Sarcină & BebeCeaiuri din plante interzise femeilor, în timpul sarcinii și în perioada de...

Ceaiuri din plante interzise femeilor, în timpul sarcinii și în perioada de alăptare

Foarte multe plante medicinale au acțiune calmantă, antioxidantă, antiinflamatorie și digestivă, însă unele foarte populare nu sunt indicate în perioada de sarcină. Acestea includ: ceai verde, mentă, ceai negru, fenicul, hibiscus, scorțișoară și altele.

Nu toate infuziile din plante medicinale sunt interzise în sarcină. De pildă, unele plante reduc simptomele precum greața, arsurile la stomac, indigestia. Din categoria lor fac parte: mușețel, ghimbir, cimbru, tei, lavandă.

Ceaiuri care nu sunt indicate femeilor însărcinate

Ceai verde și ceai negru

Potrivit studiilor cercetătorilor, ceaiurile din plante precum Camellia sinensis nu sunt recomandate femeilor însărcinate. Este vorba despre ceaiuri precum: ceai verde, ceai negru, ceai oolong, ceai matcha, ceai alb și altele.

Astfel de ceaiuri au cofeină – care este contraindicată femeilor gravide sau care alăptează. Medicii spun că acest stimulent natural – cofeina – nu trebuie de folosit în timpul sarcinii.

Deși astfel de ceaiuri au compuși importanți pentru sănătate (polifenoli și antioxianți care protejează inima și reduc riscul de cancer, nutrienți care întăresc rezistența organismului și imunitatea), totuși unele dintre ele pot fi periculoare în sarcină și deci trebuie evitate.

Consumul mare de ceai negru în perioada de sarcină ar putea fi dăunător fătului. Ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong pot avea până la 50 mg de cofeină per cană, iar asta este destul de mult. Prin consumul a 5 căni de ceai pe zi se poate ajunge la 200 mg de cofeină. Această cantitate de cofeină se introduce în corp și prin consumul a 2 căni de cafea.

Un studiu realizat de cercetători arată că femeile care beau mai mult de 200 mg de cofeină au un risc dublu de avort spontan, comparativ cu femeile care nu consumă deloc cofeină.

Experții recomandă ceaiul Rooibos la gravide, pentru că acesta este bogat în antioxidanți, nutrienți și nu conține cofeină. Acest ceai reduce simptomele de greață și vomă din perioada de sarcină, ce apar mai ales dimineața.

Ceai Mate

Această băutură exotică a devenit foarte populară și în țara noastră. Ceaiul are un gust specific, amar și o aromă deosebită. Ceaiul are multe beneficii pentru organism, dar nu este indicat femeilor însărcinate sau care alăptează.

Având în vedere proprietățile benefice, despre acest ceai se spune că:

  • Are peste 200 de componente utile (oligolemente, acizi organici, vitamine, taninuri, aminoacizi)
  • Are proprietăți tonice, potolește rapid setea, crește rezistența organismului la infecții virale
  • Îmbunătățește starea de dispoziție, reduce anxietatea, oboseala, nervozitatea
  • Crește performanța fizică și întărește imunitatea organismului.

În ceea ce privește dezavantajele, putem spune că acest ceai nu trebuie consumat de gravide pentru că are cofeină, care poate accelera metabolismul, tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Ceai de fenicul

Acest ceai crește activitatea estrogenică, poate cauza contracții uterine și deci nu este indicat femeilor însărcinate. Consumul de ceai de fenicul în mod frecvent ar putea induce un travaliu prematur. De asemenea, compușii din fenicul pot întârzia creșterea fătului și de aceea este contraindicat la gravide.

Ceai de mentă

Acest ceai are o aromă puternică și nu este indicat femeilor însărcinate, pentru că ar putea provoca contracții uterine, inducând un travaliu prematur. De asemenea, se spune și faptul că acest ceai ar putea afecta sănătatea bebelușului. Nici în timpul alăptării ceaiul de mentă nu este recomandat, pentru că reduce producția de lapte. Ceaiul de mentă nu este indicat nici persoanelor cu probleme precum ulcer, gastrită, anemie, obstrucție a căilor biliare.

Menta este o plantă medicinală foarte populară pentru proprietățile sale:

  • analgezice, antiinflamatorii, decongestionante
  • antioxidante, digestive, bactericide
  • de combatere a balonării și a multor simptome și probleme de sănătate.

Menta conține vitamine (A, B6, C, K), acid folic, mentol, substanțe flavonoide.

Ceai de hibiscus

Planta hibiscus crește șansele de sângerare, afectează mușchii pelvisului și uterului, poate influența sănătatea și formarea bebelușului. Consumul de ceai de hibiscus nu este indicat femeilor în perioada de sarcină și de alăptare.

Ceai de scorțișoară

Despre acest ceai se spune că este contraindicat femeilor gravide pentru că: accelerează menstruația, crește intensitatea fluxului menstrual, poate avea un risc de naștere prematură.

Consumul frecvent de ceai de scorțișoară poate afecta embrionul și poate întrerupe sarcina.

Astfel de ceaiuri deși sunt bune pentru detoxifiere și dietă, ele trebuie evitate în perioada de sarcină. Femeile gravide trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a bea anumite ceaiuri, pentru a fi sigure că acestea sunt bune în timpul sarcinii. Multe ceaiuri din plante sunt diuretice și laxative, iar asta poate favoriza urinarea crescută și duce la deshidratare. Acestea trebuie evitate până după naștere și chiar în perioada de alăptare, spun cercetătorii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.