Planta de apartament Peperomia se gaseste in doua variante – una curgatoare si una cu aspect de tufa. Genul din care fac parte cuprinde peste o mie de plante, dar doar in jur de o suta pot fi cultivate. Toate se gasesc in America de Sud, iar cele care pot fi cultivate in apartamente sau in sere sunt foarte apreciate.
Planta de apartament Peperomia cu aspect de tufa
Este foarte apreciata pentru frunzisul ei, disponibil in mai multe culori, dar si pentru florile care cresc vertical si seamana cu un spic. Aceasta se planteaza in lunile martie sau aprilie intr-un substrat bazat pe turba si se pun intr-un loc plin de lumina, dar nu la soare. Atat primavara, cat si vara temperatura maxima pe care o suporta este de 24º C.
Nu se uda din abundenta, ci se lasa pamantul sa se usuce intre udari, iar pentru a beneficia de umiditate este indicat sa fie pusa inca de la inceput intr-o tava cu pietris ud. Din cand in cand, stropiti frunzele cu apa, iar la fiecare doua sau trei saptamani diluati apa cu un ingrasamant lichid. In anotimpurile de toamna si iarna temperatura nu trebuie sa scada sub 13º C, iar procedeele de udare, umiditate si lumina raman aceleasi. Mare grija ca planta sa nu stea in curent.
Planta de apartament Peperomia poate fi atacata de cosenila fainoasa sau de paianjenul rosu, acesta din urma facandu-si aparitia daca aerul este prea uscat. Prima se poate elimina cu ajutorul unei carpe inmuiate in alcool, iar pentru al doilea daunator folositi un acaricid. Chiar daca vi se pare ca pamantul se usuca repede, toamna si iarna nu trebuie udata in exces, pentru ca temperaturile mai scazute si aceasta apa vor determina putrezirea radacinilor si caderea frunzelor. Lumina este foarte importanta pentru ea, asa ca nu o tineti la soare, pentru ca se vor arde frunzele, dar nici la umbra, pentru ca acestea se vor decolora.
Se reproduce prin butasire, butasii fiind prelevati primavara sau cand incepe vara din frunze sau din varfuri, avand grija sa aiba si una sau doua frunze. Butasii se pun intr-un substrat alcatuit din parti egale de nisip si turba, care trebuie sa fie mereu umed si nu trebuie sa stea la lumina. Plantele incep sa apara dupa sase saptamani, cand vor fi mutate in alte ghivece.
Planta de apartament Peperomia curgatoare
Speciile curgatoare sunt mai rare decat celalalte, motiv pentru care sunt si mai apreciate. Frunzele acestor specii sunt carnoase si in forma de inima, in timp ce tulpinile sunt rosii si pot ajunge la o lungime de peste un metru. Cea mai cumparata varietate si preferata de cultivatori este “Variegata”, care are frunze verzi si margini crem spre galbui. Multe dintre plantele tinere au frunzele aproape in intregime crem, iar cu timpul verdele se extinde. Plantele cultivate in ghivece nu infloresc.
Aceasta planta de apartament Peperomia provine si ea din America de Sud si prefera un substrat pe baza de muschi de turba. Nu este nevoie sa se transplanteze in fiecare an, ci doar atunci cand radacinile au umplut ghiveciul, acest lucru avand loc chiar si dupa cativa ani. Are nevoie de multa lumina, dar nu trebuie lasata la soare, pentru ca se va arde. Iarna, in schimb, cateva raze ale soarelui, care oricum nu este nici pe departe asa puternic ca cel din vara, dar tot poate fi periculos pentru ea, o ajuta sa isi intensifice petele vargate de pe frunze. Iarna are nevoie de minim 16º C, iar in restul anotimpurilor suporta temperatura normala pe care o are camera in care este amplasata.
Primavara, in luna aprilie aproximativ, este bine sa se taie mai mult dintre tulpini. De asemenea, din cand in cand ar fi bine daca varfurile ramurilor tinere sunt rupte, pentru ca o va stimula sa se ramifice. Trebuie udata cat sa fie subsratul umed, pamantul sa se usuce intre udari, iar iarna cantitatea de apa trebuie sa mai scada. Si pentru ea este bine daca sunt stropite frunzele si daca este asezata pe pietris umed, iar o data la doua saptamani, in perioada de crestere, are nevoie de ingrasaminte lichide.
Alte specii ale plantei de apartament Peperomia
Peperomia magnoliaefolia este o planta curgatoare, dar care mai intai creste ca o tufa de aproximativ 30 de cm. Frunzele sale sunt mari, carnoase, verde intens si subtiri. Peperomia scandens poate fi ori taratoare, ori cataratoare si poate creste chiar si un metru si jumatate. Frunzele sale sunt in forma de inima, de culoare verde lucios sau pestrite si cresc pe tulpini roscate.
Peperomia obtusifolia se deosebeste de celalte prin faptul ca infloreste mai des. Atinge o inaltime de 30 de cm, are frunze verde-violaceu, carnoase si ovale, avand pe margini violet, iar florile, care apar din luna iunie pana in septembrie, sunt albe si in forma de spic.