Timp liberGeocaching - Care sunt regulile care ghidează activitatea de căutare a comorilor

Geocaching – Care sunt regulile care ghidează activitatea de căutare a comorilor

Desi in Romania geocaching este o pasiune relativ recenta, ea are o istorie de aproximativ 12 ani in alte regiuni ale globului. Ce presupune acest hobby puteti citi in randurile care urmeaza.

Scurta prezentare

Geocaching reprezinta o activitate care se desfasoara in aer liber si cuprinde regiuni din intreaga lume, fiind inspirata de jocul “Letterboxing”, aparut cu aproximativ 150 de ani in urma. “Letterboxing” este un joc de tip puzzle in care participantii cauta cutii ascunse in diferite colturi ale lumii. Este un joc deosebit care imbina creativ arta, spiritul orientativ si logica, deoarece elementele gasite au o stransa legatura intre ele.

Geocaching-ul este foarte asemanator, insa este mult mai “tehnic”. Avand in vedere vechimea jocului anterior este de la sine inteles ca indiciile referitoare la obiectele ascunse se puteau transmite fie prin viu grai, fie prin scrisori. Pe de alta parte, geocachig-ul foloseste un sistem GPS. Se spune ca prima astfel de localizare a unui obiect utilizand GPS-ul dateaza din anul 2000, dupa ce restrictiile referitoare la folosirea GPS-ului au fost eliminate pe data de 1 mai. Pe data de 3 mai, Dave Ulmer a plasat pentru prima data o “comoara” care a fost gasita de doua ori pana pe data de 5 mai. In locul in care prima astfel de comoara a fost ascunsa se afla astazi un monument intitulat “Original Stash Tribute Plaque”.

Numele geocaching provine de la “geo”, prescurtarea de la “geography” si “cache” care inseamna “a ascunde, a depozita”.

Ce presupune geocaching?

Dupa cum cu siguranta v-ati dat seama, geocaching-ul nu este deloc o pasiune obisnuita. Persoanele care au un astfel de hobby sunt mai mult ca sigur dornice de aventura, au o conditie fizica buna si sunt iubitoare de calatorii. Pentru ca, de fapt, cam asta presupune geocachingul.

Oricine detine un sistem GPS poate deveni un adevarat geocacher daca doreste sa guste din plin aventura. Foarte multi isi pun intrebarea de ce este acest hobby atat de spectaculos. Ei bine, cache-urile sau “comorile” pe care jucatorii trebuie sa le gaseasca nu contin obiecte valoroase, de aceea nu partea materiala este importanta in aceasta masura. Pe langa faptul ca este un hobby in care aventura isi spune cuvantul, acesta poate fi util combinat cu drumetiile montane si bineinteles cu vizitarea unor locuri in care foarte multi nici nu ar visa sa ajunga fara un motiv anume.

Geocaching

Comunitatea geocaher-ilor este foarte bine organizata si structurata. Pentru a deveni membru al acesteia este necesara inregistrarea pe acest site si de atunci distractia poate incepe. Pe site sunt inregistrate toate coordonatele locurilor unde sunt ascunse comorile. Acestea sunt raspandite in intreaga lume, iar locatiile in care sunt ascunse au o mare insemnatate pentru jucatorii care le ascund. Oricine poate ascunde comori, dupa care trebuie sa inregistreze coordonatele pe site-ul comunitatii.

Bineinteles, geocahing-ul are cateva reguli simple. De indata ce comoara a fost descoperita, geocacherul trebuie sa se semneze pe agenda gasita in cutie. Mai mult decat atat, fiecare jucator trebuie sa isi impartaseasca experienta si cu ceilalti membri ai comunitatii geocacher-ilor si sa inscrie coordonatele descoperite pe site-ul general.

Dupa cum am spus si anterior, desi “comorile” nu au valoare materiala, acestea ascund de cele mai multe ori obiecte interesante, cu o mare insemnatate pentru cei care le-au pus in cutie. Regula este ca cine ia un obiect din comoara are obligatia morala sa ofere celorlalti un obiect cu o oarecare valoare sentimentala.

Asadar, geocacher-ii accepta provocarea de a merge undeva, de a calatori si de a face ceva interesant. Acestia considera ca de indata ce au descoperit “comoara” au deslusit un mister si vor continua prin alte aventuri.

Avantaje si dezavantaje ale geocaching-ului

Avantaje:

-un prim avantaj al acestei pasiuni este faptul ca este foarte relaxanta si presupune exercitiu fizic si multa miscare;
-poate fi incercat de catre oricine, si de catre adulti si de catre copii, ajutandu-i pe cei mai mici sa isi dezvolte imaginatia in incercarea de a descoperi comoara;
-este o pasiune care uneste oameni din intreaga lume, comunitatea geocacher-ilor fiind foarte bogata si unita, oferind oricui posibibilitatea de a cunoaste noi oameni si de a-si face noi prieteni;
-poate fi o activitate la care intreaga familie poate participa, bineinteles aceasta fiind condusa de un lider; de asemenea, poate fi o pasiune impartasita de un cuplu.

Dezavantaje:

-faptul ca acest “joc” este bazat 100% pe tehnologie poate fi considerat un dezavantaj;
-nu este un hobby accesibil tutuor, avand in vedere atat costul GPS-ului, cat si costul calatoriilor, in cazul in care geocacher-ii doresc sa calatoreasca in diferite zone ale globului, atat pentru a gasi comorile, cat si din punct de vedere turistic;
-timpul ridica si el o problema importanta, deoarece exista cazuri in care cautarile se intind pe o perioada mai mare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.