În opinia experților, prea multă muncă poate distruge o relație de cuplu. Se spune că un stil de viață orientat doar spre carieră nu poate coexista cu o relație stabilă. Viața personală nu trebuie sacrificată pentru carieră. Oamenii orientați spre carieră ajung la un moment dat la o stare de oboseală mentală, de nervozitate, mai ales dacă se confruntă zilnic cu situații stresante. De asemenea, ei au pretenții mari de la persoana iubită și sunt absenți în relație, nu mai pot petrece mult timp unul cu celălalt.
Conform statisticilor, aproape 40% din populația globului suferă de somnolență, tulburări de somn, insomnie. Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn, iar copiii ar trebui să doarmă și 8-10 ore. De asemenea și activitatea fizică este importantă, ea induce o stare de vitalitate, întărește mușchii, ligamentele, sistemul imunitar și îmbunătățește circulația sângelui.
Un stil de viață suprasolicitat poate avea riscuri pentru sănătate
În general, oamenii, după o zi plină de muncă, în care au avut parte și de mult stres, se simt foarte epuizați. Este vorba despre oboseala mentală, ce apare din cauza faptului că excesul de informații a încărcat creierul. Cauzele epuizării mentale sunt:
- Utilizarea excesivă a rețelelor sociale
- Realizarea de prea multe activități la job într-un timp scurt
- Suprasolicitarea informațională
- Depresia, anxietatea, rutina agitată, prea mult stres
- Tristețea provoacă suferință scade performanța în activitățile zilnice, duce la oboseală psihică
- Lipsa timpul programat pentru odihnă
- Dereglarea sistemului nervos pe fond de stres, pentru că a crescut concentrația de cortizol din sânge
- Excesul de muncă și renunțarea la obiceiurile sănătoase.
Tinerii care dedică prea mult timp studiului pot suferi de oboseală mentală. A avea mai multe zile cu studiu excesiv, fără pauze dese (atât de necesare) poate duce la epuizare mentală.
Problemele în relația personală sau problemele cu oamenii în societate ori pe plan profesional, pot duce la stres. Oamenii care au parte de mult stres în mod regulat au un risc mai mare de a simți simptomele oboselii mentale. Asta le afectează munca și relația personală.
Ce probleme de sănătate provoacă oboseala mentală?
Oamenii care se confruntă cu oboseala mentală au anumite stări și probleme de sănătate clare, ce pot fi identificate rapid și anume:
- Simt o durere pulsantă sau o senzație de presiune în cap
- Au stări de greață
- Au în mod frecvent dureri de cap ziua sau noaptea
- Pot suferi de insomnie, au dificultăți de somn
- Deseori au senzația că nu au dormit suficient
- Ajung să gestioneze cu greu relația de cuplu sau relațiile cu alte persoane
- Au probleme de concentrare sau în luarea deciziilor
- Corpul este obosit, dar și creierul de asemenea
- Sunt irascibili, iritați, nu mai au răbdare în discuțiile cu alți oameni
- Simt durere în corp pentru că organismul eliberează hormoni, precum adrenalina ce provoacă contracția musculară; cu cât mușchii se contractă mai mult cu atât crește riscul de dureri musculare
- Starea de spirit este afectă, iar gândurile negative par să afecteze și sănătatea mintală; o minte agitată duce la oboseală și somnolență pe parcursul zilei.
Toate aceste probleme par să le afecteze direct sănătatea. Medicii spun despre oamenii care suferă de oboseală mentală că au nevoie de multă odihnă, sau de o vacanță. Ei pot suferi de numeroase boli și afecțiuni din cauza stării de suprasolicitare, precum:
- Tulburări gastrointestinale – indigestie, gastrită, flatulență, reflux gastroesofagian
- Reacții emoționale intense, schimbări de dispoziție
- Dureri în piept, hipertensiune arterială
- Pierderea poftei de mîncare
- Boli cardiovasculare, depresie
- Dureri de cap, tulburări de somn.
Oboseala mentală poate distruge relația de cuplu
Foarte mulți oameni se plâng de stres legat de problemele la locul de muncă (ex. probleme cu superiorii, colegii, termene ratate și altele). Asta le provoacă depresie, anxietate, probleme de sănătate. Dependența de muncă pentru a face carieră poate avea riscuri pentru sănătate, mai ales pe termen lung. Asta poate afecta și relația de cuplu, pentru că oboseala mentală va accentua depresia și anxietatea.
Unii oameni au oboceiul să-și ascundă anxietatea și problemele față de persoana iubită. Alții insă, când au diferite probleme (își pierd locul de muncă sau au diferite situații stresante, tensionate) își varsă frustrările asupra celor din familie.
Anxietatea este o problemă (care se manifestă prin bătăi rapide ale inimii, gură uscată, tensiune nervoasă, constrângere în piept, tensiune în mușchii scheletici, nevoia de a urina, transpirație) și care poate duce la consumul de droguri și de alcool. Astfel de dependențe se pot dezvolta cu ușurință și pe termen lung distrug relația de cuplu.
Anxietatea, oboseala mentală, nervozitatea însoțesc multe stări mentale și se pot manifesta intens în multe situații de viață. În categoria tulburărilor de anxietate pot să apară: atacuri de panică, anxietate generalizată, fobii diferite. Plângerile nervoase, nevrotice, psihotice sunt însoțite de dureri de cap, slăbiciune, amețeli, oboseală, înroșire, transpirații, dureri de piept și dureri abdominale.
Astfel de probleme de sănătate trebuie tratate, pentru că doar așa astfel de persoane își pot liniști sufletul și pot avea o relație stabilă și armonioasă de cuplu. Nu este o soluție să alungi dificultățile vieții prin tranchilizante, care pot avea efecte secundare. Multe boli sunt asociate cu tulburările de somn și pentru asta unii oameni iau somnifere (ce sunt pentru insomnie); totuși dacă problemele de somn continuă, este indicat de mers la medic pentru a vedea care este cauza.