Ingrijirea dintilor pisicii este foarte importanta pentru sanatatea ei. Igiena orala la pisici este esentiala in prevenirea tartrului, pierderii dintilor si aparitiei sangerarilor la nivelul gingiilor.
La nastere puii de pisica nu au dinti, la 21 de zile insa, deja incep sa le creasca dintii de lapte. Pana la 3-4 luni dintii de lapte isi schimba radacina, sau mai bine spus cad si sunt inlocuiti. Exista si exemplare la care dintii de lapte raman, caz in care apar anumite complicatii nedorite, se poate ajunge la deplasarea dintilor si astfel si muscatura normala se poate schimba.
Specialistii au ajuns la concluzia ca o pisica poate avea in cavitatea bucala pana la 300 de specii diferite de bacterii. Avand in vedere acest lucru este foarte importanta sanatatea gingiei, spre a preveni coborarea acesteia spre osul maxilar si astfel dintele sa nu mai fie normal acoperit de gingie ca de o manseta si sa se permita patrunderea bacteriilor la radacina dintelui. Placa dentara se formeaza si datorita celor mai mici particule alimentare. Bacteriile contribuie la formarea sarurilor de calciu insolubile, care sunt acumulate si formeaza placa dentara.
De ce este necesara ingrijirea dintilor pisicii?
- Deoarece aparitia placii dentare provoaca inflamarea gingiei, se ajunge la distrugerea ei si astfel radacinile dintilor sunt expuse si afectate si ele.
- Daca tartrul nu este indepartat, in timp are loc slabirea dintilor si pierderea acestora.
- Tartrul poate duce si la aparitia unor boli grave la nivelul rinichilor si a articulatiilor. Pisica poate suferi si de insuficienta cardiaca.
- Placa dentara afecteaza in rau starea de sanatate a pisicilor.
- Ingrijirea dintilor, gingiilor, a cavitatii bucale ajuta la indepartarea mirosului neplacut din gura pisicii, in prevenirea aparitiei unor boli ale gingiilor si pierderii dintilor.
Cum se realizeaza ingrijirea dintilor pisicii?
- Hrana are un rol important in ingrijirea dintilor acestor animale. Se pot alege produse care au in compozitie polifosfati de sodiu (care au efect bun in reducerea procesului de formare a tartrului). Astfel de alimente ajuta in mentinerea igienei dentare.
- Furajele uscate pentru animale sunt bune pentru eliminarea resturilor alimentare din spatiile dintre dinti. Unele sunt mai tari pentru pisicile mai tinere, iar altele sunt mai moi si adecvate dintilor pisicilor mai batrane.
- La pisici furajele uscate stimuleaza si formarea de saliva si deci spalarea dintilor.
- In cazul in care placa dentara deja s-a format, ea poate fi indepartata pe cale mecanica. Astfel se impune curatarea dintilor in mod regulat, printr-o miscare circulara cu o perie de dinti, apa si pasta de dinti speciala pentru pisici. Pentru a obisnui animalul cu aceasta operatie se procedeaza astfel: se pune incet degetul pe dintii pisici, apoi i se da o bobita de hrana uscata drept recompensa, iar se pune degetul pe dintii ei dar se tine mai mult si se maseaza usor spre gingia acestora cu miscari circulare. Treptat degetul se inlocuieste cu periuta de dinti, mereu i se da o recompensa spre a se obisnui cu aceasta metoda in dorinta de a manca bobita de hrana care ii place atat de mult. In cele din urma se aplica si putina pasta de dinti si se incepe curatarea dintilor incet, fara a stresa foarte mult animalul. Dintii se curata usor, cu miscari circulare, in sus, in jos si laterale. Daca pisica nu se poate obisnui cu peria de dinti se poate folosi degetul infasurat intr-o carpa moale sau tifon, astfel pisica nu va putea musca. Uneori in timpul periajului este posibil sa apara sangerarea gingiei, acesta este momentul in care procedura trebuie neaparat oprita, pentru ca pisica sa nu simta durere si gingia sa nu fie si mai mult afectata.
- Sunt cazuri in care placa dentara poate fi eliminata doar de un medic veterinar.