Desi se spune ca pisicile sunt capricioase la mancare si ca prefera doar anumite tipuri de hrana, trebuie sa stiti ca se poate intampla sa nu manance daca au anumite suferinte, afectiuni, care le dau o starea proasta si astfel le scade pofta de mancare.
Exista foarte multe cauze care pot determina un astfel de animal de companie sa refuze mancarea. Din categoria acestora fac parte numeroase afectiuni si boli ca de exemplu: constipatia, infectiile virale, otravirea, inghitirea accidentala a unui corp strain, pancreatita, enterocolita, gastrita, insuficienta renala, tumorile ficatului, hepatita, sindromul dureros, intoxicatii de diferite tipuri, cancerul, bolile de inima, anumite inflamatii in organism, stomac si intestin, ulceratiile la nivelul cavitatii bucale, inflamatiile gingiei, durerea de dinti, stresul, depresia.
Simptome specifice ale afectiunilor, bolilor si metode de tratament:
Un animal care sufera de dureri in anumite zone ale corpului cu siguranta va manca putin sau chiar va refuza mancarea. Mai mult decat atat, pisica va dori sa stea singura, sa fie lasata in pace, va manifesta agresiune daca este mangaiata sau intra in contact cu alte animale de companie.
De regula isi va linge zona inflamata sau in care simte durerea si astfel va trada ca are o problema acolo. Din momentul in care a fost depistata zona dureroasa si cauza acesteia, un medic ii va putea administra un tratament care sa o ajute in calmarea acestui simptom, iar daca va fi un caz mai grav de dureri severe (de exemplu provocate de leziuni, fracturi si alte probleme musculo-scheletice) ii va putea face chiar anestezie pentru a o trata mai usor.
Tartrul ce se depune excesiv pe dintii unei pisici care consuma doar hrana moale poate sa-i provoace probleme la nivelul gingiilor, in cavitatea bucala, carii, dureri la masticatie si salivatie in exces. Astfel ea ajunge sa refuze mancarea sau in orice caz sa manance mult mai putin. Astfel de afectiuni si boli orale necesita tratament medical si trebuie luate in serios si nu considerate neimportante, deoarece, in caz contrar, animalul se imbolnaveste, slabeste deoarece respinge mereu mancarea din cauza problemelor la dinti si in cavitatea bucala.
Otravirea sau intoxicatia la pisici este foarte periculoasa
In acest caz animalul respinge hrana complet si are simptome caracteristice. Astfel ea ajunge sa saliveze excesiv, sa aiba stari de greata si voma, sa fie deshidratata si sa se simta foarte rau. Daca otrava este puternica starea sa de sanatate se deterioreaza mult.
Ii pot fi afectate negativ: rinichii, sistemul nervos, ficatul, sistemul respirator, poate avea diaree cu sange, varsaturi cu sange, secretii nazale sangerande, dispnee, edem pulmonar, dificultati de respiratie, etc. Aceste simptome arata clar ca este vorba despre o situatie grava, pisica trebuie dusa de urgenta la o clinica veterinara. Deseori intoxicatiile grave la pisici trebuie tratate sub supraveghere medicala de aceea animalul este spitalizat.
O situatie grava este si atunci cand pisica inghite un corp strain deoarece se poate ajunge la lezarea organelor din jurul acestui corp, in locul unde ajunge el de-a lungul tractului gastro-intestinal. Aceasta situatie este destul de rara insa se poate intampla. De regula animalul inghite accidental un obiect, o jucarie, sau poate suferi de acumularea de par in stomac atunci cand nu elimina normal ghemul de blana din intestin.
Inflamatiile din intestine pot cauza stari proaste la o pisica si aceasta refuza mancarea. Astfel de inflamatii apar atunci cand animalul sufera de infectii cu paraziti, cu viermi, cand are alergii cauzate de anumite alimente necorespunzatoare, cand este stresat in mod frecvent, cand consuma hrana de calitate inferioara, cand sufera de gastrita, boli de rinichi, sau de probleme datorate ingerarii unui os, sau altui corp strain.
In toate aceste situatii pisica poate avea stari de greata si varsaturi, dureri abdominale, scaun cu sange, mucus sau alimente nedigerate. Medicul veterinar va recomanda un tratament cu medicamente si o alimentatie speciala pentru ca patrupedul sa se vindece.
Infectiile virale pot face o pisica sa refuze hrana
In acest caz ea are febra mare, leziuni orale, varsaturi, diaree, este deshidratata, stranuta, tuseste si prezinta la ochi infectii purulente sau lacrimeaza des. Desi par afectiuni minore, infectiile virale pot duce la moartea patrupedului, daca acesta nu este tratat la timp.
Indiferent de varsta, o pisica poate suferi de stres si atunci nu mai mananca. In general o pisica trebuie tinuta intr-un singur loc, nu suporta sa fie mutata si deplasata de acasa, nici sa fie dusa la veterinar. Se poate intampla sa fie stresata si din cauza unei probleme grave de sanatate si atunci va avea nevoie de tratament medical.