Care sunt motivele de despartire oarecum ciudate, motive care sunt mai degraba pretexte? Fiecare ne-am folosit la un moment dat de vreun motiv aflat la indemana, pentru a ne justifica, in special fata de noi insine, dorinta de despartire de o persoana care nu era ceea ce doream. Uneori, o relatie nu mai poate merge din cauza unor situatii problematice reale: inselat, incompatibilitate, certuri aprinse sau disparitia sentimentelor… Alteori, desi nu exista o situatie clara pentru a justifica de ce nu merge relatia, ea pur si simplu nu merge, nu iti place, nu te satisface; dar pentru ca nu stii exact de ce, gasesti simplu motive…
Care sunt motivele de despartire ciudate, folosite mai mult ca pretext
Prietenii nu iti plac iubitul/iubita. Oricat de importanti sunt prietenii tai cei mai buni, simplul fapt ca nu prea le place de noul tau iubit/noua ta iubita nu este o baza de a te desparti! De fapt, se intampla des ca prietenii tai sa fie putin gelosi pe noul partener, sa vorbeasca rautacios despre acesta si sa nu fie chiar de acord cu acesta – insa daca te indragostesti, prea putin ti-ar pasa ce cred prietenii tai, stiind ca vor accepta pana la urma situatia. Alteori insa, faptul ca prietenii nu iti plac noul partener este exact scuza pe care o cautai sa dai bir cu fugitii, justificandu-ti alegerea prin valoarea prieteniei…
Parintii nu iti plac iubitul/iubita. Vorbind de motive ciudate de despartire: dezaprobarea parintilor chiar este unul dintre ele! Iti pasa mult ce crede tatal sau mama ta despre tine, despre viata ta si partenerii tai de cuplu, incat daca ei critica, esti obisnuit sa le faci pe plac si sa crezi ce cred si ei… Sau doar iti pot oferi un motiv valabil sa „scapi” de cineva, fara a te considera pretentios…
Simti ca lucrurile merg prea repede si ca esti presat mereu, orice zice si face partenerul. Nu este un motiv de despartire chiar atat de ciudat atunci cand un nou partener chiar grabeste lucrurile: vorbind despre viitorul vostru impreuna dupa doar o luna-doua… Insa poate fi si un motiv-pretext, daca orice doreste partenerul nu iti convine: iti spune sa mergeti impreuna in weekend – te simti presat, nu vrei; iti spune ca te iubeste – te simti presat; iti spune sa iesiti impreuna – te simti presat si tot asa… Cand cam orice doreste partenerul, tu nu doresti si te simti presat – este destul de clar ca nu te prea vezi impreuna cu acesta…
Are un obicei ce te irita si te scoate din sarite. Poate ca este vorba de vreun tic verbal („mama, mama”, „hop si-asa”, „tare”, „tzeava”, „buna”, „beton” etc.), poate ca este vorba de un tic sau obicei putin jenant (pocnitul degetelor, grimase, scarpinat, scobit in urechi, mancat zgomotos sau foarte-foarte lent si pretentios), poate ca este vorba despre fumat, baut o anumita bautura – oricum, nimic intr-atat de ciudat si iritant incat sa fie ceva serios, insa destul incat tu sa spui „gata, mi-a ajuns”! Cateodata, un obicei sau tic al unei persoane este de nesuportat – in special cand de fapt nici nu te atrage persoana (cand iubesti, aceste obiceiuri ti se par in regula, chiar simpatice)!
Are un defect fizic oarecare (sau o trasatura pe care tu o privesti ca fiind defect). Nimic care sa il/o scoata in evidenta sau care sa il/o faca chiar urat(a) fizic – insa o trasatura anume pe care, desi primele dati nu o observi in mod special, ajunge sa te scoata din sarite! Un nas cam mare sau cam stramb, buze subtiri, dinti strambi, ochi apropiati, inaltimea, forma mainilor, forma urechilor!
