Hiking reprezinta una dintre cele mai populare activitati recreationale desfasurate in aer liber si cuvantul “hiking” poate fi tradus in limba romana prin “drumetie”. Hiking-ul presupune organizarea unor trasee in mediu natural, de cele mai multe ori in munti, reprezentand o activitate recreationala benefica si usor de practicat pentru persoanele de orice varsta.
Cand si cum a aparut hiking-ul?
Hiking-ul reprezinta una dintre activitatile principale care au stat la baza altor activitati recreationale sau cu caracter sportiv desfasurate in natura, cum ar fi backpacking-ul – o activitate asemanatoare insa organziata pe parcursul a mai multor zile sau bushwalking, o activitate foarte populara in Marea Britanie, insa mult mai dificila decat hiking-ul deoarece aceasta presupune parcurgerea unor trasee nemarcate, in care vegetatia este foarte abundenta si ingreuneaza mersul practicantilor care, de cele mai multe ori, trebuie sa inlature vegetatia. Hiking-ul poate fi considerat si un sport insa, inainte de toate, este o pasiune foarte populara, indragita de persoane de toate varstele.
Putem spune ca hiking-ul este o activitate practicata de catre toti oamenii inca din cele mai indepartate timpuri, avand in vedere ca oamenii au dorit intotdeauna sa exploreze tinuturi noi fie cu scopul de a le popula sau pur si simplu pentru ca simpla activitate de a merge prin natura este foarte relaxanta. Hiking-ul a stat la baza numeroaselor expeditii montane realizate de-a lungul timpului cu scopul competitiv de a atinge crestele si varfurile muntilor, deoarece ca oricare alt sport si hiking-ul presupune explorare si incercarea de perfectionare si de intrecere a limitelor.
Insa, cu timpul, hiking-ul a devenit o adevarata pasiune si o activitate recreationala deosebita, cu foarte multe beneficii, insa este imposibil de exprimat o data exacta care a marcat inceputul acestui hobby deosebit. Putem spune ca a luat nastere in momentul in care omul a invatat sa mearga. Numeroase documente atesta faptul ca in secolul al XIII-lea hiking-ul devenise deja o activitate foarte populara, oamenii incepand sa exploreze muntii din intreaga lume.
Hiking – un hobby pentru sanatate
Oricine iubeste sa se plimbe in natura, mai ales in zonele de munte, iar hiking-ul reprezinta o activitate cu numeroase beneficii pentru sanatate. In primul rand, drumetiile pe munte sunt foarte relaxante prin simpla petrecere a timpului liber in mijlocul naturii, departe de tumultul orasului. Cand spunem munte ne gandim automat la aer curat, iar aerul curat de munte imbunatateste considerabil functionarea sistemului respirator. Persoanele care aleg sa isi petreaca sfarsitul de saptamana in drumetiile montane sunt mult mai sanatoase decat cele care isi petrec timpul liber intr-un mod sedentar.
Hiking-ul este o activitate care va ajuta sa va mentineti in forma si va ajuta sa pierdeti in greutate. In momentul in care mergeti pe munte, intregul sistem muscular are de contribuit. Hiking-ul previne aparitia problemelor vasculare reducand cantitatea de colesterol. Daca in timpul saptamanii nu aveti timp sa faceti suficienta miscare, drumetiile pe munte la sfarsitul saptamanii ar fi alegerea ideala atat pentru a va relaxa, cat si pentru a va mentine in forma.
Pe langa aceste avantaje, hiking-ul este o activitate minunata pe care o puteti practica alaturi de familie si de prieteni. Nu este deloc un hobby costisitor si poate fi practicat la sfaristul oricarei saptamani. Mai mult decat atat, hiking-ul este un hobby educativ deoarece va intareste legatura cu natura si va invata sa o respectati. Este foarte important sa invatam sa iubim si sa respectam natura care ne ofera atat de multe lucruri. Pe de alta parte, hiking-ul reprezinta si o modalitate inedita de a descoperi locuri noi si de a admira peisaje fabuloase. Incercati pe cat posbil sa variati turele de hiking pentru a vedea de fiecare data cate un loc nou.
In timpul drumetiilor montane puteti intalni persoane care impartasesc aceasta pasiune, acest hobby fiind unul ideal pentru a socializa si pentru a va face noi prieteni. Mai mult decat atat, aceasta activitate va face sa va simtiti mai increzatori si reduce riscul depresiilor.
Insa, avantajul suprem al acestei activitati este ca poate fi practicata de catre oricine, indiferent de varsta. Hiking-ul este un hobby benefic atat pentru trup, cat si pentru minte.
Siguranta – un aspect important al hiking-ului
Pentru ca hiking-ul sa fie practicat in maxima siguranta, fiecare pasionat trebuie sa isi ia anumite masuri de protectie. Inainte de toate, nu va aventurati pe traseele nemarcate si alegeti-le pe cele mai simple, mai ales daca sunteti la inceput.
Echipamentul este foarte important si este direct influentat de tipul turei pe care o alegeti si de durata acesteia. Incaltamintea joaca un rol foarte important atunci cand mergeti pe munte, deoarece terenul este foarte dur si trebuie sa va simtiti confortabil atunci cand mergeti. Bocancii pentru hiking sunt cei mai potriviti. Hainele pe care le purtati trebuie sa fie din bumbac. Rucsacul este si el necesar insa evitati sa il supraincarcati daca nu este cazul. Apa si mancarea nu trebuie sa va lipseasca. Pe langa acestea, echipamentul pentru hiking cuprinde si ochelarii de soare, o lanterna, o busola, o pelerina de ploaie si o mica trusa de prim ajutor.
Asadar, hiking-ul este un hobby foarte benefic, deloc costisitor, care poate fi practicat de catre intreaga familie sau de catre intreaga gasca de prieteni, un hobby care lupta impotriva stresului si sedentarismul si care va ajuta sa va mentineti in forma sau sa va imbunatatiti starea de sanatate si, mai presus de atat, va apropie de natura si va invata sa o iubiti si sa o apreciati.