Părinți și copiiEpuizarea mentală – Cum poți scăpa de simptomele oboselii mentale?

Epuizarea mentală – Cum poți scăpa de simptomele oboselii mentale?

Cercetătorii susțin că societatea din ziua de azi este obosită și încordată, suferă de epuizare fizică în mod special, ce este amplificată de epuizarea mentală și deficitul de somn. Stresul, știrile negative din mass-media și solicitările din ce în ce mai mari asupra energiei oamenilor, au dus chiar la un stil de viață haotic.

Cum se poate combate epuizarea mentală și se poate scăpa de impactul stresului cronic asupra sănătății fizice și mentale.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce faci când ești prea stresat
  2. Cum să te recuperezi după epuizare
  3. Epuizarea la copii

1. Ce faci când ești prea stresat

Pentru a fi conștient că trăiești în stres, trebuie să-ți analizezi starea de spirit, de sănătate și emoțiile. Stresul trăit în ziua de azi este cu siguranță destul de intens, având în vedere contextul actual, creat de știrile negative care produc frică și panică. Uneori stresul devine cronic și chiar poate afecta mult sănătatea.

După cum susțin cercetătorii: „Stresul cronic pe termen lung poate fi letal, nu este doar un incovenient.” În ziua de azi stresul a atins cote maxime, oamenii sunt deja tensionați, au parte de o multitudine de factori de stres, neîncetat, arată un raport de pe American Psychological Association.

Pandemia de COVID-19 a introdus foarte mulți factori de stres, iar la asta s-au adăugat și alte știri negative, legate de război în acest an. Potrivit unui sondaj din 2021, realizat de APA – American Psychological Association – aproximativ 79% dintre angajați s-au confruntat cu stresul legat de muncă. Sondajul s-a realizat pe un număr de 1.501 lucrători adulți din SUA.

Stresul duce la epuizare fizică și mentală și la deteriorarea stării de sănătate.

Oboseala psihică sau mentală poate avea și alte cauze:

  • Gândirea negativă, la prea multe probeme, legate de activitățile zilnice sau de situații stresante din viață
  • Crize în relație sau în căsătorie
  • Dificultăți în rezolvarea problemelor în familie sau la muncă
  • Probleme financiare greu de depășit
  • Probleme de sănătate și responsabilități în exces.

Modalități pentru a depăși stresul și oboseala mentală

Oboseala pshică se poate agrava în timp și poate afecta mult starea de sănătate a organismului. În plus, ea va reduce eficiența fizică și va crea un sentiment constant de depresie, anxietate, lipsă de motivație, tristețe.

Un prim simptom al epuizării este dificultatea de a te organiza atunci când trebuie să-ți îndeplinești sarcinile zilnice. Pentru a depăși stresul și oboseala poți cere și sfatul unui medic specialist, în cazul în care există anumite probleme de sănătate. Medicii psihologi și psihiatri pot confirma prin teste gradul de epuizare mentală și pot oferi sfaturi pentru tratament și chiar pot recomanda un concediu medical, în cazuri grave.

2. Cum să te recuperezi după epuizare

Există trei metode simple prin care poți scăpa de stres și de epuizare. Acestea sunt: muzica, meditația și sportul.

Muzica te scapă de stres

Muzica are efect benefic asupra psihicului, creează emoții puternice și te scapă de tristețe și depresie. Muzica are efect calmant asupra stărilor de nervi, alungă gândurile negative, care accentuează stresul.

Cercetătorii au susținut că muzica este un factor util în combaterea epuizării fizice și mentale și ei o recomandă în anumite antrenamente sportive, cum este alergarea. Ei au observat prin studiile lor că la oamenii care au făcut jogging fără muzică, gradul de epuizare este mai mare, comparativ cu cei care au alergat ascultând muzică la căști.

În concluzie, ascultarea muzicii îmbunătățește performanțele oamenilor activi și deci este indicată în timpul antrenamentelor de anduranță.

Meditația îți menține sănătatea

Meditația îți poate aduce o mulțime de beneficii. Studiile științifice arată că meditația reduce stresul și atenuează depresia, anxietatea, durerea, declinul cognitiv și epuizarea.

Meditația ajută la ameliorarea simptomelor produse de boli și afecțiuni, la inducerea mai multor emoții pozitive. Cercetătorii susțin că oamenii ce fac meditație experimentează mai multe emoții pozitive, decât cei care nu practică această metodă de relaxare.

Prin meditație se obține rapid un efect benefic, o stare de pozitivitate față de sine, care protejează împotriva unor consecințe negative asociate cu stresul cronic, experimentat zi de zi.

Cercetătorii sugerează că meditația poate reduce cu 33% durerea și cu 43% simptomul de tensiune emoțională. Drept urmare, meditația este un bun remediu pentru aceste stări greu de suportat, care afectează mulți oameni.

Despre meditație s-a spus că reduce și durerile cronice de spate, are și beneficii împotriva tulburărilor psihologice.

Sportul energizează și menține corpul tonifiat

Este foarte bine pentru sănătatea organismului să faci sport, indiferent că este vorba despre alergare, înot, ciclism, fitness sau alt tip de antrenament. Mișcarea în general menține corpul în formă, chiar și o simplă plimbare poate energiza organismul. Prin urmare, fă ceva, o plimbare în fiecare zi sau alege un un sport pentru a-ți menține corpul tonifiat și a te reface fizic și mental.

Yoga

Prin yoga îți poți menține corpul sănătos și starea psihică echilibrată. Cu exerciții de yoga îți poți antrena corpul, pentru a-ți îmbunătăți rezistența și flexibilitatea. Yoga are un efect bun asupra energiei din corp și poate oferi o stare de spirit mai bună și o stare mentală sănătoasă. Yoga crește capacitatea de concentrare mai ales dacă este combinată cu meditația.

3. Epuizarea la copii

Conform cercetărilor științifice, calitatea veții copiilor și adolescenților a fost afectată în ultimii doi ani de stresul produs de pandemie. În 2022, stresul este accentuat și de alți factori, astfel copiii suferă de epuizare fizică, mentală și de o lipsă de energie vitală. Epuizarea se datorează stresului pe care aceștia l-au suportat în ultima perioadă de timp și care le-a afectat și starea fizică și cea mentală.

Activitatea fizică i-ar putea ajuta pe copii să facă față stresului, să scape de epuizarea mentală, să-și îmbunătățească vitalitatea. Activitatea fizică este de mare importanță pentru sănătatea lor, este necesară în perioada de dezvoltare a organismului, când se formează sistemul osos, articular, nervos, sistemul imunitar, când se creează modele de personalitate și comportament.

Experții au constatat că în ultimii doi ani, în contextul pandemiei, s-a înregistrat o lipsă a dorinței de a face mișcare la copii. Asta poate afecta în timp starea de sănătate și bunăstarea vieții lor.

Sarcina părinților este de a promova diferite forme de activitate fizică la copiii lor și de a-i obișnui cu antrenamente sportive care le va menține condiția fizică. Copiii ar trebui să se plimbe mai mult timp în natură, pentru că asta le aduce multe beneficii pentru sănătate, îi face să aprecieze cu adevărat lucrurile reale și să fie mai fericiți.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.