Asezate in vase suspendate sau intr-un colt al incaperii, pe o masuta, la marginea unei ferestre, pe balcon etc., plantele de interior aduc o nota optimista si de vitalitate, incat cu greu ne imaginam ca ar putea lipsi din decorul nostru cotidian. O lumina adecvata, cantitatea de apa optima, in functie de specie, putina atentie, rabdare si dragoste, si plantele vor prospera si ne vor darui frumusetea si perfectiunea lor.
Chiar daca suntem floricultori incepatori sau doar pasionati de miracolul vegetal, intr-un timp foarte scurt, oricine poate invata, observand, cu atentie, evolutia plantelor de interior, care sunt conditiile cele mai bune pentru florile noastre preferate.
Cat de des trebuie udate plantele de interior?
In mod normal, cand achizitionati o planta noua, aceasta ar trebui sa fie insotita de o eticheta si de cateva instructiuni sumare de ingrijire. Daca nu exista asa ceva, atunci tineti seama de urmatoarele reguli:
Este necesara o udare frecventa atunci cand temperatura ambientala este ridicata, lumina intensa, aerul uscat, ghiveciul din ceramica.
Plantele se vor uda mai putin cand temperatura este scazuta, lumina indirecta, filtrata, ghiveciul din plastic.
Inainte de orice udare, se verifica pamantul de la suprafata vasului de plantare si daca acesta este uscat aproximativ cinci centimetri in adancime, inseamna ca este necesara udarea. De obicei, tendinta este de a se suprauda o planta, ceea ce este contraindicat (ca si lipsa de apa). Simptomele excesului de apa sunt aspectul “obosit” al plantei, frunzele ofilite, radacinile putrezite si apa care balteste in farfurioara de scurgere.
Ingrijirea frunzelor plantelor de interior
De multe ori, frunzele plantelor de interior pot sa fie acoperite de un strat mai gros sau mai subtire de praf, care influenteaza respiratia si dezvoltarea normala a plantei, ca sa nu mai vorbim de aspectul complet neatragator. De aceea, la intervale regulate de timp sau ori de cate ori este nevoie, se foloseste o carpa moale, din bumbac, eventual usor umezita, pentru a curata atat partea superioara, cat si pe cea inferioara a frunzelor.
Plantele de interior, care sunt de dimensiunea potrivita pentru a incapea in cada de baie, pot fi spalate cu ajutorul dusului (apa sa nu fie foarte rece), iar cine sta la curte, le poate scoate afara, in ploile usoare si calde de vara. In acest fel, plantele vor deveni mult mai viguroase si mai rezistente la atacurile nedorite ale daunatorilor. Este necesar, totusi, sa va informati (pe internet sau la florarie) daca unei anumite plante ii dauneaza sau nu apa pe frunze, pentru ca sunt specii ale caror frunze se pateaza, atunci cand sunt stropite cu apa.
Sunt de evitat substantele care dau luciu frunzelor, pentru ca atrag o cantitate si mai mare de praf, reduc cantitatea de lumina disponibila pentru frunze si pot fi chiar toxice. Daca plantele de interior sunt asezate pe pervazul ferestrei, este indicata rotirea plantei, cu mare grija, pentru ca aceasta sa fie expusa la soare pe toate partile, pentru a incuraja o crestere uniforma. Pe masura ce apar frunze de culoare galbena sau doar decolorate, se vor indeparta cat de repede posibil, pentru a stimula aparitia altor lastari.
Care sunt nevoile de luminozitate pentru plantele de interior?
Nevoile de luminozitate variaza, in functie de specie. Ideea este de a crea in interior conditii apropiate de cele din habitatul natural al plantei. Iata cateva repere de baza:
Plantele a caror valoare decorativa deriva din frunze (mari, colorate, dungate etc.) necesita o lumina indirecta, dar puternica.
Plantele mici, delicate, care au tentinda de a creste abundent, formand adevarate covoare vegetale, trebuie crescute in conditii de lumina filtrata, chiar semi-umbra.
Plantele cu flori spectaculoase, divers colorate au nevoie de lumina puternica, cel putin in prima parte a zilei.
Cactusii (cei mai multi) cresc minunat in soare puternic. Asezati-i in locurile cele mai luminoase din casa.
In privinta luminii, mai trebuie tinut seama de faptul ca distanta de sursa de lumina determina intensitatea acesteia. O intensitate ridicata (de exemplu, in apropierea ferestrei) va face ca tijele plantelor sa fie puternice, sa nu creasca exagerat de inalte si subtiri, florile vor fi abundente si intens colorate. Daca interiorul locuintei nu ofera posibilitatea unei lumini naturale suficient de intense, timp de 8-10 ore pe zi, in anotimpul cald, aceasta problema poate fi compensata prin utilizarea unor lampi flourescente (combinatia de lumina rosie si albastra este cea mai potrivita pentru plante).
Unitatea de masura pentru intensitatea luminoasa este luxul (un lumen pe metru patrat). Exista in comert aparate de masurare a intensitatii luminoase intr-o incapere.
