Timp liberAmintește-ți de copilărie jucând Spânzurătoarea împreuna cu copii tăi

Amintește-ți de copilărie jucând Spânzurătoarea împreuna cu copii tăi

Jocul spanzuratoarea pe hartie este unul dintre cele mai frumoase jocuri ale copilariei multora dintre dumneavoastra. Acum traditionala hartie a fost inlocuita de monitorul calculatorului sau de ecranul telefonului mobil, deoarece din ce in ce mai putini copii mai joaca traditionala spanzuratoare pe hartie. Si sa nu mai vorbim despre deliciul acestui joc in timpul orelor plictisitoare, atunci cand singurul lucru care va putea pune mintea la contributie era incercarea de a ghici cuvantul asternut la sfaristul caietului de catre colegul de banca.

Istoria jocului spanzuratoarea pe hartie

Pare amuzant, insa acest joc educativ are o istorie destul de indelungata. Spanzuratoarea pe hartie poate fi considerat un joc educativ sau de cultura generala, avand in vedere ca unul dintre cei doi jucatori se gandeste la un cuvant, ii ofera indicii partenerului de joc, iar cel din urma va incerca sa ghiceasca acest cuvant prin sugerarea literelor care il compun.

Nu se cunoaste exact anul aparitiei jocului spanzuratoarea pe hartie, insa se presupune ca acesta isi are radacinile chiar in epoca victoriana. Asadar, originea acestui joc este pur englezeasca, iar cel care a afirmat pentru intaia oara acest lucru a fost Tony Augarde, autorul ghidului despre jocurile cu si de cuvinte “The Oxford Guide to Word Games”.

Jocul spanzuratoarea pe hartie este mentionat si in anul 1894 de catre Alice Bertha Gomme, specialista in folclor si jocuri traditionale specifice copiiilor, insa numele jocului este “Birds, Beasts and Fishes”.

Tot Alice Bertha Gomme este cea care clarifica regulile simple ale acestui joc. Acestea suna in felul urmator: unul dintre cei doi jucatori se gandeste la un cuvant si scrie pe hartie prima si ultima litera, lasand spatii goale pentru celelalte litere pe care cel de al doilea jucator va trebui sa le ghiceasca pentru a forma cuvantul. In cazul in care una dintre cele doua litere se repeta in cuvant, aceasta va fi trecuta in spatiul gol inca de la inceput.

De ce se numeste jocul „spanzuratoarea”?

Este foarte simplu. Jucatorul care trebuie sa ghiceasca respectivul cuvant are un numar limitat de incercari. De aceea cel care s-a gandit la cuvant va trebui sa construiasca o spanzuratoare si de fiecare data cand cel de al doilea jucator greseste litera, un nou element simbolic este adaugat pentru a infatisa “trupul” celui care este “spanzurat” pe hartie.
Exista si situatii in care jocul a fost putin deviat, in sensul ca desenul infatisa un pom din care atarna 10 mere, iar fiecare jucator care trebuie sa ghiceasca un cuvant are doar 10 incercari.

Spanzuratoarea – un joc educativ

Foarte multi specialisti considera ca acest joc este extrem de folositor atunci cand vine vorba despre imbogatirea vocabularului. Foarte multe cadre didactice folosesc metoda jocului pentru a-i invata pe elevii din clasele mici cuvinte noi, iar acest joc este cel mai potrivit. De cele mai multe ori, educatorii si profesorii clasifica acest joc in functie de categoria de cuvinte care urmeaza a fi invatata; de exemplu pot adapta jocul categoriilor precum nume de tari, fructe, legume, vocabular legat de anotimpuri, lunile anului sau zilele saptamanii, culori, cifre si lista poate continua.

Insa nu doar cei mici pot invata prin intermediul acestui joc. Este ideal atunci cand vine vorba de invatarea unei limbi straine si imbogatirea vocabularului. Foarte multi incepatori il considera util. Uneori cuvintele sunt inlocuite cu expresii.

Desi jocul spanzuratoarea pe hartie are o istorie indelungata, utilitatea sa a crescut considerabil in ultimii ani, fapt pentru care a fost numit unul dintre cele mai eficiente jocuri educative.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.