Sarcină & BebeExpunerea la soare în timpul sarcinii, riscuri și metode de protecție

Expunerea la soare în timpul sarcinii, riscuri și metode de protecție

Expunerea la soare in timpul sarcinii – este sau nu riscanta? O idee intens promovata de sustinatorii sarcinii si nasterii naturale este cea conform careia femeia insarcinata este o femeie ca oricare alta si sarcina o etapa naturala a vietii – deci sunt exagerate unele masuri super-protective luate de multe viitoare mamici! Femeia insarcinata nu este bolnava, nu are nevoie de tratament atat de special si masuri drastice de protectie! Asadar, nu trebuie sa renunte la micile bucurii ale vietii doar pentru ca este insarcinata…

Expunerea la soare in timpul sarcinii, daca si numai daca vorbim despre o femeie sanatoasa, de o sarcina care evolueaza normal si de o limitare a expunerii, nu are efecte negative asupra femeii, fatului sau sarcinii! Totul este sa tii cont mai atenta ca niciodata la durata si orele expunerii si sa te protejezi cu mai multa grija. Totusi, nimic in viata asta nu este sigur – asa ca, cu cat mai multa grija, cu atat mai bine!

Protectie mai atenta

Daca esti insarcinata, trebuie sa tii cont mai atenta ca niciodata de toate recomandarile cu privire la expunere, pe care se prea poate sa le fi ignorat uneori in trecut. Acum nu iti mai permiti sa uiti de recomandarile cu privire la durata si orele expunerii si la protejarea pielii. De ce? In primul rand, pentru ca pielea femeii insarcinate este mai sensibila. Expunerea fara protectie sau de durata poate afecta pigmentatia – iti apar multe pete (sau mai multe decat ai deja).

Efectul normal in timpul sarcinii denumit „masca gravidei” (chloasma sau melasma) poate fi mult mai intens daca uiti de regulile protectiei (pigmentarea este produsa de melanina, care este stimulata de expunerea la razele solare). Si nu numai cand esti la plaja – ci mereu cand stai mult timp afara, fiind expusa razelor solare. Foloseste zilnic o crema speciala de fata cu protectie solara cu un factor de protectie SPF  peste 30. Cand soarele este puternic sau stai mai mult afara, protejeaza-ti fata si cu o palarie cu boruri largi. Cat despre plaja, foloseste regulat si o crema de corp cu factor de protectie SPF de peste 30.

Ce crema de protectie sa folosesti?

Pentru ca expunerea la soare in timpul sarcinii sa fie fara risc, ai grija sa te dai cu 30 minute inainte de iesire cu crema pe tot corpul, apoi sa reaplici dupa ce intri in apa sau la cate o ora – o ora jumatate crema (sau oricand simti ca pielea e uscata). Mergi in farmacie si cere o crema cu factor de protectie SPF mare si pentru femei insarcinate. Te poti consulta, daca doresti, si cu medicul, insa farmacistul va sti ce sa iti ofere. Foarte bune sunt cremele pe baza de ulei de masline, miere si vitamina E.

expunerea la soare

Cand este sigura expunerea la soare in timpul sarcinii?

Ca in mod normal – expunerea are risc scazut intre orele diminetii: 8.00 – 11.00 si apoi in orele de dupa-amiaza: 16.00 – 20.00. Evita cu orice pret sa stai la soare intre 11.00 si 16.00 (unii ti-ar spune 17.00), in special acum, cand soarele face ravagii, avand o putere mare. Nu crede ca poti ramane pe plaja/ la piscina sub umbrela de soare! Riscul tot exista, deoarece nisipul si apa reflecta razele solare. La fel, daca afara sunt nori – razele tot actioneaza… Nu sta prea mult la soare – o sedinta de o ora ar trebui sa fie de ajuns…

Supraincalzire

Poate ca ai auzit din batrani vorbe oribile despre cum fatul din burtica ta se „coace” daca te expui la soare. Ei bine, atat timp cat limitezi expunerea la soare in timpul sarcinii, nu exista vreun asemenea risc – uterul il protejeaza bine-mersi. In schimb, poti sa intampini supraincalzirea – inseamna practic ca trupul tau nu isi mai regleaza eficient temperatura corporala, ceea ce poate afecta si temperatura fatului. Daca observi ca: esti ametita, ai dureri de cap, ai pielea rece si umeda, ai respiratia si pulsul intense si ti-e greata, retrage-te imediat inauntru, bea lichide si intinde-te. Daca intr-o ora nu te simti normal, suna medicul.

Deshidratare

Caldura poate implica riscul deshidratarii – afecteaza serios si fatul. Daca vezi ca: iti este foarte sete continuu, ai buze uscate, esti agitata sau obosita in exces, ai fata rosie, probleme cu respiratia, retrage-te inauntru si consuma multe lichide. In fiecare zi, indiferent de durata expunerii la soare, asigura-te ca bei multa apa sau suc natural si daca te simti prea incalzita, retrage-te inauntru.

Insolatie

Fereste-te de insolatie! Protejeaza-ti capul cu palaria, bea lichide si nu sta mai mult de o ora afara pe plaja (nici daca e inorat, nici sub umbrela, nici in apa). Daca vezi ca: esti ametita, te simti letargica si aproape lesini, ai convulsii, puls ridicat si febra, suna-ti medicul.

Zone sensibile…

Protejeaza cu grija pielea sanilor si a burticii – care este supusa unui efort intens pe parcursul sarcinii. Maseaza cu mai multa atentie aceste zone, mai ales la dusul de dupa plaja si cand te dai cu crema de hidratare. A propos: nu uita, dupa fiecare expunere la soare, sa te dai din plin cu o crema hidratanta, masand usor. Picioarele sunt o alta zona sensibila – temperatura ridicata dilateaza vasele sangvine, asa ca ingrijeste-te de picioare tinandu-le in apa, tinandu-le frecvent in pozitie putin ridicata si facand mici plimbari.

Concluzie? O expunere moderata la soare in timpul sarcinii nu afecteaza femeia sau fatul daca se tine cont de toate precautiile. Fatul poate fi cel mult deranjat de intensitatea luminii (razele solare nu il afecteaza direct, insa el poate percepe din interior lumina puternica). Insa tine cont in primul rand de sfatul medicului tau – el poate sa nu iti recomande expunerea la soare in timpul primului trimestru. Ca in toate problemele legate de sarcina, primul si cel mai important cuvant de spus il are specialistul, asa ca sfatuieste-te, inainte de a pleca in vacanta, cu acesta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.