Ingrijirea iepurilor in timpul iernii este foarte importanta deoarece in acest anotimp rece aceste animale dragalase sunt extrem de vulnerabile si sensibile la temperaturile scazute, la curentii de aer, la vant, umezeala si ger. Desi unii proprietari considera ca temperaturile sunt normale in incaperea in care adapostesc animalele, se poate intampla ca ele sa sufere de frig si de multe ori chiar sa moara.
Inca din primele zile ale iernii asternutul iepurilor trebuie sa fie schimbat cu unul mai bogat, iar adapostul in care stau animalele trebuie incalzit chiar inainte de primul inghet. De cele mai multe ori aceste animale de companie pot avea probleme daca stau in frig inca din perioada octombrie-noiembrie. Pentru a fi evitate, in primul rand cusca in care sta iepurele trebuie sa fie situata intr-un loc curat, cald si uscat.
Incaperea trebuie zilnic aerisita dar cu atentie si un timp minim doar cat sa intre putin aer curat. Un lucru gresit este sa se spele iepurele in timpul iernii. In cazul in care el este murdar pe o zona a blanitei, aceasta trebuie spalata putin cu apa si repede uscata cu un prosop curat. Nu trebuie lasat niciodata cu blanita umeda, ea trebuie neaparat complet uscata. De obicei aceste animale sunt foarte curate, ele au grija singure de igiena personala.
In lunile de iarna alimentatia iepurilor trebuie sa contina diferite ierburi, frunze de papadie, patlagina, trifoi, brusture, etc. De asemenea pot consuma si ramurele de arbusti – de salcam, salcie, mesteacan, zmeura.
Cea mai periculoasa si comuna boala a iepurilor in timpul iernii este raceala. La primele simptome – stranut, secretii nazale care curg, lipsa poftei de mancare, starea de letargie – iepurele trebuie sa primeasca ajutor, sa urmeze un tratament. Daca nu se stie cum trebuie procedat in cazul racelii, cel mai bine este sa fie dus la o clinica veterinara pentru a fi tratat de cadrele medicale specializate.
Deseori iepurii care sufera de raceala au o pozitie ciudata, cocosata in partea de sus, nu se pot concentra si nu raspund la stimulii externi, iar mucusul din nas are un colorit albicios sau verzui. Intotdeauna animalul bolnav trebuie sa fie izolat intr-o cusca separata pusa intr-un loc cald si sa i se administreze o hrana cu un continut bogat de vitamine si calorii. Medicul va prescrie pentru raceala anumite medicamente si picaturi pentru nas, iar in cele mai multe cazuri dupa 14 zile raceala va trece si animalul se va putea intoarce la locul sau initial, alaturi de celelalte animale.
Rinita infectioasa este o alta boala care apare in lunile de iarna si se manifesta prin stranut frecvent, inrosirea mucoasei de la nas, secretie nazala cu puroi si uneori in cazurile foarte grave poate duce la complicatii mari, poate afecta plamanii, pleura si bronhiile. Aceasta boala este cauzata de anumiti microbi care patrund in cavitatea nazala la iepuri. De regula microbii din nas nu ar trebui sa duca la aparitia bolii insa daca mucoasele nazale sunt ranite sau au mici leziuni ofera posibilitatea bacteriilor de a ajunge in corpul animalului si astfel sa se imbolnaveasca.
Rinita infectioasa este considerata foarte periculoasa deoarece poate afecta si alte animale din jur, microbii pot fi imprastiati in jur de animalul bolnav prin stranut. Boala poate fi recunoscuta usor prin faptul ca animalul stranuta des, isi freaca nasul mereu cu labutele din fata si prezinta secretii nazale mucopurulente. Aceste secretii de multe ori pot bloca caile nazale si datorita faptului ca iepurii respira doar cu nasul pot duce la sufocare. De aceea este foarte important ca sa fie indepartate de medic cu o seringa.
Cand boala afecteaza bronhiile si plamanii animalul are respiratia suieratoare, este epuizat, refuza mancarea sau mananca putin, are temperatura corpului crescuta. In aceasta situatie iepurele trebuie sa fie dus de urgenta la un medic veterinar pentru a fie diagnosticat, determinati germenii bolii prin teste de laborator si administrat tratamentul medicamentos cu antibiotice adecvat. In cele mai multe cazuri oamenii confunda rinita infectioasa cu o raceala provocata de temperaturile scazute din timpul iernii si nu duc la timp animalul la medic, astfel apar consecinte foarte grave ce pot cauza moartea acestuia.