Timp liberPescuitul la crap, află totul despre swingere și părțile componente

Pescuitul la crap, află totul despre swingere și părțile componente

Swinger-ele sunt unele dintre cele mai bune sisteme de avertizare. Ele au fost realizate in mod special pentru pescuitul crapului, insa acum se folosesc si pentru alte specii de pesti.

In prezent, pescuitul crapului este practicat foarte mult si la noi in tara, folosindu-se foarte mult boilies-urile, diferite lansete speciale, rod pod-uri, mulinete dintre cele mai sofisticate, dar si sisteme de avertizare complexe. Practic, cu fiecare an care trece mai apare cate o ustensila noua, care este adaptata acestui pescuit adorat de pescarii din lumea intreaga. Toate echipamentele la care am facut referire usureaza foarte mult procesul de capturare al pestilor, si in acelasi timp il face mai placut si mai antrenant, fara insa a stresa si a obosi pescarii.

In continuarea articolului ne vom referi la sistemele de avertizare care se folosesc la pescuitul crapului si nu numai. Este foarte important de stiut faptul ca toate lansetele, mulinetele rod pod-urile si boilies-urile din lume nu valoreaza doi bani la pescuitul crapului atunci cand muscatura acestuia nu este semnalizata suficient de rapid si de prompt. Pentru aceasta, au fost inventate sistemele de avertizare, precum swingere sau hangere. De asemenea, pentru un rezultat si mai bun acestea se pot folosi in combinatie, insa doar daca dispuneti de fondurile necesare achizitionarii mai multor ustensile de acest tip. Noi ne vom opri asupra swingere-lor, intrucat ele se numara printre cele mai folosite astfel de unelte de pescuit.

Despre partile componente ale swingere-lor si despre clasificarea lor

Swinger-ele pot fi de mai multe feluri. Astfel, intalnim swingere pendulare, swingere culisante pe tija si swingere pe tija verticala. De asemenea, vorbim si despre hangere, acestea fiind un tip de sisteme de avertizare putin diferite. Cea mai importanta componenta a unui swinger este capul acestuia. El este alcatuit din trei bucati: clipsul, corpul si greutatea.

Clipsul mai este cunocut si ca sistemul de atasare pe fire. Acesta este plasat in portiunea superioara a capului swinger-ului. Principalul sau rol este mentinerea contactului cu firul de pescuit, asta pentru a sesiza din timp muscatura, pana la intepare, atunci cand este nevoie sa dea drumul la fir. In ceea ce priveste modul de realizare al clipsurilor, acesta difera de la un model la celalalt. Ca si tipuri de sisteme de atasare pe fir, exista mai multe feluri de clipsuri, printre care microswinger sau euroswinger, dar si altele.

Corpul unui swinger este realizat fie din plastic, fie din metal si are rolul de a lega clipsul de sistemul de atasare la suport (rod pod). Tija metalica este aceea care face aceasta conexiune, ajutandu-se de un lant sau de un tub flexibil. Practic, corpul swinger-ului transmite impulsul muscaturii printr-o miscare de ridicare sau de coborare a capului swinger-ului.

In cele din urma, cea de-a treia componenta a capului unui swinger este greutatea. Aceasta este plasata la baza corpului ustensilei si are forma unor pastile. De asemenea, greutatea se mai poate regasi chiar pe tija metalica, avand in acest caz functia de a stabiliza intr-un fel swinger-ul. Greutatea reglabila a acestuia este ideala in conditii vitrege de pescuit (precum in zilele cu vant sau atunci cand curentii sunt puternici).

Pescuitul la crap

Swinger-e putin diferite fata de cele obisnuite sunt acelea care pe tija verticala, ce se remarca printr-o foarte mare usurinta in folosire. Practic, tot ceea ce trebuie sa faca pescarii este sa infiga tija in pamant. Cu toate acestea, swinger-ele pe tija verticala nu pot fi utilizate pe solurile tari.

Muscaturile pestilor sunt sesizate datorita deplasarii in sus sau in jos a corpului swinger-ului, asta pe tija de metal, care are deregula un diametru foarte mic, de maxim cinci milimetri. De cele mai multe ori ea este facuta din metal si este lunga de maxim 40-50 de centimetri.

Reintorcandu-ne putin la corpul unui swinger, mai este nevoie sa mentionam faptul ca acesta are o forma de cilindru si prezinta un orificiu cu ajutorul caruia se poate atasa pe tija, dand si posibilitatea culisarii. Este foarte important sa retinem toate aceste lucruri, pentru a intelege cu functioneaza un astfel de aparat.

Deci, in partea superioara ca corpului swinger-ului se gaseste un clips de fixare pe fir, iar jos, la baza, se afla greutatea. Pe tija metalica se poate vedea cu usurinta stoper-ul, ce are rolul opririi corpului atunci cand acesta ajunge la maximul de culisare. Astfel, se impiedica iesirea corpului de pe tija. In momentul inteparii, clipsul poate elibera firul. Mai mult decat atat, exista si un al doilea stoper, de data aceasta de cauciuc si nu de metal, care se afla in partea inferioara a tijei. Acesta din urma limiteaza miscarea in jos a corpului swinger-ului.

Avantajele utilizarii unui swinger ca sistem de avertizare

Swinger-ele sunt sisteme de avertizare excelente, care transmit si semnaleaza cu o precizie foarte mare muscaturile pestilor. Rareori au fost momentele cand aceste aparate au gresit semnalizarea. Daca ele se folosesc alaturi de sisteme de avertizare electronice, practic nu va mai fi loc de greseli.

Pana la urma, care sunt cele mai importante avantaje ale unui swinger? In primul rand, acesta permita observarea muscaturii pestilor chiar daca afara conditiile meteo nu sunt dintre cele mai bune (curenti puternici sau vant aprig). Mai mult decat atat, aceste aparate ofera posibilitatea varierii greutatii.

Un al doilea avantaj al swinger-elor consta in faptul ca au incorporate sisteme de atasare a indicatorilor de lumina. Nu in ultimul rand, swinger-ele pot elibera firul din clips chiar la intepare, astfel incat nu va mai exista niciun fel de risc de producere a rasucirii bambinei pe langa lanseta, practic ca si pentru bambina clasica, ce are obiceiul sa ramana pe fir chir si in timpului unui drill.

Pretul unui swinger?

Daca doriti sa cumparati un swinger este indicat sa va documentati  inainte. In legatura cu preturile lor, modelele de incredere nu sunt mai ieftine de 100-150 de RON, in vreme ce modelele de top pot sari peste 100 de euro. In esenta, trebuie sa cautati raportul calitate-pret cel mai bun pentru dumnevoastra si sa nu faceti rabat la calitate, altfel veti avea surprize neplacute.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.