Gradina reprezinta unul dintre marile avantaje al celor care au privilegiul de a locui la casa, iar aceste persoane ar trebui sa profite de coltul din natura pe care il detin si sa il transforme intr-un adevarat paradis verde. Apa reprezinta un element important pentru natura, acest element fiind la fel de important si in tehnicile Feng shui, iar iazul din gradina ar putea sa fie punctul de referinta al intregului spatiu verde. Si, sa nu uitam, iazul a reprezentat inca din timpurile stravechi un loc de referinta pentru gradinile antice, apa avand o simbolistica aparte in diverse culturi.
Nu multe persoane stiu sa aprecieze corect spatiul pe care il detin si daca va gandeati ca a crea un iaz in propria gradina reprezinta un lucru imposibil, ati gresit amarnic pentru ca iazul poate fi construit cu usurinta. Si, dupa cum am mentionat si anterior, iazul va intregi coltul din natura si daca va fi amenajat corespunzator va impresiona prin frumusetea sa si va va ajuta sa creati o atmosfera calma si relaxanta, ideala pentru ca dumneavoastra sa va petrecti zilele intr-un colt linistit din natura unde va puteti incarca bateriile si unde puteti atrage energiile pozitive care va vor ajuta sa infruntati problemele de zi cu zi.
O gradina, oricat de mica ar fi, poate avea propriul iaz insa, inainte de a incepe sa construiti un lac in miniatura va trebui sa tineti cont de anumite conditii:
• intai si intai, va trebui sa alegeti locul potrivit. Specialistii recomanda pozitionarea iazului intr-un loc partial umbros deoarece, daca lumina soarelui s-ar reflecta pe tot parcursul zilei in luciul apei, nu se va crea o imagine tocmai placuta si, mai mult decat atat, lumina excesiva va favoriza dezvoltarea rapida a plantelor acvatice, mai precis a algelor. In acest fel, iazul poate fi amplasat in jurul arborilor din gradina sau, in cazul in care acestia nu exista, nuferii vor fi salvarea. De asemenea, trebuie sa priviti imaginea de ansamblu a gradinii pentru a decide daca iazul va fi amplasat in mijlocul gradinii sau in alta parte.
• urmatorul pas este alegerea dimensiunilor si a formei potrivite, asa ca va trebui sa realizati un mic plan al iazului. Forma trebuie sa fie aleasa corect pentru ca acesta sa se integreze perfect in gradina dumneavoastra. Marimea va fi aleasa in functie de cea a gradinii, dar si in functie de plantele care se gasesc aici. Si, in ceea ce priveste adancimea iazului, aceasta nu trebuie sa fie mai mica de 80 de cm.
• daca nu dispuneti de suficient timp, nu aveti imaginatie sau pur si simplu sunteti de parere ca nu ati putea sa construiti dumneavoastra iazul din gradina, va fi necesar sa apelati la un specialist.
• alegeti metoda cea mai buna pentru nevoile si bugetul dumneavoastra. Tineti cont ca exista mai multe modalitati prin care va puteti realiza iazul din gradina. Puteti folosi folia din PVC sau cauciuc, sau puteti folosi un bazin din fibra de sticla sau plastic, cea de a doua metoda avand avantajul de a fi mult mai ieftina, insa nu va permita sa creati iazul chiar dupa bunul plac.
Construirea iazului din gradina in cativa pasi
Daca veti alege sa folositi un bazin gata construit, nu va trebui decat sa sapati groapa potrivita pentru dimensiunile bazinului ales. Aceasta metoda este cea mai simpla, iar coloritul bazinelor achizitionate din comert variaza in asa fel incat dumneavoastra veti alege culoarea cea mai potrivita.
De asemenea, bazinele din fibra de sticla sunt foarte rezistente in timp si au marele avantaj de a nu permite plantelor acvatice sa se dezvolte. Dupa cum am mentionat si anterior, singurul dezavantaj al acestor bazine este acela ca nu va permit sa creati forma dorita, chiar daca si acestea se gasesc intr-o mare varietate de modele.
Daca doriti sa construiti de la zero iazul din gradina dumneavoastra trebuie sa urmati urmatorii pasi:
• pregatiti locul, indepartati gunoaiele, frunzele si radacinile plantelor ramase.
• trasati forma bazinului si incepeti sa sapati locul in trepte. Este foarte important ca iazul sa impresioneze din punct de vedere estetic. De asemenea, sapati si un mic sant in jurul bazinului pentru a permite fixarea foliei impermeabile. Este important ca, in centru, iazul sa fie mai adanc.
• curatati bine intregul loc si inlaturati resturile vegetale si pietrele care pot distruge folia ce urmeaza a fi aplicata. Este important ca pamantul sa nu fie lasat ca atare ci sa se toarne nisip peste acesta.
• intindeti folia de cauciuc (EPDM) sau PVC foarte bine pe toata suprafata, fixati-o puternic in santurile paralele iazului si asigurati-va ca nu exista cute.
• iazul poate fi umplut cu apa de la robinet sau cu apa tratata in cazul in care doriti sa il si populati cu pesti
• o parte din treaba este acum terminata, insa iazul trebuie sa fie amenajat corespunzator. Este indicata folosirea pietrelor de rau pentru fixarea marginilor si pentru a oferi un aspect cat mai natural locului. Nu uitati de plante care vor inconjura iazul, dar si cele care il vor popula. Nuferii sunt foarte indicati, mai ales daca iazul este si populat.
• unul dintre cele mai importante „accesorii” de care nu trebuie sa uitati este sistemul de curatare a apei care va filtra in permanenta apa din iaz. Astfel de sisteme au forma unor fantani arteziene care cu siguranta vor crea un efect estetic inedit.
Ajunsi in acest punct nu va mai ramane decat sa amplasati langa iaz o banca, o canapea, un fotoliu relaxant si obligatoriu o masuta de cafea, sa luati in mana cartea preferata si sa va bucurati de frumusetea naturii in intimitatea gradinii dumneavoastra.