazul sa te alarmezi, ci doar sa incerci sa iti controlezi comportamentul si sa faci un compromis cu aceste pofte.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.