Plantele de interior pot fi grupate in trei clase, in functie de intensitatea luminoasa de care au nevoie pentru a se putea dezvolta corespunzator. In lista care urmeaza vei gasi o scurta incadrare a plantelor cu nevoi scazute de lumina, plante care au nevoie de lumina la intensitate medie si plante care necesita o cantitate foarte mare de lumina pentru a putea arata sanatoase si viguroase.
Plante ce necesita conditii de lumina scazuta (aproximativ, intre 250 si 800 lucsi):
- Aglaonema commutatum
- Aglaonema modestum
- Aspidistra elatior
- Aspidistra elatior
- Chamaedorea elegans
- Dracaena deremensis
- Epipremnum aureum
- Epipremnum aureum
- Sansevieria trifasciata
Plante de interior ce necesita conditii de lumina medie (intre 800 si 1500 lucsi)
- Aechmea fasciata
- Aglaonema commutatum
- Aglaonema
- Asparagus densiflorus – Asparagusul Pruna
- Asparagus densiflorus – Asparagusul Sprengeri
- Asparagus setaceus – Asparagusul Feriga
- Aucuba japonica
- Brassaia actinophylla – Schefflera
- Brassaia arboricol – Schefflera pitica
- Chamaedorea erumpens – Palmierul bambus (acesta se poate adapta si la conditii de luminozitate redusa)
- Chlorophytum comosum – Planta paianjen
- Cissus rhombifolia
- Dieffenbachia amoena
- Dieffenbachia maculata
- Dizygotheca elegantissima
- Dracaena deremensis ‘Warneckii’
- Dracaena fragrans
- Dracaena godseffiana
- Dracaena marginata
- Dracaena sanderana – planta panglica
- Fatsia japonica
- Ficus benjamina
- Ficus elastica – planta indiana de cauciuc
- Ficus lyrata
- Ficus retusa
- Gynura aurantiaca
- Hedera helix
- Howea forsterana
- Maranta leuconeura erythroneura
- Nephrolepis exatata
- Pandanus veitchii
- Peperomia caperata
- Peperomia obtusifolia
- Philodendron bipennifolium
- Philodendron scandens- Filodendronul “Inima”
- Philodendron selloum
- Pilea cadierei – Planta de aluminium
- Pilea involucrata – Planta prieteniei
- Plectranthus australis
- Polyscias balfouriana
- Saintpaulia – Violetele africane
- Spathiphyllum
- Planta de interior – Syngonium podophyllum
- Tradescantia fluminensis
- Zebrina pendula
Plante de interior ce necesita conditii de lumina crescuta (intre 1500 si 10 000 lucsi)
- Aloe barbadensis – Aloe Vera
- Alternanthera ficoidea
- Araucaria heterophylla
- Beaucarnea recurvata – Palmierul “Coada de cal”
- Cissus antarctica
- Coleus blumei
- Crassula argentea
- Chrysalidocarpus lutescens
- Euphorbia – genul cu toate plantele bienale, perene sau anuale incluse aici
- Fatshedera lizei
- Hibiscus Rosa-sinensis – Hibiscusul chinezesc
- Hoya carnosa – Planta de ceara
- Iresine lindenii
- Phoenix roebelenii – Curmalul pitic
- Podocarpus gracilior
- Rhoeo spathacea
- Sedum morganianum – Iarba grasa
La acestea se mai adauga majoritatea cactusilor si a plantelor suculente.
Mutarea plantelor de la interior la exterior
Multe plante de interior pot fi lasate, pe timpul perioadei de vara, sa se bucure de atmosfera din exterior, fie ca sunt pozitionate pe balcon, pe terasa sau in gradina. Important de retinut este ca aceste plante trebuie sa se acomodeze treptat la noile conditii si ca nu trebuie expuse in lumina solara directa, in timpul zilelor foarte calduroase de vara. Cele mai indicate sunt zonele cu umbra moderata, fie sub copaci, fie sub streasini, fie in ghivece suspendate. Aceasta “vacanta” in aer liber a plantelor inseamna si ca vor trebui udate mai des, in special in cazul climatelor mai uscate.
In momentul udarii plantelor de interior, jetul de apa va fi redus, pentru ca, altfel, treptat, pamantul de la radacina se va imprastia. In momentul in care plantele vor fi readuse in interior, se vor verifica frunzele si tijele, cu mare atentie, sa nu existe insecte, daunatori sau alte potentiale probleme care se vor manifesta in exces odata patrunse in mediul cald de interior. Se indeparteaza, de asemenea, frunzele uscate, palite si se spala bine toate suprafetele, pentru a indeparta eventualele oua de paianjeni sau de alte insecte.
Probleme de mediu ale plantelor de interior
In general, plantele care se ingalbenesc, care produc frunze mici sau cu forme ciudate, pot, de fapt, sa reactioneze la o manageriere necorespunzatoare. De regula, daunatorii si bolile ataca plantele care sunt stresate de lipsa apei si de nivele de lumina complet neadaptate.
Observati, cu atentie, evolutia plantelor, corectati, din mers, posibilele erori, si plantele va vor rasplati pe masura grijii pe care le-o purtati.