Specii de pești de acvariu: Paracheirodon innesi, bine cunoscutul pește neon

0
872
Pestele neon Foto: aquafishexpert.blogspot.com
Pestele neon Foto: aquafishexpert.blogspot.com

Paracheirodon innesi sau pestele neon este unul dintre cei mai populari pesti de acvariu deoarece are un aspect deosebit si se acomodeaza foarte usor la viata in captivitate. Pestele neon face parte din familia Characidae, clasa Actionopterygii.

peste neonParacheirodon innesi este originar din partea de sud a Americii, fiind intalnit mai ales in apele dulci din Peru, Columbia si Brazilia. Pestele neon a fost importat pentru intaia oara din America de Sud si a fost descris de catre ihtiologul George S. Myers in anul 1936. Numele “innesi” provine de la unul dintre cei mai importanti acvaristi americani ai secolului XX, William T. Innes care a crescut un numar impresionant de pesti neon pentru comert. Treptat, popularitatea acestor pesti a crescut in intreaga lume si, desi sunt originari de pe teritoriul american, cei mai multi dinte pestii neon care se gasesc in acvariile pasionatilor americani provin din crescatoriile din Hong Kong, Singapore si Thailanda.

Pestii neon sunt pesti de talie mica, dimensiunea maxima pe care o pot atinge fiind de 3,5 cm. Corpul este fusiform, foarte usor aplatizat pe laterale. Inotatoarele nu sunt foarte dezvoltate. Corpul acestor pesti este complet transparent, la fel si inotatoarele. Coloritul este cu adevarat deosebit: o dunga de un albastru metalizat strabate corpul pe laterale pornind din dreptul ochilor pana in apropierea inotatorii codale. Spatele este de un verde masliniu, iar dinspre abdomen pana in partea inferioara a inotatorii codale o dunga de un rosu aprins strabate corpul. Combinatia de culori este foarte interesanta si este unul dintre motivele pentru care acvaristii apreciaza aceasta specie.

Pestele neon se adapteaza foarte usor la viata de acvariu daca, bineinteles, acvaristul respecta toate regulile pentu a oferi pestilor conditii de viata asemanatoare cu cele din mediul natural. Este un peste pasnic si calm, tocmai de aceea se potriveste foarte bine acvaristilor incepatori. Avand in vedere ca este un peste de card, este bine ca acvaristul sa creasca cel putin 10 exemplare. Pot fi tinuti in acvariu alaturi de alti pesti de talie mica precum Corydoras, Poecilia, Rasbora sau Hemigrammus. Acvariul trebuie sa aiba o capacitate de aproximativ 80 l; temperatura apei din acvariu trebuie sa fiepesti neon cuprinsa intre 20-26º C, valoarea pH-ului intre 5,0-7,0, iar duritatea apei nu trebuie sa depaseasca 4 dGH. Este de preferat ca acvariul sa fie bine plantat, in special in laterale si in parte din spate, pentru ca pestii neon sa poata inota in centrul acvariului.

Citește și:  Importanța substratului de nisip pentru acvariu

Pestii neon sunt omnivori si este bine ca dieta lor sa fie echilibrata si sa contina atat fulgi, viermi tubifex, mici crustacee. Inainte de reproducere, dieta ar trebui sa contina mai multa hrana vie decat de obicei.

Reproducerea nu este dificila, insa acvaristul trebuie sa observe cu deosebita atentie pestii deoarece diferentele dintre masculi si femele sunt destul de mici. Femelele sunt putin mai mari si au abdomenul mai umflat, in timp ce linia albastra de pe corpul masculilor este mai subtire decat cea de pe corpul femelelor. Pentru reproducere, acvaristul va pregati un bazin de maxim 15 l; pe fundul acestora se va monta o plasa pentru ca icrele sa fie protejate, iar pe suprafata sa se asaza o tufa de Vesicularia dubyana. Apa din acvariul de reproducere trebuie sa aiba o temperatura constanta cuprinsa intre 20-24 cm, pH-ul sa fie cuprins intre 5-6 iar duritatea apei intre 1-2 dGH. Mai mult decat atat, apa trebuie sa fie foarte bine oxigenata si filtrata. Depunerea si fecundarea icrelor dureaza aproximativ 2 zile, iar dupa aproximativ 30 de ore de la depunere ouale eclozeaza. Dupa cateva zile, alevinii vor incepe sa inoate in cautare de hrana.

Asadar, nu este de mirare ca pestele neon este atat de apreciat si este ideal pentru cei care pasesc pentru intaia oara in secretele acvaristicii.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.