Cand nu esti indragostit, o trasatura anume te poate obseda – in sensul negativ – si ajungi sa nu vezi decat ceea ce este negativ; si ajungi sa crezi ca acel defect este intr-atat de mare, incat este normal sa te desparti! Si ti se pare in regula sa spui „m-am despartit pentru ca avea gatul scurt si urechile mari” (nu pentru ca tu ai fi perfect, insa cum sa fii cu cineva cu gat scurt si urechi clapauge?!)…
Iese prea mult/ prea putin in oras. Vorbind despre motive ciudate de despartire: cand nu iti convine stilul de viata al noului partener, acesta fiind diferit de al tau! In general, partenerii care doresc sa ramana impreuna se adapteaza unul la altul si isi formeaza un stil comun – insa cand nu prea te trage sa fii cu cineva, este de ajuns faptul ca tu esti sociabil si iesi mereu in oras, el/ea inchis in sine si in casa sau invers si poti sa ii spui „pa-pa”…
Nu are studii la nivelul tau. Prea putin conteaza, cand iubesti, ce studii ai tu si ce studii are partenerul: nu conteaza nici diplomele, nici domeniul de activitate ales. Insa daca tu cauti un motiv viabil sa justifici de ce nu mai vrei sa continui, ai aici o scuza perfecta: nu sunteti compatibili, nu sunteti la acelasi nivel, nu va intelegeti… Daca nu are diploma de masterat, nici sa nu mai auzi de el/ea!
Nu are o slujba destul de buna. Iti place initial de cineva – dar apoi afli ca lucreaza ca gestionar, chelner(ita), lucrator comercial etc. Si asa ti se taie deodata avantul – ei bine, fie ca ai asteptari prea mari si te axezi pe aspecte cam superficiale, fie ca gaseai pana la urma vreo alta scuza…
Vorbeste prea mult/prea putin. Nici asa nu este bine, nici invers – adevarul este ca daca nu vrei sa incepi o relatie sau sa continui una noua, vei gasi motive de despartire gramada! Fie ca noul partener vorbeste prea mult, ti se pare ca da din gura constant si nu spune decat prostii care te plictisesc sau irita; fie ca nu vorbeste destul, ca ti se pare ca nu prea este capabil(a) sa sustina o conversatie mai lunga de 5 minute… Insa des, exagerezi si vezi situatia exact asa cum vrei tu si cum te ajuta pe tine sa o vezi.
Nu rade la glumele tale. O adevarata crima – sa nu priceapa si sa nu guste glumele tale grozave… Poti spune ca gata, nu ai ce cauta alaturi de o persoana fara pic de simt al umorului si care nu iti intelege stilul.
Nu ii plac aceleasi mici lucruri. Inca un motiv de despartire care este mai degraba pretext: nu ii plac aceleasi filme; sau mancaruri; sau jocuri; sau melodii! Atat timp cat nu sunteti chiar intr-atat de diferiti incat sa nu existe chiar nimic in comun care sa va apropie, faptul ca noul partener are intr-un domeniu sau altul preferinte diferite nu este nimic rau pentru relatie. Insa daca vrei neaparat motive – numai bine, te poti folosi si de argumentul ca lui/ei ii plac alte tipuri de prajituri!
Ideea finala este ca oricare dintre aceste motive de despartire folosim, motivul real este un altul mult mai simplu, insa greu de explicat direct: persoana nu era ceea ce cautam, ceea ce ne doream, nu am fost indragostiti de ea, nu am avut sentimente reale pentru ea – deoarece daca chiar ai avea sentimente, nu te-ai desparti doar pentru ca iubitul/iubita are nasul cam mare sau doar pentru ca nu rade la glumele tale!
Aceste motive-pretext nu sunt cautate si gasite pentru a-ti justifica fata de partener decizia de despartire – ci in primul rand pentru a o justifica fata de tine insuti, pentru a-ti demonstra tie insuti ca ai dreptate, ca nu exagerezi, ca el/ea nu este bun pentru tine, ca nu ai pretentii prea mari, ca nu este vina ta ca nu iti merg relatiile!