Casă și grădinăPlanta Lithops - denumită și planta pietricică datorită aspectului ei ciudat

Planta Lithops – denumită și planta pietricică datorită aspectului ei ciudat

Planta de apartament Lithops este denumita si planta-pietricica, datorita infatisarii sale. Chiar “lithops” inseamna “pietre vii”, fiind originara din Africa de Sud. Este o planta suculenta, care din fericire traieste foarte mult timp si care este alcatuita frunze carnoase si bombate, care cresc pe o tulpina subterana scurta. Ele se dezvolta in perechi, dar sunt lipite intre ele, doar la suprafata fiind usor despartite.

De cele mai multe ori, frunzele sunt de culoare gri cu pete maro deschis, dar hibrizii prezinta numeroase varietati de culori. Infloreste la sfarsitul verii, dar dupa doi sau trei ani de dezvoltare, iar florile sale seamana cu margaretele si sunt mult mai mari ca frunzele. Ele sunt de culaore alb cu galben si durata lor de viata este de o saptamana si deseori se intampla ca florile sa acopere frunzele carnoase. Se mai intampla uneori, atunci cand plantele sunt grupate, sa inflroeasca timp de doua luni, fiecare pe rand.

Pe langa faptul ca este o floare chiar frumoasa si deosebita, planta de apartament Lithops este apreciata si pentru faptul ca ajunge la o inaltime maxima de 5 cm, asadar nu ocupa loc. Trebuie sa fie plantata intr-un substrat bazat pe pamant si amestecat cu nisip grosier, pentru ca aceasta planta are nevoie de multa apa. Se replanteaza dupa trei ani, in luna aprilie, atunci cand se foloseste un pamant special pentru cactusi in care a fost adaugat un nisip fin.

Atunci cand frunzele vi se par ca au devenit prea inghesuite, puteti sa o transplantati intr-un alt ghiveci, dar de dimensiuni nu prea mari fata de cel in care a stat. Nu ii trebuie un ghiveci adanc, pentru ca raradacinile ei sunt pivotante. Primavara si vara are nevoie de multa lumina, chiar si de la soare, iar temperatura poate sa fie destul de mare, pana la 27º C.

Ingrasamintele nu sunt necesare pentru planta de apartament Lithops, dar i se pot administra in timpul cresterii unele lichide, la patru sau chiar sase saptmaani. Udarea este redusa, trebuie sa se faca doar cat substratul sa fie umezit si chiar trebuie sa se usuce pe jumatate pana la a doua udare.

Lithops
Lithops

Dupa ce florile incep sa se ofileasca, frunzele se zbarcesc, unele noi incep sa se dezvolte in interiorul lor si nu mai are nevoie de apa pana la primavara ce urmeaza. Toamna si iarna trebuie sa stea intr-un loc cu lumina, iar temperatura sa nu scada sub 10º C. Primvara se dau la o parte frunzele vechi si se reincepe procesul udarii si tratarea ei corespunzatoare. Un sfat: ar fi bine daca intr-un ghiveci s-ar planta mai multe plante de acest gen, pentru ca substratul se mentine astfel constant.

In cazul in care vreti sa reproduceti planta de apartament Lithops in interiorul casei si sa nu o aruncati, apoi sa dati banii pe una noua, trebuie sa stiti ca inmultirea are loc primavara, prin divizare. Se separa manunchiurile de frunze care par sa stea inghesuite si apoi se planteaza in ghivece separate si se trateaza la fel ca si plantele adulte.

O alta metoda ar fi cumpararea unor seminte de la magazinele de specialitate, dar insamantarea este un proces mai lung si trebuie acordata mai multa atentie. Semintele se pun primavara sau la inceputul verii intr-un substrat din pamant nisipos, iar ghiveciul sau ladita pentru insamantare se pune undeva unde temperatura sa oscileze intre 19º si 24º C. Dar plantele care se dezvolta infloresc abia dupa cativa ani, atunci cand au ajuns la dimensiunea normala.

Planta de apartament Lithops este expusa si ea la pericole. Atunci cand infloreste este vulnerabila atacului afidelor, dar care pot fi combatute cu ajutorul unui insecticid sistemic pentru plante suculente. Udarea in abundenta poate duce la putrezirea radacinilor, iar udarea in perioada in care frunzele incep sa se zbarcesca si pana in martie va duce la o dezvoltare insuficienta sau la decolorare, planta putand chiar muri. De aceea, este vital pentru ea sa se tina cont de udarea corespuznatoare, dar si de temperatura adecvata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.